Oruc Reis : Εξέδωσαν νέα Νavtex οι Τούρκοι – Έχει ισχύ μέχρι 29 Νοεμβρίου
Όπως όλα δείχνουν η Τουρκία δεν δείχνει καμία διάθεση για διάλογο και για αποχώρηση του Oruc Reis από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Η Άγκυρα προκαλεί ξανά αφού ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή Καστελλόριζου και Ρόδου η οποία έχει ισχύ από σήμερα 21 Νοεμβρίου έως τις 29 του μηνός.
Εξετάζονται όλα τα σενάρια
Η επιμονή της Αγκυρας στην προκλητική δραστηριότητα στα νότια του Καστελλορίζου με τη διαρκή ανανέωση των παράνομων Navtex έχει μπει στο μικροσκόπιο του ελληνικού Πενταγώνου, το οποίο ανάμεσα στα σενάρια περαιτέρω κλιμάκωσης εξετάζει αυτό της αποστολής γεωτρύπανου, αλλά και της έρευνας σε περιοχή του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου για την ΑΟΖ.
Οι έλληνες επιτελείς εδώ και καιρό είχαν επισημάνει ότι «κλειδί» για τις εξελίξεις και τη στάση της Αγκυρας θα ήταν οι διερευνητικές συνομιλίες. Θεωρούσαν δηλαδή ότι αν ξεκινούσε και πάλι ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας τότε υπήρχε σοβαρή πιθανότητα για άμεση αποκλιμάκωση. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, όπως όλα δείχνουν έχει πλέον απομακρυνθεί πάρα πολύ, κυρίως με ευθύνη της Τουρκίας που έχει τορπιλίσει την επανέναρξη των συνομιλιών με κάθε τρόπο.
«Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα, το οποίο την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά μέχρι και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη συμμετοχή σύρων μισθοφόρων, πιθανώς μαχητών του ISIS» σχολίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης σε διαδικτυακό σεμινάριο του Hellenic American Institute.
Στο «Πεντάγωνο» υπάρχει προβληματισμός, αλλά και διαρκής σχεδιασμός αντίδρασης. Και γι’ αυτό πλέον αναλύονται και εξετάζονται σενάρια για τα επόμενα στάδια κλιμάκωσης, στα οποία είναι πιθανόν να προχωρήσει η Τουρκία. Ανάμεσα στα πολλά ενδεχόμενα για τα οποία ετοιμάζεται η στρατιωτική ηγεσία είναι η απόφαση της Αγκυρας να στείλει γεωτρύπανο σε περιοχή όπου η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει κάνει έρευνες, όπως στα νότια του Καστελλορίζου. Σε μία τέτοια περίπτωση «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» έχουν επαναλάβει πολλές φορές με νόημα ανώτατοι επιτελείς φανερώνοντας ότι μία τέτοια τουρκική ενέργεια αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Επιπλέον, εξετάζεται πάντα και η πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει να προκαλέσει στέλνοντας ένα ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ.
Οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος, συνεχίζει τις προκλητικές και παραβατικές δραστηριότητές του, με στόχο την δημιουργία τετελεσμένων, με αναλυτές να αναμένουν ότι πριν τις 11 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα ακολουθήσει την προσφιλή του μέθοδο: Θα κάνει, δηλαδή, μια κίνηση καλής θέλησης ώστε να αποφύγει τη σκόπελο των κυρώσεων.
Κάτι που επισήμανε μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.
«Ξέρει ότι δεν κοροϊδεύει κανέναν από τους ενδιαφερόμενους, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται προσχήματα για να μπορέσει να τον υποστηρίξει» τόνισε.
Αναφερόμενος στο Oruc Reis, ο κ. Μάζης σημείωσε ότι συνεχίζει τις δραστηριότητές του, τονίζοντας ότι οι μόνες πηγές πληροφόρησης θα πρέπει να είναι τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. «Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε μια διαδικασία μυθριδατοποίησης και συνήθειας των εκνόμων ενεργειών του κ. Ερντογάν» πρόσθεσε.
Τέλος, ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ και τις αλλαγές που θα φέρει στη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.
«Ο Μπάιντεν εκπροσωπεί μια άποψη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που δεν θέλει τις ΗΠΑ απομακρυσμένες από τα σημεία αστάθειας» σημείωσε, εξηγώντας ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να φροντίσει και πάλι την προβολή ισχύος στα σημεία όπου υπήρχε και ο πρόεδρος Τραμπ την απομάκρυνε. «Καταρχάς στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που είναι μια πολύ ιδιαίτερη φάση της ιστορίας της διεθνούς ειρήνης» πρόσθεσε ο κ. Μάζης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις