Αλήθεια, στην Κίνα τι γίνεται;
Η πανδημία έβαλε τις περισσότερες οικονομίες σε έναν νέο κόσμο: αυτόν της εύθραυστης, αργής ανάκαμψης. Αλλά στην Κίνα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Η Ευρώπη βιώνει την πιο βαθιά ύφεση στην ιστορία της και η Κίνα θα είναι η μόνη χώρα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως η υγειονομική κρίση είχε αφετηρία τον “κόκκινο δράκο” βάζοντας όλο τον πλανήτη σε μία πολύμηνη περιπέτεια με άγνωστο χρόνο εξόδου.
Τι γίνεται λοιπόν στην Κίνα; Όλοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη της Κίνας το 2021 θα είναι ασυνήθιστα … γρήγορη. Ένα ποσοστό 8% δεν θα εκπλήξει κανέναν. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φτάσει το 9%. Αυτή η επιστροφή στους ρυθμούς ανάπτυξης μιας προηγούμενης εποχής δεν είναι από μόνη της αξιοσημείωτη. Οι περισσότερες οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία covid-19 το 2021 είναι πιθανό να επεκταθούν έχοντας συρρικνωθεί με πρωτοφανή ρυθμό το προηγούμενο έτος. Αυτό που ξεχωρίζει την Κίνα είναι ότι θα καταφέρει να αναπτυχθεί από το 2020.
Η ανάκαμψη της Κίνας δεν ήταν ομοιόμορφη. Υποστηρίχθηκε από τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν καταγράψει μερίδιο ρεκόρ στην παγκόσμια αγορά. Στα πιο δημοφιλή είδη είναι οι μάσκες και τα απολυμαντικά προκειμένου να ικανοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση. Επίσης αυξήθηκαν οι εξαγωγές σε τηλεοράσεις και ηλεκτρονικά είδη. Οι επενδύσεις, ιδίως σε υποδομές και ακίνητα, συνέβαλαν, επίσης, υποστηριζόμενες από την ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη. Τον Αύγουστο του 2020 ο Κρατικός Σιδηρόδρομος της Κίνας δήλωσε ότι θα συνδέσει κάθε πόλη και τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους με το δίκτυο υψηλής ταχύτητας της χώρας, διπλασιάζοντας το μέγεθός του έως το 2035.
Η πανδημία έβαλε τις περισσότερες οικονομίες σε έναν νέο κόσμο: αυτόν της εύθραυστης, αργής ανάκαμψης. Αλλά στην Κίνα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οι αναλυτές λοιπόν προβλέπουν πως θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα σημειώσει θετική ανάπτυξη φέτος, με το πραγματικό ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο περίπου στο 2%, ενώ το 2021 θα αυξηθεί 8-9%. Η Goldman Sachs προβλέπει εκτίναξη της κατανάλωσης που θα είναι και ο βασικός μοχλός ώθησης της ανάπτυξης το 2021. Θα προχωρήσει 4% το 2020 και θα αυξηθεί 13% το επόμενο έτος.
Σχετικά με την εγχώρια ανάπτυξη και τις πολιτικές, κάποιοι παράγοντες όπως
η διαθεσιμότητα εμβολίων και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είναι σημαντικά για την πορεία της χώρας. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα αποτελέσματα από την υιοθέτηση εμβολίων και τη μερική απομάκρυνση των δασμών δεν θα έχει μεγάλη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας το 2021.
Οι αναλυτές αναμένουν πως από το 2021 θα ανακοινωθούν λεπτομερή σχέδια μεταρρυθμίσεων και θα αφορούν κυρίως την τεχνολογική καινοτομία, το περιβάλλον και τις πιο αποτελεσματικές κατανομές μονάδων παραγωγής, όπως εργασίας, γης και κεφαλαίου. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους οι αλλαγές αυτές θα επιτρέψουν στην Κίνα να επιτύχει
πιο βιώσιμη, πιο ανθεκτική και υψηλότερης ποιότητας ανάπτυξη μακροπρόθεσμα με τις φιλοδοξίες των πολιτικών είναι να διπλασιάσουν το πραγματικό ΑΕΠ έως το 2035.
Που βρίσκεται τώρα; Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κινεζική οικονομία τον Οκτώβριο είχε θετικά αποτελέσματα, στηριζόμενη από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, τις κρατικές επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,9% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα με το ποσοστό του Σεπτεμβρίου. Οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό αυξήθηκαν 1,8% στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, έναντι της αύξησης 0,8% στα τρία πρώτα τρίμηνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 1,6% στο δεκάμηνο.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 18,4% από το περασμένο έτος, στα 11,83 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις λιανικής της Κίνας αυξήθηκαν 4,3% τον Οκτώβριο έναντι του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από την αύξηση 3,3% του Σεπτεμβρίου. Οι πωλήσεις λιανικής υστερούν σε σχέση με την ευρύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η Κίνα ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Η ανεργία υποχώρησε ελαφρώς στο 5,3% τον Οκτώβριο από το 5,4% του Σεπτεμβρίου. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η οικονομία πέτυχε τον στόχο για την ετήσια δημιουργία θέσεων εργασίας στο δεκάμηνο, καθώς δημιουργήθηκαν 10,09 εκατ. θέσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις