Spiegel : Ο κατήφορος της τουρκικής λίρας οδήγησε σε φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το 2020 η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει απέναντι στο δολάριο περισσότερο από κάθε άλλο νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης στην Τουρκία. »
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έτσι θα γίνουν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το αντίτιμο και οι ώρες διεξαγωγής
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
Στην τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και στη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των τούρκων πολιτών αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel Online, κάνοντας λόγο για «κατήφορο της λίρας» και «καταστροφή της τουρκικής οικονομίας».
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το 2020 η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει απέναντι στο δολάριο περισσότερο από κάθε άλλο νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης στην Τουρκία.
«Ο Ουφούκ Ολγκούν, δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο οικονομικό ρεπορτάζ, βιώνει και ο ίδιος τη συνεχή υποβάθμιση» αναφέρει το Spiegel Online.
«Λόγω της κρίσης αναγκάστηκε να μετακομίσει σε μικρότερο σπίτι, μαζί με τη σύντροφό του. Και οι δύο εργάζονται, αλλά μία επίσκεψη στο εστιατόριο φαίνεται ανέφικτη, εδώ και πολύ καιρό. ‘Είναι απίστευτο πόσα έχουμε χάσει σε αυτή τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια’ λέει ο Ολγκρούν. ‘Βλέπεις ότι οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι, φτάνει να βγεις στον δρόμο και να κοιτάξεις στα πρόσωπά τους’. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολίας. Εκεί ζει η οικογένειά του. Όπως λέει ο Ολγκούν, στο Ντιγιαρμπακίρ υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε…»
Το Spiegel Online υπενθυμίζει, σύμφωνα με τη deutsche welle, ότι στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Ταγίπ Ερντογάν φαινόταν να ασκεί συνετή οικονομική πολιτική, τριπλασιάζοντας το ΑΕΠ της Τουρκίας.
Αλλά «εδώ και μερικά χρόνια η οικονομία ακολουθεί σχεδόν αντίθετη πορεία από την πολιτική: όσο διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Ερντογάν, τόσο μειώνονται τα περιθώρια χειρισμών στην οικονομία. Πρόκειται για ένα δείγμα συμπεριφοράς που παρατηρείται και αλλού. Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν την οικονομία της αγοράς ευνοούν την άνοδο ‘ισχυρών ανδρών΄όπως ο Ερντογάν ή ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, η αυταρχική πολιτική που ακολουθούν εξασθενεί το οικονομικό επιτελείο στην κυβέρνησή τους. Ανεξάρτητοι μεταρρυθμιστές χάνουν τα περιθώρια επιρροής που διαθέτουν ή απομακρύνονται από τα αξιώματά τους», αναφέρει το Spiegel Online.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις