Κοροναϊός : «Πόλεμος» στις ΜΕΘ – Τρομακτική αύξηση στους διασωληνωμένους το τελευταίο 20ήμερο
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας είναι ότι οι διασωληνωμένοι σε ένα 20ήμερο σημείωσαν τρομακτική αύξηση, καθώς από 140 που ήταν την 1η Νοεμβρίου έφτασαν χθες Παρασκευή στους 519, καταγράφοντας ένα ακόμη μαύρο ρεκόρ.
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Κορυφώνεται η μάχη με την πανδημία, με τους ειδικούς να απευθύνουν δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων καθώς αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών και κυρίως των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων, γονατίζοντας το σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που το στελεχώνουν.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας είναι ότι οι διασωληνωμένοι σε ένα 20ήμερο σημείωσαν τρομακτική αύξηση, καθώς από 140 που ήταν την 1η Νοεμβρίου έφτασαν χθες Παρασκευή στους 519, καταγράφοντας ένα ακόμη μαύρο ρεκόρ.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 2.581 κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων 673 στη Θεσσαλονίκη και 582 στην Αττική, ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα και σε Ημαθία, Μαγνησία, Πέλλα και Λάρισα. Σημειώθηκε δε ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ με 72 νέους θανάτους.
Η κατάσταση σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας τείνει να βγει εκτός ελέγχου, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο κόκκινο. Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών ώστε να μείνει κανείς ασθενής χωρίς νοσηλεία.
Στη Θεσσαλονίκη που δοκιμάζεται από την επέλαση του κοροναϊού, οι ιδιωτικές κλινικές που αρχικά αρνήθηκαν να απαντήσουν στο τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας, τελικά θα παραχωρήσουν 300 κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλεύσουν βαριά περιστατικά.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική. Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας».
Η επίταξη είναι από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι «εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών».
Εκτός ελέγχου – Τρομακτική αύξηση διασωληνωμένων
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Είναι ενδεικτικό πως, από τις 461 εισαγωγές που έγιναν το περασμένο 24ωρο, οι 260 αφορούν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα νοσοκομεία της περιοχής νοσηλεύουν 2 στους 3 ασθενείς με κοροναϊό καθώς και το 54% των διασωληνωμένων.
Χθες, καταγράφηκαν 2.581 νέα κρούσματα του φονικού ιού. Αν και διακρίνεται μία τάση σταθεροποίησης, οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το εξαιρετικά βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στα βόρεια της χώρας, αλλά και για την μετάδοση πλέον του ιού από τους 20άρηδες στους 40άρηδες.
Παρά τις επεκτατικές διαθέσεις του φονικού ιού, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ», η χώρα μας βρίσκεται στην 33η θέση σε πλήθος κρουσμάτων και στην 30η σε πλήθος θανάτων, όταν το Βέλγιο με αντίστοιχο πληθυσμό κατέχει την αρνητική πρωτιά και στους δύο δείκτες.
Τα στοιχεία αυτά δεν αφήνουν ωστόσο κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το ζητούμενο είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να φτάσουμε υγιείς στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο.
Η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα, προκαλεί έντονη εγωνία σε κυβέρνηση και ειδικούς καθώς σε συνδυασμό με την τρομακτική αύξηση των διασωληνωμένων, «στραγγαλίζει» το σύστημα Υγείας.
Ενδεικτικό της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές είναι το γεγονός ότι υπήρξε σε ένα 20ήμερο τρομακτική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων: Από 140 άτομα που χρειάζονταν διασωλήνωση την 1η Νοεμβρίου, χθες φτάσαμε να έχουμε 519 διασωληνωμένους.
Ανάμεσα σε αυτούς -επιβεβαιώνοντας την προειδοποίηση των ειδικών ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον κοροναϊό-, σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκονται συνολικά 11 ασθενείς ηλικίας από 18 έως 39 ετών. Επιπλέον, 230 ασθενείς της ηλικιακής ομάδας 40-64 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
«Στην κόψη του ξυραφιού»
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Την κατάσταση περιγράφει μιλώντας στο ΜEGA, o Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι γιατροί βρίσκουν με πολύ κόπο κλίνες εντατικής θεραπείας για τους ασθενείς.
Σε δραματικούς τόνους μιλά για την αγωνία και την απελπισία που επικρατεί και που «δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια». Απαιτείται οι πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας ενώ επίσης χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την πολιτεία σημειώνει, προσθέτοντας ότι συμμερίζεται τις απόψεις για πιο σκληρά μέτρα για την πανδημία, ώστε να σταματήσουν να «τροφοδοτούνται» συνεχώς με ασθενείς οι ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Υπογραμμίζει δε ότι απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία και συστράτευση των ιδιωτικών κλινικών ώστε να μην φθάσουμε σε σημείο να μετατραπούν ολόκληρα νοσοκομεία σε νοσοκομεία Covid.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα»
«Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο καιρό μετά, δεν έχουμε μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης του lockdown.
«Υπήρχε μεγαλύτερη διαμόλυνση που την πήραμε είδηση σιγά σιγά, είναι ο καιρός πιο κρύος, και μαζεύτηκαν πιο γρήγορα σπίτια τους, η Θεσσαλονίκη είναι πιο κοινωνική από την Αθήνα», ήταν μερικές από τις εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει, προσθέτοντας:
«Περιμέναμε και ελπίζαμε ότι με τα μέτρα και το lockdown, θα κάναμε λιγότερα κρούσματα. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, ο ιός είναι εδώ, υπάρχουν ασυμπτωματικοί ανάμεσα μας πρέπει να φοράμε μάσκα στη δουλειά. Ο καθένας μας μπορεί να είναι φορέας ή να έρθει σε επαφή με ένα φορέα» υπογράμμισε, μιλώντας στον Σκάι, ενώ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον στην Αθήνα το lockdown, είναι λιγότερο έντονο από την άνοιξη.
«Πάνω από 3.000 ανθρώπους νοσηλεύουμε στα τμήματα και στη μονάδα έχουμε πεντακόσιους, και το πρώτο μας μέλημα είναι να μη χρειαστούν μονάδα» εξήγησε η κ. Γκάγκα, προειδοποιώντας: «Αν δεν προσέξουμε μπορούμε να γίνουμε ανά πάσα στιγμή Θεσσαλονίκη ή ακόμα χειρότερα Ιταλία. Πρέπει να κρατήσουμε το lockdown όσο το δυνατόν πιο αυστηρά».
Ξεκίνησε η επίταξη
Η αυξημένη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, και ειδικά στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, οδήγησε για πρώτη φορά στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες περνούν πλέον στη διαχειριστική εποπτεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και θα νοσηλεύουν ασθενείς με κοροναϊό. Ήδη εκκενώνονται από τους ασθενείς τους ώστε την Δευτέρα να γίνουν οι πρώτες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό.
Το Υπουργείο υγείας θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο της επίταξης σε όποια περιφέρεια υπάρχει ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού.
Όπως εξάλλου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τις 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή, «όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική. Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας».
Απομακρύνεται η άρση του lockdown
Κατόπιν αυτών, και προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τις προσδοκίες για άρση του lockdown αρχές Δεκέμβρη.
Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα καταρτιστεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το οποίο θα γίνει με πολύ προσεχτικά βήματα και σίγουρα με καθυστέρηση μίας ή δύο εβδομάδων.
Στόχος είναι, όπως έχει τονιστεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που κάνει τις εισηγήσεις, να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση.
Ωστόσο, η σειρά που θα ανοίξουν αλλά και ο τρόπος που θα γίνει δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και την κατάσταση που θα επικρατεί στις ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και δεν πρόκειται να δούμε ρεβεγιόν σε μαγαζιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις