Εφευρέτης άχρηστων ρομπότ
Η Simone Giertz κατασκευάζει ρομπότ. Θεωρείται επιτυχημένη και την έχουν καλέσει στο TED να μιλήσει για την τέχνη της. Που έγκειται όμως η επιτυχία της; Φτιάχνει άχρηστα ρομπότ!
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Οι εφευρέσεις της – σχεδιασμένες για να κόβουν λαχανικά, να κόβουν τα μαλλιά, να εφαρμόζουν κραγιόν, ξυπνητήρι που χαστουκίζει και πολλά άλλα – σπάνια (μάλλον ποτέ) πετυχαίνουν, και αυτό είναι το θέμα.
«Η αληθινή ομορφιά του να κάνεις άχρηστα πράγματα είναι αυτή η συνειδητοποίηση ότι δεν ξέρεις πάντα ποια είναι η καλύτερη απάντηση», λέει η εφευρέτης Giertz.
Εξηγεί ότι η επιτυχία της αποτυχίας είναι ότι «απενεργοποιεί αυτή τη φωνή στο κεφάλι σου που σου λέει ότι ξέρεις ακριβώς πώς λειτουργεί ο κόσμος».
Μία από τις αστείες εφευρέσεις της είναι το κράνος οδοντόβουρτσας.
Και όπως λέει «μπορεί να μην είναι η απάντηση στο πρόβλημα να σου πλένει τα δόντια χωρίς να κανείς τίποτα , αλλά τουλάχιστον κάνεις την ερώτηση και δοκιμάζεις.»
Πριν από τρία χρόνια τελείωσε την εφεύρεση του κράνους, γύρισε με το κινητό της ένα βίντεο 7 δευτερολέπτων, έφτιαξε κανάλι στο Youtube και ξαφνικά …έγινε διάσημη.
Όπως λέει χαριτολογώντας «… μια θύελλα στο Διαδίκτυο παρασύρει ψηλά την κοπέλα και χιλιάδες άνδρες ταξιδεύουν στις ενότητες σχολίων για να ζητήσουν το χέρι της στο γάμο».
« Έκτοτε, έχω δημιουργήσει αυτήν την μικρή θέση για τον εαυτό μου στο Διαδίκτυο ως εφευρέτης άχρηστων μηχανών, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ευκολότερος τρόπος να είσαι στην κορυφή του πεδίου σου είναι να επιλέξεις ένα πολύ μικρό πεδίο» σημειώνει αυτοσαρκαζόμενη.
Δεν έχει σπουδάσει, μηχανικός ή ρομποτική και όλα ξεκίνησαν όταν πήρε Β σε ένα μαθηματικό πείραμα αντί για Άριστα.
Την ενδιέφερε, όμως η κατασκευή ρομπότ και είναι αυτοδίδακτη. «Η κατασκευή πραγμάτων με υλικό, ειδικά αν διδάσκεις τον εαυτό σου, είναι κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις. Έχει μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας και επιπλέον, έχει μεγάλη πιθανότητα να σας κάνει να νιώσετε ηλίθιοι. Και αυτός ήταν ο μεγαλύτερος φόβος μου εκείνη την εποχή» .
Όπως, εξήγησε είχε βρει την λύση που θα εγγυόταν την επιτυχία…. «αντί προσπαθώντας να πετύχω, επρόκειτο να προσπαθήσω να φτιάξω πράγματα που θα αποτύγχαναν…Η κατασκευή ηλίθιων πραγμάτων ήταν στην πραγματικότητα αρκετά έξυπνη, γιατί καθώς συνέχιζα να μαθαίνω για το υλικό, για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσω το άγχος της απόδοσής μου. Και μόλις έβγαλα από τον εαυτό μου όλη την πίεση και τις προσδοκίες, αυτή η πίεση γρήγορα αντικαταστάθηκε από ενθουσιασμό και μου επέτρεψε να αυτοσχεδιάσω».
Δηλώνει ότι είναι εφεύρετης αφού έχει ως αφετηρία να «ενδιαφέρεται για πράγματα με τα οποία παλεύουν οι άνθρωποι. Μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα πράγματα ή μεσαίου μεγέθους πράγματα… Και ο εντοπισμός ενός προβλήματος είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία δημιουργίας ενός άχρηστου μηχανήματος».
Πάντως, η ίδια αναρωτιέται πολλές φορές « αν θα φτιάξω κάτι χρήσιμο».
Αλλά, όπως λέει, «με τον τρόπο που το βλέπω, το έχω ήδη, επειδή έχω δημιουργήσει αυτή τη δουλειά, και είναι κάτι που δεν θα μπορούσα ποτέ να είχα σχεδιάσει».
Η τελευταία της εφεύρεση με 7 εκατομμύρια προβολές είναι το TRUCKLA.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις