Κοροναϊός : Το παρασκήνιο πίσω από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών – Τι λέει ο πρόεδρος των κλινικαρχών
Γιατί οι κλινικάρχες είπαν αρχικά «όχι» στην επίταξη - Τι ανέφεραν ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Το παρασκήνιο πίσω από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία 200 ασθενών κοροναϊού, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
«Δίνεται μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα η επίταξη, βάσει της νομοθεσίας και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Η επίταξη είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για κλίνες COVID. Είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις καιρό. Εδώ να πούμε πως υπήρχε καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κύμα. Υπήρχε συμφωνία για μη COVID περιστατικά», είπε.
Σε ότι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης είπε ότι προέβησαν σε αυτό το μέτρο «προκειμένου να μην βρεθούμε προς εκπλήξεων». Επανέλαβε ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες. «Υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κοροναϊό, προκειμένου να διαχειριστούμε την δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη».
Ανέφερε ότι «οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει καιρό με τις ιδιωτικές κλινικές, υπήρχε μια διάσταση απόψεων και προσφύγαμε στην επίταξη». Είπε ότι με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου υπάρχουν συμφωνίες που τηρούνται σε ότι αφορά την διάθεση κλινών σε ΜΕΘ και απλών για νοσηλεία μη covid ασθενών και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται.
Πρόσθεσε ότι συζητήσεις γίνονται και με τα Κέντρα Αποκατάστασης και ίσως «σε μια μελλοντική επίταξη χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μονάδες». Σημείωσε ότι αυτή τι στιγμή επιλέχθηκε να μην χρησιμοποιηθούν Κέντρα Αποκατάστασης διότι, όπως εξήγησε σε αυτά «θέλαμε να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά. Τα Κέντρα Αποκατάστασης δεν έχουν ούτε τις νοσηλευτικές μονάδες που έχει μια ιδιωτική κλινική και το προσωπικό τους είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση».
Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «όλα έγιναν με σχέδιο αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης γιατρών, είπε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη και «εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών».
Κικίλιας: Δεν είμαστε Σοβιετία – Κάνουμε επιτάξεις όταν πρέπει
Και ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι υπάρχει «αγαστή συνεργασία» με τη συνεργασία των κλινικαρχών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όπου χρειάζεται η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει για τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το θέμα των επιτάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε Σοβιετία. Κάνουμε επιτάξεις όταν πρέπει». Εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα οικονομικό διότι “οι επιτάξεις αποζημιώνονται” και καταλόγισε στην Αντιπολίτευση “αναντιστοιχία με την κοινωνία”, σημειώνοντας ότι “κάποιοι λίγοι εύχονται να αποτύχει η χώρα”.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι μέσα σε 28 ημέρες αυξήθηκαν κατά 360% οι κλίνες ΜΕΘ.
Εξηγήσεις Σαραφιανού για την άρνηση των κλινικαρχών να συνεργαστούν με το κράτος
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, η κλινική του οποίου βρίσκεται υπό επίταξη.
Ο κ. Σαραφιανός προσπάθησε να δικαιολογήσει γιατί αρχικά αρνήθηκε το αίτημα του υπουργείου Υγείας να παραχωρήσει την κλινική του για νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Όπως είπε, είχε αντιρρήσεις, καθώς το προσωπικό της κλινικής του δεν ήταν εκπαιδευμένο για αντιμετώπιση περιστατικών κοροναϊού, ενώ δεν επιθυμούσε να νοσηλεύονται παράλληλα και άλλοι ασθενείς στο ίδιο κτίριο.
«Οι αντιρρήσεις μας ήταν στο ότι ο προγραμματισμός ήταν για την ταυτόχρονη νοσηλεία ασθενών με και χωρίς κοροναϊό σε διαφορετικούς ορόφους. Σε αυτό αντέδρασα, γιατί δεν μπορούσαμε να έχουμε ευθύνη για διασπορά του ιού. Δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε το χώρο.
Το άλλο ήταν το θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού. Η αντιμετώπιση ασθενών με κορωνοϊό θέλει υπερβολικά μέτρα προστασίας και εκπαίδευση. Το δικό μας προσωπικό δεν είχε εμπειρία.», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Με την καλή διάθεση του διοικητή της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας λύθηκε, θα αναλάβει η ΥΠΕ την εκπαίδευσή τους. Επίσης οι ασθενείς που δεν έχουν κοροναϊό θα πάνε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, και οι υπόλοιποι με κοροναϊό θα έρθουν εδώ»
Κατά τ’ άλλα, όπως σημείωσε, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα. «Η διάθεσή μας για προσφορά είναι αναμφισβήτητη. Αυτή είναι η δουλειά μας. Έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει στην πόλη μας», κατέληξε.
Το σχέδιο για την επίταξη
Οι κλινικές που έχουν επιταχθεί είναι η κλινική «Σαραφιανός» και η «Γενική Κλινική». Ήδη οι περιφερειάρχες της 3ης και 4ης υγειονομικής περιφέρειας επισκέφτηκαν και τις δύο κλινικές.
Σε μια από τις δύο κλινικές, που διαθέτει 100 κλίνες νοσηλεύονται ήδη 50 ασθενείς εκ των οποίων οι 35 νεφροπαθείς, ενώ διαθέτει και τέσσερεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Όπως ορίζει το επιχειρησιακό σχέδιο η μεταφορά ασθενών και η εκπαίδευση του προσωπικού θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Όλο το προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, συνολικά 85 άτομα θα πρέπει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να εκπαιδευτούν καταλλήλως για να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς Covid που θα έρθουν από τα νοσοκομεία.
Ήδη ένα από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα εφαρμοστεί σε όποια περιφέρεια υπάρχει δραματική εξέλιξη της πανδημίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις