Πανδημία και χωρισμός : Πως μπορείτε να απαλλαγείτε με επιτυχία και από τα δύο
Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε σε σχέση
- «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Ξεχάστε το σχέδιο για φθηνό Tesla, λέει τώρα ο Έλον Μασκ
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
Σε αυτήν την τρέχουσα άνευ προηγουμένου πραγματικότητα του περιορισμού, που προέκυψε από την COVID-19, το να θέλεις να χωρίσεις με έναν σύντροφο με τον οποίο βρίσκεσαι σε καραντίνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί ζούμε σε ένα περίεργο χρονικό διάστημα που προωθεί το άγχος, την απώλεια ελέγχου, τον φόβο για ένα αβέβαιο μέλλον ή ακόμα και τον θάνατο, αν προσθέσουμε και την χαμηλή ικανοποίηση στη σχέση και την ραγδαία αύξηση των παραπόνων εναντίον ενός συντρόφου ή μιας σχέσης μπορεί να προωθήσει περαιτέρω τα συναισθήματα της αγωνίας, της κατάθλιψης ή της απελπισίας. People who quarantine together, stay together? Δεν νομίζω!
Δεν ξεκινάμε καλά….αλλά συνεχίζουμε!
Άλλος ένας χωρισμός, άλλη μια ήττα
Επειδή πάνω από το 85 τοις εκατό των ενηλίκων είχαν τουλάχιστον ένα χωρισμό στη ζωή τους ( για εσάς που πιστεύετε στην αληθινή και μοναδική αγάπη τα γράφω αυτά), είναι ένα οικείο σενάριο για τους περισσότερους, αλλά αυτό δεν σταματά τα πραγματικά αληθινά συναισθήματα που συνοδεύουν μια πιθανή διάλυση – απογοήτευση, σύγχυση, ενοχή, λύπη, φόβο, ντροπής και αναταραχή. Ναι παίζουν όλα μαζί και λόγω του εγκλεισμού μπορούν να εξελιχθούν σε συναισθηματικό ριάλιτι.
Μερικές φορές, δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε και οι επιθυμίες σας όχι μόνο δεν μετράνε αλλά πλέον τις έχετε ξεχάσει; Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό.
Χωνέψτε το!
Αλλά αν αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε να χάσετε τη στάση και τον εαυτό σας όταν διαφωνείτε, τότε αυτό «είναι μια κόκκινη σημαία», δήλωσε η Jenny TeGrotenhuis, πιστοποιημένη επαγγελματίας για ψυχικά τραύματα με έδρα το Kennewick, Wash.
Μήπως να σιγουρευτείτε πρώτα;
Ένας είναι ο αλάνθαστος τρόπος για να σιγουρευτείτε: Αρχίστε να λαμβάνετε υπόψη σας πώς αισθάνεστε στον κοινόχρηστο χώρο σας, ακόμα κι αν έχετε τον προσωπικό σας χώρο. «Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας είναι αυτό που λέμε σούπερ άτομο, ίσως κάποτε να καταλήξετε να αισθάνεστε λίγος γύρω του», δήλωσε η Άννα Νικολαΐδη, ιδιοκτήτρια της Philadelphia Couples Therapy.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί. Εάν έχετε μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι μπερδεμένα και αδιαφανή για εσάς. Αλλά οι επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού θα είναι «αλάτι» σε παλιές πληγές και τραύματα. Όχι δεν πια αστείο, ούτε χαριτωμένο που ο σύντροφος σας δεν ιεραρχεί τις κοινές σας ανάγκες, λέγοντας για κοινές ανάγκες δεν εννοούμε την συντήρηση του αυτοκινήτου ή την επιλογή νησιού για τις διακοπές. Στο τέλος της ημέρας, η μετακίνηση με αυτοκίνητο δεν επιτρέπεται στα ζευγάρια και όσο για τις καλοκαιρινές διακοπές μην τα συζητήσουμε καλύτερα.
Εάν αισθάνεστε ότι οι επιθυμίες σας έρχονται πάντα σε δεύτερη μοίρα, πιθανότατα είναι αλήθεια.
Καραντίνα στα μαχαίρια νο2
Η δεύτερη καραντίνα είναι παρούσα και δεν αστειεύεται…Μπορεί τον Μάρτιο να ήσασταν σε διαδικασία σκέψης και ενδοσκόπησης, ο δεύτερος γύρος ήρθε και ζητάει άμεσες λύσεις. Αν κρυφοκοιτάτε αυτό το άρθρο ενώ ο σύντροφος σας είναι στο άλλο δωμάτιο, τότε μην έχετε αμφιβολίες.
Ναι, η λήξη μίας σχέσης δεν είναι μία βιαστική απόφαση που παίρνεις επιπόλαια, αλλά καλό είναι να μην περιμένεις να βγει και το εμβόλιο για να την λήξεις.
