Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην ΕΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

“Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο”, δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από την έναρξη συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια από την Τουρκία ως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο, τότε η συζήτηση θα είναι μια δύσκολη.

«Τότε σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μάας.

Συνεχείς οι τουρκικές προκλήσεις

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, βρίσκονται και οι τουρκικές προκλήσεις, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου.

Μετά το σόου του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και οι πιο δύσπιστοι στην ΕΕ, συνειδητοποιούν ότι η Άγκυρα, δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της σε βάρος δύο χωρών -μελών της ΕΕ: της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο τούρκος πρόεδρος, θέτει πλέον σε δοκιμασία την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των κρατών-μελών της, τόνισε σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που απέστειλε ο έλληνας υπουργός υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς,

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις Ελληνικές, καθώς και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο υψηλός εκπρόσωπος, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.