Συμβούλιο της Ευρώπης : Η Ελλάδα να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις – Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, ήρθε να προστεθεί στο πλήθος των καταγγελιών κατά των ελληνικών αρχών, ενώ τονίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κράτησης καθώς και να διασφαλιστεί πως θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά όσοι στερούνται της ελευθερίας τους.
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ένοχος 43χρονος για ενδοοικογενειακή βία - Η σύντροφός του πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει
Άκρως επιβαρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Committee to Prevent Torture ή CPT) για τις πολιτικές κράτησης των προσφύγων αλλά και τις τακτικές επαναπροωθήσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, ήρθε να προστεθεί στο πλήθος των καταγγελιών κατά των ελληνικών αρχών, ενώ τονίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κράτησης καθώς και να διασφαλιστεί πως θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά όσοι στερούνται της ελευθερίας τους.
Η έκθεση βασίζεται σε επίσκεψη αντιπροσωπείας της CPT στην Ελλάδα μεταξύ 13-17 του περασμένου Μαρτίου, κατά την διάρκεια απόπειρας της Τουρκίας να παραβιάσει τα ελληνικά σύνορα προωθώντας χιλιάδες πρόσφυγες από τον Έβρο.
«Σαν τα ζώα»
Στην έκθεση μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία «έλαβε, για μία ακόμα φορά [η προηγούμενη αντίστοιχη επίσκεψη ήταν το 2018], μία σειρά από καταγγελίες από μετανάστες περί χαστουκιών και κλωτσιών και χτυπημάτων με γκλομπ στο σώμα από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Σε λίγες περιπτώσεις, αυτές οι καταγγελίες συνοδεύονταν από ιατρικά αποδεικτικά στοιχεία. Επιπροσθέτως, ελήφθησαν πολλαπλές καταγγελίες για υβριστική γλώσσα στο προ-αναχωρησιακό κέντρο στο Φυλάκιο, όπου ορισμένοι αστυνομικοί απευθύνονταν στους μετανάστες μέσα από τα κάγκελα ως “ζώα”».
Η έκθεση ασκεί δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων.
Σύμφωνα με αυτή, η χώρα «δεν μπορεί να είναι τόσο απροετοίμαστη για την υποδοχή νέων μεταναστών ώστε να τους κρατά σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες όπως αυτές των οποίων υπήρξαμε μάρτυρες στο νησί της Σάμου».
Στην έκθεση εκφράζονται επίσης έντονες επιφυλάξεις για τις διώξεις μεταναστών για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στις υποθέσεις αυτές υπήρχε κακή διερμηνεία (την οποία ενίοτε αναλάμβαναν άλλοι μετανάστες), έλλειψη νομικής βοήθειας, αδυναμία των μεταναστών να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή και εκφοβισμός και μεροληψία από το δικαστήριο».
H έκθεση καταγγέλλει επίσης πως ασυνόδευτα , οικογένειες με παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα (ψυχικά ή σωματικά ή και εγκυμονούσες) κρατούνταν σε τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Η CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με τους γονείς τους σε αστυνομικά ιδρύματα. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.
Τέλος σε ένα απαράδεκτο μέτρο
Τον τερματισμό της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, πρακτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια στην Ελλάδα και για την οποία η χώρα έχει δεχτεί κριτική από θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Διαβάστε εδώ: Τέλος στη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα
Έγγραφα της Frontex εκθέτουν την Αθήνα
Νέα στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό κράτος προκύπτουν από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το EUobserver.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή (Frontex), αποδεικνύει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έλαβε εντολές για να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο, σημειώνει το δημοσίευμα.
Το εάν θα το λάβουν ή όχι εξαρτάται από τις καθιερωμένες διαδικασίες ασύλου.
Το email, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2020, περιγράφει περιστατικό κατά το οποίο η Δανική Ακτοφυλακή αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές που έλαβε, για την επαναπροώθηση στην Τουρκία μεταναστών και αιτούντων άσυλο που επέβαιναν σε μια μικρή βάρκα κοντά στην ελληνική ακτογραμμή.
Το ενοχοποιητικό σημείο στα email είναι εκείνο στο οποίο αναφέρεται λέει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή είχε πράγματι λάβει εντολές για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων με λαστιχένια βάρκα, πίσω στα τουρκικά ύδατα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις