Ο κοροναϊός «σαρώνει» την Ελλάδα – Red Zone η Θεσσαλονίκη
Αν δεν ανατραπούν δραματικά τα δεδομένα, η κρίσιμη ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης είναι η 19η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτή τη φορά το άνοιγμα θα περιλαμβάνει μόνο τα εστιατόρια και πιθανώς τις καφετέριες.
«Δεν μαζεύεται» η πανδημία του κοροναϊού. Αυτό λένε οι επιστήμονες που βλέπουν την εξέλιξη των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων και αγωνιούν για τις επόμενες ημέρες. Ενώ υπήρχε μια σχετική αισιοδοξία ότι σταδιακά οδηγούμαστε σε μερική αποκλιμάκωση, η ανακοίνωση των χθεσινών κρουσμάτων, ειδικά το αρνητικό ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη, έβαλε σε δεύτερες σκέψεις ειδικούς και κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το lockdown.
Η Θεσσαλονίκη ειδικά, η Βόρεια Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της γενικότερα, αποτελούν το νούμερο 1 πρόβλημα, γι’ αυτό και στα σχέδια είναι το σφράγισμα των βόρειων συνόρων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά.
Ομως, με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, όλοι πλέον περιμένουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να καθορίσουν τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Αν σε 4-5 ημέρες δεν υπάρχει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων και περιορισμός της πίεσης στα νοσοκομεία, τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά την άρση της καραντίνας στις 30 Νοεμβρίου. Θα επιβεβαιωθεί έτσι το σενάριο που είχε αποκαλύψει το in.gr για παράταση του lockdown για μία ή και δύο εβδομάδες, μέχρι να δούμε καλά αποτελέσματα από το μέτωπο της πανδημίας.
Στα υπόλοιπα σενάρια για τα επόμενα βήματα, ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις του Mega για το τι σχεδιάζεται.
Αν δεν ανατραπούν δραματικά τα δεδομένα, η κρίσιμη ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης είναι η 19η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτή τη φορά το άνοιγμα θα περιλαμβάνει μόνο τα εστιατόρια και πιθανώς τις καφετέριες.
Κλειστά μπαρ
Από την άλλη πλευρά, κλειστά θα μείνουν μπαρ και κλαμπ. Μάλιστα, παραμένει άγνωστο το πότε αυτά θα ανοίξουν.
Γι΄ αυτό και αναμένεται να γίνει συγκεκριμένος διαχωρισμός των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν και αυτών που θα μείνουν κλειστές.
Όπως εξηγούν από την κυβέρνηση, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, 4 άτομα ανά τραπέζι, όχι ζωντανή μουσική και όχι χοροί και πανηγύρια.
Επισημαίνεται, δε, πως ο λόγος που θα ανοίξει έτσι η εστίαση είναι ίσα ίσα για να μπορέσουμε να αισθανθούμε καλύτερα τα φετινά Χριστούγεννα. Ομως, δεν θα μπορεί να δοθεί πράσινο φως για μπαρ και καφέ προκειμένου να μην υπάρξουν ρεβεγιόν και μεγάλη κίνηση στους δρόμους.
Η Θεσσαλονίκη είναι το πρόβλημα
Η Βόρεια Ελλάδα έχει δεχτεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα αυτό το δεύτερο κύμα του φονικού ιού. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ άσχημη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επιβεβαιώνει πως «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο». Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα μας χθες, όπου η Θεσσαλονίκη σημείωσε αρνητικό ρεκόρ με 905 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”».
«Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να αναφέρω τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο», είπε ο κ. Κικίλιας.
Το αρνητικό ρεκόρ αυτό έρχεται σε μια περίοδο που τα μηνύματα για τη Θεσσαλονίκη ήταν… μάλλον ενθαρρυντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η συμπρωτεύουσα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Πρόκειται για αύξηση σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.
«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Τα νοσοκομεία
Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι «ασφυκτικά» γεμάτες με τους γιατρούς να αναγκάζονται να νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό σε χειρουργικούς θαλάμους μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε εντατική covid.
Με τη δημιουργία νέων χώρων για τους βαρέως πάσχοντες από τον κορονοϊό και με μετακινήσεις μέσα στο νοσοκομείο ασθενών που είναι πλέον αρνητικοί στον ιό προσπαθούν να βγάλουν από το πρωί την εφημερία οι γιατροί στο ΑΧΕΠΑ. Αυτό που τους προβληματίζει ιδιαιτέρως είναι η νεαρή ηλικία των νοσούντων από κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι 211. Από αυτές οι 199 είναι κατειλημμένες με την πληρότητα να αγγίζει το 94%.
Για τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε αλλά και για υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας στη Θεσσαλόνικη, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Κι όλα αυτά, την ώρα που μειώνεται δραματικά το προσωπικό των νοσοκομείων. Στο ΑΧΕΠΑ σήμερα νοσούν 160 εργαζόμενοι και συνολικά 500 στα νοσοκομεία της πόλης.
- Ελ Κααμπί: «Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες και πρέπει να νικήσουμε την ΑΕΚ»
- ΠΑΣΟΚ: Θα διερευνήσει η κυβέρνηση τις ευθύνες του ΟΣΕ για το «χαμένο» υλικό των καμερών στην τραγωδία των Τεμπών;
- Κατήφορος για τους Δημοκρατικούς μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ
- Μεντιλίμπαρ: «Mου αρέσει να βρίσκομαι όπου παίζει ο Ολυμπιακός»
- Άνοιξε o δρόμος για ακύρωση της υπόθεσης της πλαστογραφίας που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ
- Οι αστρονόμοι ξύνουν τα κεφάλια τους για εξωπλανήτη που γεννήθηκε πρόωρος