Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος 73 χρόνια μαζί
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος σήμερα γιορτάζουν την 73η επέτειο του γάμου τους.
Με μία φωτογραφία στο Instagram γιόρτασαν την 73η επέτειο γάμου τους η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος.
Το βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας κλείνει σήμερα 73 χρόνια έγγαμου βίου και το παλάτι του Μπάκιγχαμ αποφάσισε να μοιραστεί μια φωτογραφία τους στα social media.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Chris Jackson στο Oak Room στη βασιλική κατοικία στο κάστρο του Γουίνδσορ.
Πρόκειται για μια σπάνια ματιά μέσα στα βασιλικά διαμερίσματα.
View this post on Instagram
Μια ιστορία αγάπης 73 ετών
Τα 73 χρόνια έγγαμου βίου είναι ένα ακόμη ρεκόρ για τη βασίλισσα, τη μακροβιότερη των μοναρχών παγκοσμίως. Η Ελισάβετ ανήλθε στον θρόνο το 1952, σε ηλικία 25 ετών.
Ο δούκας του Εδιμβούργου, από την πλευρά του, κατέχει και αυτός το ρεκόρ μακροβιότητας των συζύγων μοναρχών στη Βρετανία, το οποίο κατείχε πριν από αυτόν η βασίλισσα Σάρλοτ, σύζυγος του Γεωργίου Γ’ επί 57 χρόνια.
View this post on Instagram
Ο γάμος του ζευγαριού στις 20 Νοεμβρίου 1947, ήρθε μετά από ένα παραμυθένιο love story.
Η Ελισάβετ ήταν 13 όταν ερωτεύτηκε τον Φίλιππο. Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, εκείνος ήταν 18 ετών. Το όμορφο παρουσιαστικό του -ψηλός και ξανθός- ελκύει τις πριγκίπισσες. Η Ελισάβετ γοητεύτηκε κυρίως από τις αθλητικές του ικανότητες.
Οι δυο τους είναι μακρινά ξαδέλφια, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτώριας όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ.
Μπορεί και οι δυο να είχαν βασιλικό υπόβαθρο αλλά είχαν μεγαλώσει πολύ διαφορετικά. Το διαβατήριο του πρίγκιπα Φιλίππου ανέφερε «χωρίς μόνιμη κατοικία».
Στην περίοδο του πολέμου ο Φίλιππος υπηρέτησε στο στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού και σε ένα από τα γράμματα που αντάλλασσαν έγραφε:
«Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».
O πρίγκιπας Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα, τότε, Ελισάβετ, στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1946 και οι φήμες λένε ότι η «Lilibeth», τρελή από έρωτα, δέχτηκε χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου VI.
Ο βασιλιάς Γεώργιος αρχικά δεν ήθελε η κόρη του να παντρευτεί, αλλά τελικά έδωσε την συγκατάθεσή του όταν εκείνη έκλεισε τα 21.
Ο γάμος τους έγινε το αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο.
Η στέψη που άλλαξε τα πάντα
Ο Φίλιππος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να μείνει για πάντα σε δεύτερο ρόλο όταν η Ελισάβετ έγινε το 1953, σε ηλικία 26 ετών, η νεότερη βασίλισσα του κόσμου.
Τρεις μήνες μετά την τελετή, η οποία έγινε στις 20 Νεομβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Έκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Ανν, τον Αντριου και τον Εντουαρντ.
«Η πρώτη, δεύτερη και ύψιστη δουλειά μου», όπως δήλωσε ο ίδιος, «θα ήταν να μην εγκαταλείψω ποτέ τη βασίλισσα».
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Ο γόης πρίγκιπας
Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921.
Το 1947, όταν ο βασιλιάς της Ελλάδας παραιτήθηκε, ο Φίλιππος, μωρό 18 μηνών, εγκατέλειψε για πάντα το ελληνικό έδαφος σε ένα κρεβάτι που φτιάχτηκε από χάρτινα κουτιά, πάνω σε ένα βρετανικό πλοίο.
Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος, έχει απασχολήσει κατά καιρούς τη δημοσιότητα με τη συμπεριφορά του.
Εξωσυζυγικές σχέσεις, άφθονα ποτά και πάρτι στα διάφορα κλαμπ με συντροφιά γυμνές γυναίκες, καυγάδες κι αντιπάθειες συνθέτουν το χαρακτήρα του Δούκα του Εδιμβούργου.
Η βασίλισσα ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε τα γεγονότα που διέρρευσαν στο Τύπο. Δεν έχει αμφισβητήσει το σύζυγό της, ούτε τον έχει διαβάλει μέχρι σήμερα.
Αντιθέτως, έχει προσπαθήσει πολλές φορές να τον υπερασπιστεί και να δικαιολογήσει ορισμένες από τις πράξεις του. «Ο πρίγκιπας είναι η δύναμη και ο λόγος που έμεινα όρθια τόσα χρόνια», είπε όταν έκλεισε 50 χρόνια γάμου με το Φίλιππο….
View this post on Instagram
Με και χωρίς οικογένεια
Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος χρειαζόταν έναν πατέρα δεν υπήρχε κανένας. Έζησε μια άκρως μοναχική παιδική ηλικία. Ο γάμος των γονιών του διαλύθηκε. Η μητέρα του αφοσιώθηκε στο θεό. Ο πατέρας του τον παράτησε.
Ο νεαρός πρίγκιπας της Ελλάδας μεγάλωσε με συγγενείς και άλλαζε συνεχώς σχολεία. Ήταν παραμελημένος συναισθηματικά, λιμοκτονούσε για αγάπη που τα παιδιά την έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.
«Όταν χρειαζόταν έναν πατέρα, δεν υπήρχε κανείς για εκείνον» λέει ο Μάικλ Πάρκερ, πρώην στέλεχος του πολεμικού ναυτικού ο οποίος εργάστηκε ως ο πρώτος γραμματέας του πρίγκιπα Φίλιππου.
Οι κινήσεις του πρίγκιπα Φίλιππου ενίσχυσαν τους δεσμούς του με τη Βρετανία, αλλά υπογράμμισαν την απομόνωσή του από τη δική του οικογένεια. Ο πατέρας του πέθανε αδέκαρος και μόνος στο Μόντε Κάρλο το 1944, προτού να μπορέσει ο Πρίγκιπας Φίλιπ να τον δει.
Η μητέρα του επέστρεψε κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα, και οι αδελφές του παντρεύτηκαν με Γερμανούς.
Κανένας από αυτούς δεν έλαβε πρόσκληση για γάμο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 14 Νοεμβρίου 1947.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Η μεγαλύτερη τιμή που έγινε ποτέ στον Φίλιππο ήρθε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011:
«Είναι ο βράχος μου. Υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου».
Από τον Αύγουστο του 2016, όταν γιόρτασε τα 95 χρόνια του, ο Φίλιππος εξέφρασε την επιθυμία να αποσυρθεί, εκτιμώντας ότι εκπλήρωσε τον ρόλο του.
View this post on Instagram
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις