Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Γιατί το δεύτερο lockdown απέτυχε τις δύο πρώτες εβδομάδες να «δαμάσει» την πανδημία

Κοροναϊός : Γιατί το δεύτερο lockdown απέτυχε τις δύο πρώτες εβδομάδες να «δαμάσει» την πανδημία

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με εξαίρεση τη σημερινή μέρα, τα κρούσματα κυμαίνονταν σε αριθμούς άνω των 3.000, ενώ σήμερα σημειώθηκε διπλό θλιβερό ρεκόρ σε νεκρούς και διασωληνωμένους

Κάτι που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος κοιτώντας καθημερινά τις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό, καθώς και την κατανομή των κρουσμάτων, είναι πως παρά τις -σχεδόν- τρεις εβδομάδες lockdown στη Βόρεια Ελλάδα και τις δυο εβδομάδες περιοριστικών μέτρων στο σύνολο της χώρας, το επιδημιολογικό κύμα της χώρας μας δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη μείωση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με εξαίρεση τη σημερινή μέρα, τα κρούσματα κυμαίνονταν σε αριθμούς άνω των 3.000, ενώ σήμερα σημειώθηκε διπλό θλιβερό ρεκόρ σε νεκρούς και διασωληνωμένους.

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα παρά τις δύο εβδομάδες καθολικού lockdown

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Νομίζω χρίζει σχολιασμού και προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά τη επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε ολόκληρη την επικράτεια» είπε.

«Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε και εξήγησε: «καθημερινά γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων που μπορούν να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται κατά κύριο λόγο στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα μεγάλος αριθμός τεστ διενεργήθηκαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Λάρισα και είδαμε και εικόνες με τους ανθρώπους ή και τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές».

«Και πολύ σωστά έγιναν» είπε για να συμπληρώσει: «δεν πρέπει όμως να κοιτάζουμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, διότι αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις που μας κάνουν τη μια μέρα να αναθαρρούμε λίγο και αμέσως την επόμενη να απογοητευόμαστε».

«Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου, σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις» υπογράμμισε.

«Δυστυχώς όμως, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, χρειάζεται υπομονή, γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται, τουλάχιστον για μια με δύο εβδομάδες ακόμα. Στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο» είπε.

«Αποφάσεις για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες»

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που δεν παρατηρείται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα είμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε. Δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία» εξήγησε.

«Είναι λοιπόν πιθανό, ότι και η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων, έστω λίγων, εν μέσω lockdown, ή μη σχολαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση την ύφεσης που πανδημικού κύματος» ανέφερε.

«Ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι»

Τέλος, κατέληξε πως «είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ή ήταν ασυμπτωματικός. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνέψει από τον ιό. Ο κοροναϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι» στέλνοντας έτσι μήνυμα για τήρηση των μέτρων από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

«Είναι επίσης μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι που χάθηκαν από κοροναϊό δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει. Άλλωστε βλέπουμε 90ριδες χωρίς συμπτώματα και δίπλα τους 40ριδες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους και κάποιοι χάνονται» κατέληξε.

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024