Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνημης: Κάθε μέρα ένα άτομο δολοφονείται στον πλανήτη – Οι επιθέσεις στην Ελλάδα
Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης είναι αφιερωμένη προς τα φυλοδιαφορετικά πρόσωπα που δολοφονήθηκαν σε κάποια γωνιά του πλανήτη μας.
Σκληρή υπενθύμιση για τα άτομα που βιώνουν τον ρατσισμό και τη διάκριση καθημερινά αποτελεί η σημερινή ημέρα.
Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης είναι αφιερωμένη προς τα φυλοδιαφορετικά πρόσωπα που δολοφονήθηκαν σε κάποια γωνιά του πλανήτη μας.
Μόλις σε ένα χρόνο, εκτιμάται, πως 350 άτομα δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Το 98% ήταν ή τρανς γυναίκες ή διεμφυλικά πρόσωπα με θηλυκή έκφραση φύλου. Το 62% των τρανς ήταν εργάτριες στο σεξ, ενώ το 50% ήταν τρανς πρόσφυγες ή μετανάστριες.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, οι καταγραφές επιθέσεων κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2018, γεγονός που ενισχύει τον προβληματισμό σχετικά με το ότι η ομοφοβία και η τρανσοφοβία παραμένουν ευρέως διαδεδομένες.
Σταθερά υψηλά είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά με την εμπλοκή ένστολων και δημόσιων λειτουργών. Τα εν λόγω περιστατικά ενισχύουν τον θεσμικό ρατσισμό, αποκλείουν ή καθυστερούν τα θύματα από την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που δικαιούνται, ενώ στην χείριστη έκφανσή τους συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και εκφοβισμού.
Επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων
Το Δίκτυο κατέγραψε 44 περιστατικά επιθέσεων κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ για το 2019. Οι 25 απο αυτές, λόγω ταυτότητας φύλου, 16 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και 3 περιστατικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας φύλου. Το 2018 είχαν καταγραφτεί 9 επιθέσεις λόγω ταυτότητας φύλου.
Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις και επιθέσεις σωματικής βίας και αποτυπώνουν μοτίβα κάθε
δυνατής έντασης.
Σχετικά με τις επιθέσεις λόγω ταυτότητας φύλου, κατά το 2019, καταγράφηκαν 17 περιστατικά λεκτικής βίας, 2 περιστατικά σωματικής βίας, σε συνδυασμό με εξύβριση ή απειλές, 2 περιστατικά ασέλγειας και προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας καθώς και 2 περιστατικά βιασμού (το ένα περιστατικό αφορούσε ανήλικο άτομο).
Σε 18 περιστατικά οι δράστες ήταν άνδρες, ηλικίας από 13 έως 80 έτη. Σε 5 περιστατικά ήταν γυναίκες, ηλικίας από 12 έως 55 έτη, ενώ σε 2 περιστατικά οι δράστες ήταν γυναίκες και άντρες.
Όπως έχει τονιστεί και στις προηγούμενες εκθέσεις, τα θύματα βίας λόγω ταυτότητας φύλου συχνά υφίστανται πολλαπλές επιθέσεις εντός της οικίας τους, ενώ στοχοποιούνται από τη γειτονιά τους, άτομα του εργασιακού τους χώρου ή και εντελώς άγνωστα άτομα.
Κατά το 2019 καταγράφηκε μια τάση συμπεριφορών, οι οποίες ενέχουν προβληματική και έντονα παρενοχλητική μεταχείριση διεμφυλικών ατόμων από οικογένεια, συμμαθητές, εργοδότες και συναδέλφους, δημοσίους λειτουργούς, αλλά και απλούς πολίτες, με στόχο την αμφισβήτηση του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία τρανς γυναίκας η οποία υπό την απειλή της σωματικής της ακεραιότητας, από τον ίδιο της τον αδελφό, εξαναγκάστηκε να κάψει τα ρούχα της επειδή «δεν ήταν αντρικά».
Πιο επικίνδυνος ο εργασιακός χώρος
Παράλληλα, το Δίκτυο διαπιστώνει ότι σε σημαντικό αριθμό των περιστατικών επιθέσεων λόγω ταυτότητας φύλου οι δράστες είναι άτομα από τον εργασιακό χώρο του θύματος.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τρανς γυναίκας που υπέστη ασέλγεια και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας από άτομο του περιβάλλοντος του εργοδότη της, γεγονός που συνετέλεσε στο να χάσει τη δουλειά της, ενώ σε άλλη περίπτωση τρανς γυναίκα, εργαζόμενη στο σεξ, υπέστη λιθοβολισμό κατά τη διάρκεια της εργασίας της από άγνωστους δράστες.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις σε σχέση με την αποδοχή ή μη εντός του σχολικού ή πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Προκλήσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνοι ακόμη και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, είτε ως δράστες, είτε λόγω της απροθυμίας τους να προστατεύσουν το θύμα.
Θύματα βιασμού
Ως προς τον τύπο των εγκληματικών πράξεων, το Δίκτυο δεν μπορεί παρά να σταθεί στα περιστατικά των δύο βιασμών που κατέγραψε κατά το 2019. Το πρώτο περιστατικό αφορά τρανς γυναίκα από το Πακιστάν, η οποία έπεσε θύμα βιασμού από ομάδα ανδρών στην περιοχή γύρω από τη Δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.
Το θύμα δέχτηκε αρχικά λεκτική επίθεση από 3 άνδρες, μάλλον αλλοδαπής καταγωγής, όπως δήλωσε το ίδιο το θύμα. Στη συνέχεια άρχισαν να τη χτυπούν, ενώ δύο από τους τρεις δράστες τη βίασαν.
Το γεγονός ότι το θύμα στερούνταν καθεστώτος διαμονής στη χώρα φαίνεται να επιδείνωσε τη θέση της στην πρόσβαση σε ασφαλή χώρο διαμονής, μιας και συνέχισε να ζει ως άστεγη στο σημείο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό.
Το δεύτερο περιστατικό βιασμού (κατά ανηλίκου) μαρτυρά ότι η βία μεταξύ ανηλίκων δύναται να εκδηλωθεί με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο κατά παιδιών που στοχοποιούνται γιατί θεωρείται ότι Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας 28 διαφέρουν. Στο συγκεκριμένο σκληρό περιστατικό, το γεγονός ότι ο διευθυντής του σχολείου, όταν ενημερώθηκε, δεν προέβη άμεσα στην καταγγελία του περιστατικού, αλλά ζήτησε χρόνο περισυλλογής για τις επόμενες ενέργειές του, δημιουργεί θεσμικά ερωτήματα για την έγκαιρη και κατάλληλη διαχείριση τέτοιων περιστατικών από την ευρύτερη σχολική κοινότητα.
Τρανσφοβικά περιστατικά το 2020
Δεν έρχονται ωστόσο στο «φως» όλα τα περιστατικά τρανσφοβικής βίας, καθώς πολλά από τα θύματα φοβούνται να προβούν σε καταγγελία.
Ωστόσο, κάποιες επιθέσεις ή τρανσφοβικές συμπεριφορές έχουν γίνει γνωστές.
Μέσα του καλοκαιριού, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διέταξε ΕΔΕ με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και παρουσιάζει αστυνομικούς να ζητούν από τρανς να τους κάνει επίδειξη.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου ήταν σταματημένοι οι αστυνομικοί, όταν πέρασε από μπροστά τους η τρανς, και άφησε κάρτες στις μοτοσικλέτες τους.
Οι αστυνομικοί όπως προκύπτει από το βίντεο, ζήτησαν να τους κάνει «επίδειξη», κάτι που έκανε για λίγο και στην συνέχεια ακούγονται γέλια.
Μεταξύ άλλων δηλώνουν στη τρανς πως δεν τραβούν βίντεο, κάτι που όπως προκύπτει ήταν ψευδές. Ακολουθεί διάλογος με πρόθεση τον εξευτελισμό της τρανς την ώρα που ήταν μάλιστα και εν ώρα υπηρεσίας.
Στις 25 Οκτωβρίου, υπάλληλος της διεύθυνσης Μεταφορών αρνήθηκε να εκδώσει δίπλωμα σε τρανς άτομο.
Το περιστατικό είχε κάνει γνωστό η πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, με ανάρτησή της στο Facebook, όπου υπογράμμιζε ότι καμία υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να ζητά από τρανς άτομα να προσκομίζουν απόφαση δικαστηρίου για τη μεταβολή της καταχώρισης φύλου και ονόματος.
Στις 29 Οκτωβρίου, τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ, δέχτηκαν επίθεση την ώρα της εργασίας τους από παρέα περίπου δέκα νεαρών ανδρών, οι οποίοι τις χλεύαζαν πετώντας προς το μέρος τους δυναμιτάκια, νεράντζια και πέτρες.
Πριν λίγες μέρες, στις 11 Νοεμβρίου, άγνωστος στη Θεσσαλονίκη μαχαίρωσε στο στήθος τρανς γυναίκα εργαζόμενη στο σεξ
Το θύμα, μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρό τραύμα στον πνεύμονα και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις