Κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα της Υγείας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Καρκινοπαθής που αναγκάστηκε μετά τα κρούσματα κοροναϊού στο «Θεαγένειο»,  να συνεχίσει τη θεραπεία της σε ιδιωτική κλινική, πλήρωσε από την τσέπη του 140 ευρώ για το τεστ κοροναϊού.

Επίταξη τώρα χωρίς αστερίσκους

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ πριν λίγες ημέρες ασθενής με καρκίνο που παρακολουθείται στο «Θεαγένειο» δεν μπόρεσε να κάνει εισαγωγή για θεραπεία επειδή υπήρχαν κρούσματα κοροναϊού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και έκλεισε η παθολογική κλινική.  Η καρκινοπαθής αναγκάσθηκε να πάει για τη θεραπεία της σε ιδιωτική κλινική.

Η ιδιωτική κλινική χρέωσε στη συγκεκριμένη ασθενή που πάσχει από καρκίνο, το τεστ κοροναϊού με 140 ευρώ συν τις υπόλοιπες χρεώσεις, τα οποία πλήρωσε η ίδια η ασθενής από την τσέπη της.

«Τόσο πλάτη βάζει ο ιδιωτικός τομέας για την πανδημία. Επίταξη τώρα χωρίς αστερίσκους στις κλινικές για ήπια περιστατικά κοροναϊού και στις ΜΕΘ για διασωληνωμένα περιστατικά κοροναϊού» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει ταυτόχρονα «αυστηρό έλεγχο» ώστε να μην χρεώνουν οι ιδιώτες τους αθενείς με κοροναϊό.

Καταγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι συχνές ήταν οι καταγγελίες που δεχόταν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) από ασθενείς οι οποίοι, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα από τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών που δικαιούνται δωρεάν σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα.

Με βάση τα ισχύοντα είναι μηδενική η συμμετοχή των ασθενών στην πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, εξαιρουμένης της ιατρικής αμοιβής, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη όπου θα αναφέρεται και το όνομα του γιατρού, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καλύπτεται και η αμοιβή, όπως περιγράφεται από τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Η ΕΛΛΟΚ καλούσε τότε όλους όσους δέχονται «τέτοιου είδους εκβιασμούς να προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες και να αντιδρούν γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα».

Διαχρονικό το πρόβλημα

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπου υπήρξε αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, παρατηρήκαν μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές αναμονών στα τμήματα ακτινοθεραπείας των δημόσιων νοσοκομείωω και αρκετοί ασθενείς αναζητούσαν λύση σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα και κλινικές και όπως καταγγέλλει η ΕΛΛΟΚ «είναι συχνή η εμφάνιση φαινομένων καταχρηστικής υποχρέωσης τους να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση των ακτινοθεραπειών».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο, καθώς επί σειρά ετών ακολουθείται «σιωπηρά» και με την ανοχή του συστήματος, μία ανήθικη και μη σύννομη πρακτική από μέρος του ιδιωτικού τομέα που αν και έχει υπογράψει συμβάσεις και εμφανίζεται συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, δεν αρκείται στην τήρηση των όρων αυτών, αλλά λειτουργεί επιβάλλοντας πρόσθετες παράνομες χρεώσεις στους ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και μη έχοντας άλλες επιλογές, τελικά υποκύπτουν».

«Να εφαρμοστούν οι κυρώσεις»

Η ΕΛΛΟΚ, έθετε τότε ερωτήματα προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:

«Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τους παραβάτες και γιατί δεν αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο με επιπλέον ποινές για όσους εμφανίζουν υποτροπή; Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε;

Εφόσον υπάρχει πλέον ο απαραίτητος εξοπλισμός, γιατί δεν διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με τη δημιουργία διπλής βάρδιας, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις μηνών; (Η ερώτηση αυτή μένει αναπάντητη από το 2011)

Γιατί παρά τις τόσες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών για παράνομες χρεώσεις και εκβιαστικές συμπεριφορές, ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους;».