Επίταξη : Συμφωνίες και διαφωνίες κυβέρνησης και κόμματων – Ενοικίαση ή κρατικοποίηση;
Ιδεολογική και πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με επίδικο ζήτημα το περιεχόμενο που δίνει κάθε πολιτική δύναμη και η κυβέρνηση στο περιεχόμενο της επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Θεσσαλονίκη
Ιδεολογική και πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με επίδικο ζήτημα το περιεχόμενο που δίνει κάθε πολιτική δύναμη και η κυβέρνηση στο περιεχόμενο της επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας με αφορμή την επίταξη 200 κλινών δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη.
Συμφωνούν στον όρο, διαφωνούν στο περιεχόμενό του
Με φόντο αυτό το ζήτημα ξεδιπλώνεται και η αντιπαράθεση γύρω από το αν η επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ΜΕΘ έγινε έγκαιρα, αν πρέπει να επιταχθεί το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, αν πρέπει να υπάρξει και σε ποιο ύψος αποζημίωση από το κράτος στις επιταχθείσες ιδιωτικές μονάδες υγείες.
Ενώ παράλληλα μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην ενίσχυση του ΕΣΥ και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως και οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι διαφορετικές μεταξύ τους και δεν συγκλίνουν απόλυτα στο τι εννοεί η κάθε πολιτική δύναμη με τον όρο «επίταξη» όταν ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.
Επίσης η στάση των ιδιωτών κλινικαρχών δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο με αφορμή την άρνησή τους να διαθέσουν τις κλίνες που ζητήθηκαν από την κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην επίταξη 200 κλινών στη Θεσσαλονίκη, ενώ σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η άρνηση των ιδιωτικών κλινικών να διαθέσουν τομείς τους στο ΕΣΥ, επικαλούμενες οικονομικούς λόγους την ώρα που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Αναγκαστική ενοικίαση
Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση πως «η επίταξη δεν είναι δωρεάν» και μιλάει για συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κατ’ ουσίαν το κυβερνητικό περιεχόμενο της επίταξης προσομοιάζει με ένα είδος αναγκαστικής ενοικίασης υποδομών του ιδιωτικού τομέα, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ΚΥΑ προβλέπεται ένα πρόσθετο κονδύλι 30 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών που θα επιταχθούν.
Σημειώνεται ότι το ημερήσιο κόστος αποζημίωσης του ΕΟΠΠΥ για ιδιωτικές ΜΕΘ διπλασιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο από 800 στα 1600 ευρώ.
«Υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια, τα οποία τα καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Αναλυτικότερα για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ1 ανέφερε:
Οικειοθελής διάθεση
«Πολλές φορές, και ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, και εγώ σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έχουμε πει ότι αν χρειαστεί εκτός από τις καθιερωμένες συνεργασίες με
τον ιδιωτικό τομέα θα πάμε και σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Η συζήτηση για επίταξη – εφόσον δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών, τις οποίες είχαμε ανάγκη- υπάρχει εδώ και δέκα μέρες.
Είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλος και ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας και υπήρχαν επικοινωνίες, όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές να παραχωρήσουν κλίνες -απλές και όχι Μ.Ε.Θ.- οικειοθελώς.
Εφόσον δεν το έπραξαν και επειδή βλέπουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίταξη δυο κλινικών -όχι και των εννέα- στη Θεσσαλονίκη- για 200 κρεβάτια, που δεν θα είναι Μ.Ε.Θ., αλλά απλές κλίνες για κοροναϊό.
Δεν θα υπάρχει καμία μίξη των ασθενών, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία ότι κάποιος ασθενής στο ιδιωτικό θεραπευτήριο μπορεί να κολλήσει κοροναϊό από κάποιον που θα έρθει να νοσηλευτεί εκεί από το Ε.Σ.Υ.. Άρα θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Η επίταξη δεν είναι δωρεάν
Όταν βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μια υγειονομική Περιφέρεια. Εκφράζεται ανησυχία να μην υπάρχει μίξη ασθενών με covid και non- covid. Αυτό το εξασφαλίσαμε και προχωρούμε στο σχεδιασμό μας. Οι ασθενείς non covid από τις κλινικές αυτές θα μεταφερθούν είτε σε κάποιο άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης, είτε στο Ε.Σ.Υ..
Θα υπάρξει μεταφορά, ώστε να μην υπάρχει η μίξη η οποία θα δημιουργούσε ανησυχία.
Στις υπό επίταξη κλινικές το κόστος νοσηλείας θα το καλύψει, φυσικά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή το Δημόσιο. Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν. Υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια, τα οποία τα καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ. Είναι ένα συγκεκριμένο κοστολόγιο.
Θα κινηθούμε σε αυτή τη λογική, γιατί αναμένουμε πίεση στο Ε.Σ.Υ.. Τα κρούσματα μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν τις επόμενες ημέρες, αλλά η πίεση στο Ε.Σ.Υ. θα συνεχιστεί γιατί έρχεται
από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων των προηγούμενων δυο εβδομάδων.
Θα γίνονται μεταφορές ασθενών -αν χρειάζεται- και θα κοιτάζουμε πάντα τις εφεδρείες του Συστήματος για να έχουμε την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων μας σε εξοπλισμό και προσωπικό.
Αυτές οι δυο εβδομάδες είναι πολύ-πολύ κρίσιμες. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού για να περιορίσουμε την πίεση στο Ε.Σ.Υ.».
Επιδότηση
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά επιδοτεί τον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και πέρα οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαφέρουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επικρίνει την κυβέρνηση για «δειλά» μέτρα επίταξης, ζητώντας μεγαλύτερο εύρος επιταγμένων κλινών και ιδιωτικών δομών Υγείας, ενώ η κριτική του επίσης συνίσταται και στην αύξηση της αποζημίωσης για τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της ουσίας αυτό που προκρίνει είναι ένα πιο «λογικό» νοσήλιο για την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, υπονοώντας το προηγούμενο ποσό των 800 ευρώ πριν από την αύξηση στα 1600 τον προηγούμενο Μάρτιο.
Με όρους δημοσίου συμφέροντος
Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια τόσο του τομεάρχη Υγείας και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Ξανθού που μιλάει για επίταξη «με όρους δημοσίου συμφέροντος».
«Πολύ λίγο, πολύ αργά», χαρακτηρίζει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για άμεση διάθεση 200 ιδιωτικών κλινών της Θεσσαλονίκης για νοσηλεία περιστατικών Covid, ο Ανδρέας Ξανθός.
«Χρειάστηκε να φτάσουν τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στο λειτουργικό black out, για να υιοθετήσει η κυβέρνηση μια πρόταση που η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν εισηγηθεί εδώ και καιρό», σημειώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας των ασθενών. Ελπίζουμε να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις και προσχηματικές αντιδράσεις των κλινικαρχών», τονίζει και καταλήγει: «Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του Συστήματος Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ».
Δειλά μέτρα επίταξης
«Ο ανεύθυνος κ. Μητσοτάκης περίμενε να φτάσουμε στο και πέντε για να προχωρήσει, έστω και δειλά, σε μέτρα επίταξης.
Στις 4 Νοεμβρίου, μετά από επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, είχαμε καλέσει άμεσα για επίταξη των ιδιωτικών κλινών και ουσιαστική εμπλοκή του στρατιωτικού νοσοκομείου.
Αντί για αυτά, η κυβέρνηση σχεδίαζε τη μεταφορά ασθενών με τρένο στην Αθήνα. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες χώρες σε μέτρα στήριξης τόσο του συστήματος υγείας όσο και της οικονομίας.
Ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας. Οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη είναι εγκληματικές» δήλωσε από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Απαράδεκτες οικονομικές χρεώσεις
Σε ανάλογο μήκος κύματος με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η κριτική του ΚΙΝΑΛ για το κυβερνητικό περιεχόμενο της «επίταξης», ζητώντας μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και επικρίνοντας το κόστος της επίταξης ως «απαράδεκτες οικονομικές χρεώσεις» που εκμεταλλεύεται ο ιδιωτικός τομέας.
«Χρειάστηκε να φθάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο στην Θεσσαλονίκη, για να αποφασίσει η Κυβέρνηση να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές όπως εδώ και μήνες ζητά το Κίνημα Αλλαγής.
Για μια ακόμη φορά η καθυστέρηση την βαρύνει. Όπως τόνισε και πάλι χθες η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι δυνατόν ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο να μη μετέχει στον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά και να εκμεταλλεύεται με απαράδεκτες οικονομικές χρεώσεις την κατάσταση, με την ανοχή της Κυβέρνησης.
Ιδεοληψία και ανικανότητα
Επισημαίνουμε επίσης ότι η χθεσινή ΚΥΑ για την απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ με πολύ ευνοϊκούς όρους, αποδεικνύει την ιδεοληψία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης που επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτε για την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των Δημοσίων Νοσοκομείων.
Τα μεγάλα λόγια του κ. Μητσοτάκη, αποδείχθηκαν υποκριτικά.
• Μονιμοποιείστε τώρα το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων που έχει την εμπειρία και την γνώση της λειτουργίας τους.
• Αναγνωρίστε έμπρακτα την προσφορά του προσωπικού του ΕΣΥ, με την ένταξη τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και την χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων,
Χρήματα βρίσκει η Κυβέρνηση για αυτούς που θέλει» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ την κυβέρνητική απόφαση για την επίταξη στη Θεσσαλονίκη.
Χωρίς δωράκια και παζάρια στους ιδιώτες
Το ΚΚΕ από τη μεριά του προσδίδει στην επίταξη χαρακτηριστικά αναγκαστικής απαλλοτρίωσης-κρατικοποίησης καθώς τάσσεται ενάντια σε κάθε αποζημίωση, κάνοντας λόγο για δωράκια της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και ζητάει επίταξη του συνόδου της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτών γιατρών. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ επικρίνει εκτός από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται δε ότι στη δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα έθεσε και ένα επιπλέον ζήτημα που δεν θέτουν τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση. Τάσσεται κατά της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας προτείνοντας «αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας».
Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα
Αναλυτικά η δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Έπρεπε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να φτάσει στο “χείλος του γκρεμού” για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν όμως μιλάμε για επίταξη, εννοούμε πραγματική επίταξη, χωρίς παζάρια και επιπλέον δωράκια για τους ιδιοκτήτες των κλινικών που τόσα χρόνια θησαυρίζουν.
Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο. Τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ας σκεφτούμε όλοι αυτές τις κρίσιμες ώρες, πόσο επιζήμια ήταν η θέση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για δήθεν “αρμονική συνύπαρξη” δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πόσο τραγικά επίκαιρη η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες».
Καμία υπέρογκη και σκανδαλώδη αποζημίωση
Την ένταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα Υγείας στον σχεδιασμό του ΕΣΥ χωρίς «καμία υπέρογκη και σκανδαλώδη αποζημίωση για τους κλινικάρχες» είναι η θέση του ΜέΡΑ25.
«Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες; Άμεση επίταξη χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις» ήταν το σχόλιο του ΜέΡΑ25 για τα χτεσινοβραδινά τεκταινόμενα στη Θεσσαλονίκη.
Εξυπηρέτηση συμφερόντων
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε:
«Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη για τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα; Δύο εξηγήσεις υπάρχουν: είτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ας μας πουν τι από τα δύο εξίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης.
Να επιταχθούν άμεσα χωρίς και καμία διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές όλες οι διαθέσιμες ΜΕΘ που υπάρχουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να ενταχθεί όλος ο ιδιωτικός τομέας υγείας στον ευρύτερο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία στη χώρα.
Καμία περαιτέρω εγκληματική χρονοτριβή, και κυρίως καμία υπέρογκη και σκανδαλώδη αποζημίωση για τους κλινικάρχες: επίταξη XΘΕΣ».
Λίγο νωρίτερα το ΜέΡΑ25 ανάρτησε την τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή όπου ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 περιγράφει μια επίταξη χωρίς αποζημίωση.
- Στουρνάρας: Σε καλή πορεία η οικονομία – «Η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί»
- Προαιρετικές οι συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης
- Λεσόρ: Τους ένωσε όλους
- Βραζιλία: Απαγορεύτηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία – «Βελτιώνει τις μαθητικές επιδόσεις»
- That Christmas – Το νέο χριστουγεννιάτικο anination που θα γλυκάνει τη ψυχή
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές χωρίς τον σκύλο μας – Πώς θα του το «πούμε»