«Αν ο Μάρτιος ξεκίνησε με συζητήσεις για το μέλλον της σχέσης σας για να τελειώσει με κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με τον σύντροφό σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε η καραντίνα να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για όλους»,έγραψε η συνάδελφος Αλεξάνδρα Πράσσα στο Vita.gr. Σώστε εσάς, τους γείτονες, τα μπιμπελό στο σαλόνι…
Μια καλή αρχή είναι η παρακάτω:
Μιλήστε ανοιχτά
Ξέρετε ότι έχετε προβλήματα. Κι εκείνος ξέρει ότι έχετε προβλήματα. Είναι καλύτερο να συζητήσετε για το πώς νιώθετε, παρά να προσπαθείτε να αγνοήσετε την κατάσταση. Το πιθανότερο είναι πως η ένταση που καταπιέζετε θα βρίσκει διέξοδο σε μπηχτές και γενικευμένο εκνευρισμό. Οι μέρες είναι δύσκολες και είστε αναγκασμένοι να τις περάσετε μαζί. Επομένως, όσο περισσότερο καταφέρετε να περιορίσετε το “πίσω κείμενο”, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθείτε.
Ορίστε κανόνες
Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν η σχέση σας δεν αντιμετώπιζε απλώς προβλήματα πριν την έλευση της πανδημίας, αλλά είχατε όντως πάρει την απόφαση να την τελειώσετε. Δυστυχώς, είναι πρακτικά αδύνατον να μην έχετε καμία επαφή, μπορείτε όμως να συμφωνήσετε στους όρους με τους οποίους θα αλληλεπιδράτε. Για παράδειγμα: Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που ενδεχομένως σας δίνει το σπίτι σας για απομόνωση ή δημιουργήστε “εμπόδια” χρησιμοποιώντας ένα παραβάν ή μία βιβλιοθήκη. Συμφωνήστε στο αν θα τρώτε μαζί ή όχι, ποιο μέρος του σπιτιού θα χρησιμοποιεί ο καθένας για να εργάζεται, πότε χρειάζεστε ησυχία κλπ.
Αλληλεπιδράστε ανάλαφρα
Από τη στιγμή που έχετε αναγνωρίσει ότι τα πράγματα μεταξύ σας δεν πηγαίνουν και τόσο καλά – και ότι αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπίσετε όταν ξαναβγείτε στα εγκόσμια – προσπαθήστε να αποφύγετε τις συζητήσεις γύρω από τη σχέση σας. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε από τα βασικά σας προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σπρώχνετε κάτω από το χαλί, αλλά ότι αναγνωρίζετε πως ο εγκλεισμός δεν είναι η κατάλληλη συνθήκη για να επιλυθούν.
Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση στην single «κανονικότητα»;
Στο άρθρο «Πώς να χειριστείτε έναν χωρισμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας , σύμφωνα με τους ειδικούς», ο ιδρυτής και κλινικός διευθυντής, Matt Lundquist, παρατηρεί ότι η μετάβαση από έναν χωρισμό αυτή τη στιγμή είναι «εντελώς δύσκολη» Εξηγεί: «Υπάρχουν πολλά δυσάρεστα συναισθήματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια ως αποτέλεσμα της πανδημίας, και αν προσθέσετε αυτά τα συναισθήματα σε έναν χωρισμό, καθώς δεν έχετε τους κανονικούς μηχανισμούς αντιμετώπισής σας, μπορεί να οδηγεί σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τους περισσότερους ανθρώπους».
Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος χωρισμός είναι να επικοινωνήσετε με φίλους μέσω τηλεφώνου ή συνομιλίας μέσω βίντεο. Αν και δεν είναι το ίδιο με το να βγαίνεις με φίλους, μπορεί να είναι μια αξιόλογη εναλλακτική λύση. «Ακόμα κι αν δεν έχεις μιλήσει σε κάποιον φίλο για λίγο επειδή ήσουν στη σχέση, έχω διαπιστώσει ότι η απλή επικοινωνία και η εξήγηση της κατάστασης είναι μια χαρά», εξηγεί ο Matt.
Netflix – Tinder : 1-1
Ενώ ένα νέο ραντεβού ή μια καινούργια γνωριμία δεν είναι ακριβώς μια επιλογή αυτή τη στιγμή, ο Matt προτείνει επίσης την λύση μιας διαδικτυακής γνωριμίας, όποτε αισθανθείτε έτοιμοι. Η εικονική γνωριμία μπορεί να είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να δημιουργήσετε μια αίσθηση κανονικότητας ακόμη και σε καραντίνα. «Ένα μεγάλο μέρος του να ξεπεράσεις τον χωρισμό είναι απλά να επιστρέψεις εκεί έξω και να ενθουσιαστείς για κάποιον νέο σύντροφο», σημειώνει ο Matt.
Ίσως το πιο σημαντικό, είναι να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να επεξεργαστείτε αυτήν την συναισθηματική απώλεια, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετετι θέλετε σε μια νέα σχέση. «Το άλμα σε μια νέα σχέση αμέσως μετά τη διάλυση είναι μια χαμένη ευκαιρία», λέει ο Matt. «Κάθε σχέση τελειώνει για έναν λόγο και πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο να επεξεργαστείτε πραγματικά αυτό το χωρισμό και να δείτε πού πήγαν στραβά τα πράγματα».
Αν είστε έτοιμοι ποζάρετε και ανεβάστε φωτογραφίες στις πλατφόρμες γνωριμιών, αν πάλι όχι ανανεώστε την συνδρομή σας με το Netflix.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις