Εμβόλιο κοροναϊού : H Pfizer κατέθεσε το αίτημα αδειοδότησης
H αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer κατέθεσε την Παρασκευή, όπως αναμενόταν, την αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού που αναπτύσσει από κοινού με την γερμανική BioNTech
H αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer κατέθεσε την Παρασκευή, όπως αναμενόταν, την αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού που αναπτύσσει από κοινού με την γερμανική BioNTech.
Μετά από αυτό τίθεται σε κίνηση μια ταχεία ρυθμιστική διαδικασία που θα μπορούσε να επιτρέψει τους πρώτους εμβολιασμούς.
Η Pfizer είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η παραγωγή του εμβολίου αναμένεται να ανέλθει στις 50 εκατομμύρια δόσεις φέτος και τις 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ και κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία και με την ΕΕ για 300 εκατομμύρια δόσεις.
Η εταιρεία δεν έχει ακόμα υποβάλλει αίτημα άδειας κυκλοφορίας στην Ευρώπη, έχει όμως ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων
UPDATE: Pfizer and @BioNTech_Group have submitted an #EUA request to the @US_FDA for our #COVID19 vaccine candidate.
Watch @AlbertBourla‘s reaction to a moment 248 days in the making. #ScienceWillWin pic.twitter.com/NCGTOCt5Nz
— Pfizer Inc. (@pfizer) November 20, 2020
Στις ΗΠΑ, η συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της FDA για την έγκριση κυκλοφορίας προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα.
Το αίτημα της αμερικανικής Pfizer, η οποία έχει αναλάβει την εμπορική διάθεση του εμβολίου της γερμανικής BioNTech, έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των τελικών δεδομένων αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων Covid-19 χωρίς να συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες.
Οι ανακοινώσεις των Pfizer/BioNTech αλλά και της Moderna, της οποίας το εμβόλιο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία του mRNA, έφεραν το πρώτο κύμα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση μιας ανεξέλεγκτης πανδημίας που έχει προσβάλλει πάνω από 51 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει αναστατώσει τις ζωές ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Η υποβολή αιτήματος στς ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο ορόσημο στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στον κόσμο ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Έχουυμε πλέον μια πληρέστερη εικόνα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου μας» δήλωσε ο Αλμπέρ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Την Πέμπτη, ο Μπουρλά είχε δηλώσει ότι η διανομή του εμβολίου θα αρχίσει «εντός ωρών» μετά το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών.
Η παραγωγή έχει ξεκινήσει σε ΗΠΑ και ΕΕ
Η παραγωγή έχει ήδη αρχίσει σε εργοστάσια της Pfizer στο Σεντ Λιούις του Μιζούριμ το Καλαμαζού του Μίσιγκαν και το Άνδοβερ της Μασαχουσέτης, καθώς και στην βελγική πόλη του Πιρς.
«Οι εγκαταστάσεις της BioNTech στη Γερμανία επίσης θα αξιοποιηθούν στην παραγωγή» αναφέρουν οι εταιρείες.
Ακόμα, η Pfizer προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται στους -70 βαθμούς, κάτι που δημιουργεί απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας» που λείπουν ακόμα και από ανεπτυγμένα κράτη. Όπως λέει, έχει αναπτύξει ειδικά δοχεία που χρησιμοποιούν ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) για να μεταφέρει τα εμβόλια στο μεγάλο δίκτυο διανομής της. Τα δοχεία είναι εξοπλισμένα με πομπούς GPS και αισθητήρες που παρακολουθούν τη θερμοκρασία σε διαρκή βάση.
Εμβόλιο νέας τεχνολογίας
Όπως όλα τα εμβόλια, το BNT162b2 της Pfizer σχεδιάστηκε να προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων που αναγνωρίζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ιού και τις βάζουν στο στόχαστρο του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε αντίθεση όμως με άλλα εμβόλια, το πειραματικό σκεύασμα της Pfizer δεν περιέχει τμήματα του ίδιου του ιού, ή αντιγόνα, αλλά μόρια mRNA στα οποία κωδικοποιούνται οι οδηγίες για την παραγωγή των αντιγόνων. Με αλλα λόγια, το υποψήφιο εμβόλιο σχεδιάστηκε να δίνει εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να συνθέτουν από μόνα τους μοριακά τμήματα του κοροναϊού.
Μέχρι σήμερα κανένα εμβόλιο mRNA δεν έχει λάβει έγκριση για χρήση στον άνθρωπο, αν και η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα κτηνιατρικά εμβόλια.
Η τεχνολογία του mRNA αναμένεται να αξιοποιηθεί ευρέως στο μέλλον, καθώς επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία παραγωγής και μειώνει το κόστος.
- Μπάγερν Μονάχου – Άουγκσμπουργκ 3-0: Στο +8 με χατ-τρικ του Κέιν
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για «τρομοκρατία» και καθαιρέθηκαν
- Τρινκιέρι: «Είχαμε μεγάλα plays και μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη»
- Μηνύματα στον Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά, ελίτ και λαϊκή δεξιά έστειλε ο Καραμανλής
- Ο Kendrick Lamar έκανε πάλι το θαύμα του: κυκλοφόρησε το άλμπουμ-έκπληξη «GNX»
- Ρωσία: Γιατί «έσκισε» το κύριο ψυχροπολεμικό δόγμα χτυπώντας με Oreshnik