Κοροναϊός : Αυτό ήταν το «μυστικό» της επιτυχίας του πρώτου lockdown
Στον λόγο, για τον οποίο το πρώτο lockdown πέτυχε, σε αντίθεση με το δεύτερο, το οποίο διανύουμε αυτή τη στιγμή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής
Στον λόγο, για τον οποίο το πρώτο lockdown πέτυχε, σε αντίθεση με το δεύτερο, το οποίο διανύουμε αυτή τη στιγμή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής η επιτυχία του πρώτου lockdown στην Ελλάδα ήταν ότι το πήραμε νωρίτερα, δηλαδή πριν αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία.
Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με το δεύτερο lockdown εξήγησε πως είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών. Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά».
Όπως ο ίδιος εξήγησε υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση» υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Να δούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μέτρων που λαμβάνονται… Θα δούμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πριν δούμε που θα πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας» σημείωσε.
Υπάρχει επιβράδυνση της πανδημίας
Είναι γεγονός, πρόσθεσε πάντως, ότι εδώ υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί., Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες» εκτίμησε.
«Η Ευρώπη υποτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά»
Τέλος, αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, εκτίμησε πως ολόκληρη η Γηραιά ήπειρος, υποτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά.
«Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο – Μάρτιο που νομίζαμε ότι ο ιός ήταν μόνο για την Κίνα. Δεν έγινε καλά αντιληπτό ότι ο ιός θα ακολουθήσει το κλασικό επιδημιολογικό κύμα που ξεκινά με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλη η Ευρώπη βρέθηκε με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τουρισμό, συγχρωτισμό, χαλάρωση μέτρων, συναθροίσεις» ανέφερε για την αύξηση των κρουσμάτων κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα.
Επίσης, τόνισε πως όλη η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας θα εκτιναχθεί η επιδημία και βλέπουμε να καταγράφει τα μισά κρούσματα καθημερινά στον πλανήτη μας. «Η Ευρώπη δοκιμάζεται πολύ άσχημα από την εξέλιξη της επιδημίας» κατέληξε.
- «Πέθανε, τσέτνικ Λιβάγια» (vid)
- Βαμβάκι: Πότε λήγει η προθεσμία για καταχώρηση ποσοτήτων για την ειδική ενίσχυση
- Το πανό αφιέρωμένο στον Λεσόρ και η απάντηση με… Οικονομόπουλο (vid)
- Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του δράστη που εγείρουν ερωτήματα
- Λεβαδειακός: «Όλη η Ελλάδα είδε τι συνέβη στην ισοφάριση της ΑΕΚ, ο διαιτητής ήθελε να κάνουμε Χριστούγεννα στο… γήπεδο»
- Πλάτων: Η ιδέα του αγαθού (Μέρος ΚΣΤ’)