Κοροναϊος : Στα χαρτιά η εφαρμογή του lockdown – Σαν να μην υπάρχει πανδημία η μισή Ελλάδα
Ολο και περισσότεροι ειδικοί το ψελίζουν τις τελευταίες ώρες αλλά ποιος να τους ακούσει; Η χώρα χωρίστηκε βίαια στα δύο.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ολο και περισσότεροι ειδικοί το ψελλίζουν τις τελευταίες ώρες αλλά ποιος να τους ακούσει; Το δεύτερο lockdown δεν φέρνει τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου, ίσως γιατί δεν εφαρμόζεται όπως το πρώτο.
Η χώρα χωρίστηκε βίαια στα δύο. Η μισή πεθαίνει καθημερινά, με τα νοσοκομεία της να ασφυκτιούν, με ασθενείς με κοροναϊό να εισάγονται ώρα με την ώρα όλο και περισσότεροι, εκεί όπου πια δεν υπάρχει χώρος.
Με γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν έναν αγώνα που κανένας οιωνός δεν προμηνύει ότι σύντομα θα έχει αίσιο τέλος.
Με κρεβάτια ΜΕΘ που πλέον δεν υπάρχουν, και στη θέση τους στήνονται κρεβάτια εκστρατείας.
Με διασωληνωμένους πάνω από 520 ανθρώπους, οι περισσότεροι στη Βόρεια Ελλάδα, που άγνωστο πόσοι θα είναι ζωντανοί αύριο και μεθαύριο.
Από τα Τέμπη και πάνω έχει ξεσπάσει πόλεμος. Και τα πυρομαχικά σώζονται με ταχύ ρυθμό. Σειρά θα έχουν σε λίγο οι ασθενείς που δεν έχουν κοροναϊό.
Αυτοί που έχουν πρόβλημα στην καρδιά, που έχουν πρόβλημα στα στομάχια, που έχουν σπάσει χέρια, πόδια, που πρέπει να χειρουργηθούν αλλά που;
Ο πόλεμος στη Βόρεια Ελλάδα, δεν θέλει πολύ για να περάσει τις Θερμοπύλες και εκεί δεν υπάρχει κανείς να τον σταματήσει.
Και μόλις διαβεί προς νότο, ο κίνδυνος πλέον θα απειλεί συθέμελα ολόκληρη την Ελλάδα προκαλώντας τέτοιο σοκ στη κοινωνία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς και με ποιο τρόπο θα αναρρώσει.
Η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο, στον τρόπο που αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της πανδημίας. Το είπαν όλοι από την πρώτη στιγμή. Το lockdown στην Αττική είναι μόνο στα χαρτιά. Και με τέτοια μέτρα, να αποθαρρυνθεί ο ιός δεν γίνεται. Για αυτό και ειδικοί και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κοροναϊό άρχισαν να προϊδεάζουν ότι τα μέτρα απαγόρευσης δεν θα αρθούν στις 30 Νοεμβρίου αφού τα κρούσματα δεν μειώνονται.
Η κατάσταση στην πόλη, δεν θυμίζει σε τίποτα την καραντίνα του περασμένου Απριλίου όταν όλοι είχαν συνειδητοποιήσει το βάρος της απόφασης να νικηθεί ο ιός. Το τωρινό lockdown πέρασε από την απαγόρευση του συνωστισμού ανάμεσα στους ανθρώπους, στον συνωστισμό των αυτοκινήτων. Το κυκλοφοριακό και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή θυμίζει παλιότερες εποχές.
Μποτιλιάρισμα στους δρόμους, στα φανάρια, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, χιλιάδες κόσμου κάθε σαββατοκύριακο σε χαλαρή βόλτα στους δρόμους, ακόμη και η τήρηση της μάσκας έχει ατονήσει. Και έλεγχος πουθενά, ούτε ένας τροχονόμος να εξομαλύνει το κυκλοφοριακό χάος. Ο,τι επαγγελματία θες, τον βλέπεις στον δρόμο. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι με τις μέρες ανεμελιάς στην Αττική, o κλοιός της πανδημίας δεν θα χαλαρώσει.
Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε στο MEGA αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα με τα κρούσματα κοροναϊού να μην μειώνονται, τη στιγμή που νεκροί και διασωληνωμένοι αυξάνονται ραγδαία.
Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του φαίνεται μια ελαφρά επιπέδωση της καμπύλης αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
«Ζήτησα να ξεκινήσει μια συζήτηση άμεσα για το πόσο είναι ρεαλιστικό να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή ποια θα είναι η επίδραση στην ελληνική κοινωνία και κατά πόσο θα συμφωνήσει σε σκληρότερα μέτρα. Σαν να μην το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά το δεύτερο lockdown, παρά το ότι είναι σοβαρότερο από το πρώτο. Πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε αν είναι δυνατόν να αυστηροποιήσουμε τα μέτρα».
Περιέγραψε τα μέτρα που θα πρότεινε αν ανοίξει η κουβέντα για ένα σκληρό lockdown. Είπε: «Μια εβδομάδα ολόκληρη με 15 ημέρες θα πρέπει να είναι σαν Σάββατο ή Κυριακή. Να κλείσουν τα πάντα για μια εβδομάδα ή 15 ημέρες και να είναι μόνο ανοικτά φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων».
Είπε ακόμα ότι πρέπει να ζήσουμε ξανά μια καραντίνα σαν αυτή της Άνοιξης και στην χειρότερη περίπτωση σαν αυτή της Γουχάν.
«Είναι μια συζήτηση που πρέπει να είναι στο τραπέζι και ελπίζω να μην χρειαστεί να την κάνουμε» είπε καταλήγοντας.
Δεδομένο θεωρείται πλέον ότι το lockdown θα πάρει παράταση πέρα από τις 30 Νοεμβρίου, μιας και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την άρση της καραντίνας στο τέλος του μήνα.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι το πότε θα ξεκινήσουν σιγά – σιγά να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα επιτρέποντάς μας να… περάσουμε τα Χριστούγεννα με λίγους κοντινούς μας ανθρώπους.
Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση
Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες κοροναϊού.
Ο ίδιος εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.
Χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες
«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία» σημείωσε ο κ. Γώγος.
Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.
Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι όπως είπε να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια.
Εν μέσω δραματικής προειδοποίησης ότι «αν δεν προσέξουμε θα γίνουμε Ιταλία», η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, υπερτόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης του lockdown.
«Αν δεν προσέξουμε μπορούμε να γίνουμε ανά πάσα στιγμή Θεσσαλονίκη ή ακόμα χειρότερα Ιταλία. Πρέπει να κρατήσουμε το lockdown όσο το δυνατόν πιο αυστηρά» σημείωσε, ενώ εξάφρασε τον προβληματισμό των επιστημόνων για τη Θεσσαλονίκη.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο καιρό μετά, δεν έχουμε μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε και προσπάθησε να δώσει μερικές εξηγήσεις:
«Υπήρχε μεγαλύτερη διαμόλυνση που την πήραμε είδηση σιγά σιγά, είναι ο καιρός πιο κρύος, και μαζεύτηκαν πιο γρήγορα σπίτια τους, η Θεσσαλονίκη είναι πιο κοινωνική από την Αθήνα.
»»Περιμέναμε και ελπίζαμε ότι με τα μέτρα και το lockdown, θα κάναμε λιγότερα κρούσματα. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, ο ιός είναι εδώ, υπάρχουν ασυμπτωματικοί ανάμεσα μας πρέπει να φοράμε μάσκα στη δουλειά. Ο καθένας μας μπορεί να είναι φορέας ή να έρθει σε επαφή με ένα φορέα» υπογράμμισε, ενώ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον στην Αθήνα το lockdown, είναι λιγότερο έντονο από την άνοιξη.
«Πάνω από 3.000 ανθρώπους νοσηλεύουμε στα τμήματα και στη μονάδα έχουμε πεντακόσιους, και το πρώτο μας μέλημα είναι να μη χρειαστούν μονάδα» εξήγησε η κ. Γκάγκα.
Οχι στα μέτρα τύπου Κίνας
Η κυβέρνηση δεν εξετάζει, προς το παρόν, μέτρα που εφαρμόστηκαν στην πόλη Γουχάν της Κίνας, παρά το γεγονός ότι ήδη κάποιοι επιστήμονες τα ζητούν, μιας και όπως όλα δείχνουν το δεύτερο lockdown δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στις δύο εβδομάδες εφαρμογής του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση εφιστούν την προσοχή στην επόμενη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση σχεδιάζουν να εντείνουν τους ελέγχους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις