Κοροναϊός : Στην αβεβαιότητα βουλιάζουν οι Ευρωπαίοι – Τι ζητούν από εθνικές κυβερνήσεις και ΕΕ
Σημειώνεται ωστόσο πως το 50% των Ευρωπαίων κατονομάζουν και πάλι την «αβεβαιότητα» ως τη βασική ψυχολογική τους κατάσταση, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας επιδεινώνεται, περισσότεροι άνθρωποι έχουν τώρα θετική εικόνα για την ΕΕ σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την άνοιξη.
Να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και έναν επαρκή προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού, ζητάνε τα 2/3 των ευρωπαίων πολιτών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της τρίτης φετινής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ωστόσο πως το 50% των Ευρωπαίων κατονομάζουν και πάλι την «αβεβαιότητα» ως τη βασική ψυχολογική τους κατάσταση, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας επιδεινώνεται, περισσότεροι άνθρωποι έχουν τώρα θετική εικόνα για την ΕΕ σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την άνοιξη.
Περισσότερες ευρωπαϊκές αρμοδιότητες
Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ που αισθάνονται αβέβαιοι για το μέλλον τους, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό σε Ελλάδα και Κύπρο είναι 77% και 82% αντίστοιχα. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει μεγαλύτερα οικονομικά μέσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι υψίστης σημασίας για τους πολίτες της ΕΕ τα ευρωπαϊκά κονδύλια να διατίθενται μόνο στα κράτη μέλη με αξιόπιστο δικαστικό σύστημα και σεβασμό στις κοινές ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Έτσι, πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (77%) συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει χρήματα στα κράτη μέλη μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνησή τους θα εφαρμόσει τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Στην Ελλάδα, η απάντηση αυτή δόθηκε από το 82% των ερωτηθέντων, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό ανήλθε στο 89%.
Λεφτά για την Υγεία
Η δημόσια υγεία πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα στις δαπάνες (54%), ακολουθούμενη από την οικονομική ανάκαμψη και νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις (42%), την κλιματική αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος (37%), καθώς και την απασχόληση και τα κοινωνικά θέματα (35%). Η δημόσια υγεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το 69% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και το 67% στην Κύπρο.
Η στάση των πολιτών απέναντι στην ΕΕ έχει γίνει πιο θετική σε σύγκριση με την πρώτη έρευνα (Απρίλιος/Μάιος) του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ εμφανίζει σταθερή αύξηση, από μόλις 31% τον Απρίλιο του 2020 σε 41% στην σημερινή έρευνα. Στην Ελλάδα και την Κύπρο το ποσοστό είναι 40% και 45% αντιστοίχως.
Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων παραμένει δυσαρεστημένη με την αλληλεγγύη ή μάλλον την έλλειψη αυτής, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Πόσο ικανοποιημένοι είναι από τις κυβερνήσεις
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή τους μέχρι στιγμής κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ παρόμοιο ποσοστό (48%) δεν είναι ικανοποιημένο. Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο εμφανίζονται σημαντικά περισσότερο ικανοποιημένοι (61%), ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (43%). Οι απόψεις εμφανίζονται συνολικά πιο αρνητικές σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, με πτώση στα ποσοστά ικανοποίησης με τα κυβερνητικά μέτρα
Σε ολόκληρη την ΕΕ, περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (39%) δηλώνουν ότι η πανδημία COVID-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα. Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο στην Ελλάδα (55%) και στην Κύπρο (57%). Ένα επιπλέον 27% δηλώνει ότι αναμένουν τέτοιου είδους αντίκτυπο στα οικονομικά τους στο μέλλον, με του ερωτηθέντες σε Ελλάδα και Κύπρο να δίνουν αυτή την απάντηση σε ποσοστό 31% και 30% αντίστοιχα.
Οι πιο ευάλωτοι
Οι νέοι και οι οικογένειες με παιδιά φαίνεται να πλήττονται χειρότερα από την κρίση: 64% των πολιτών μεταξύ 16 και 34 ετών αντιμετώπισαν κάποια μορφή οικονομικών δυσκολιών, το 27% των ερωτηθέντων με παιδιά έχουν χρησιμοποιήσει τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις νωρίτερα απ’ ότι είχαν σκοπό. Σε πέντε κράτη μέλη – Κύπρος (57%), Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία (55%) και Βουλγαρία (53%) – περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι η πανδημία έχει ήδη επηρεάσει τα προσωπικά τους εισοδήματα.
Από την αρχή της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε τρεις ειδικές έρευνες μέτρησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19. Η τελευταία έρευνα διεξήχθη μέσω διαδικτύου (και μέσω τηλεφώνου στη Μάλτα) από την Kantar μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου 2020, μεταξύ 24.812 συμμετεχόντων και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα περιορίστηκε σε άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 64 ετών (16-54 στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία).
Οι ποσοστώσεις για το φύλο, την ηλικία και την περιοχή σε εθνικό επίπεδο διασφαλίζουν ότι η έρευνα είναι αντιπροσωπευτική. Τα συνολικά αποτελέσματα της ΕΕ σταθμίζονται ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας που εντάχθηκε στην έρευνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;
- ΗΠΑ: Υποψήφια για το Κογκρέσο για το Τέξας εκτελεί κούκλα και ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής
- Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar
- Εύβοια: «Δεν έκανα εγώ το έγκλημα» υποστήριξε ο γαμπρός – Ρίχνει στα αδέλφια τη δολοφονία του πατέρα
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η κακοκαιρία «Elena» – Πού θα εκδηλωθούν βροχές
- Συρία: Διαδηλώσεις χριστιανών μετά την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου – Η υπόσχεση των νέων αρχών