«Ουράνιο Τόξο» Βρυξελλών: Δέκα χρόνια πιέζουμε την Κομισιόν να πει κάτι για τους ΛΟΑΤΚΙ
Την πρώτη κοινοτική στρατηγική για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και την εγγύηση της ισότητας στην πράξη παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την πρώτη κοινοτική στρατηγική για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και την εγγύηση της ισότητας στην πράξη παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συντονίστρια του Ουράνιου Τόξου των Βρυξελλών μίλησε στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Eίμαι μία γυναίκα μπαισέξουαλ, υποφέρω λοιπόν από τη διφοβία κι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά κυρίως εκτός, με το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Πολλοί πιστεύουν ότι οι μπαισέξουαλ προσποιούνται ότι είτε είναι ομοφυλόφιλοι είτε ότι δεν είναι καθόλου ομοφυλόφιλοι» ανέφερε η Ρέιτσελ Μουρ.
H Ρέιτσελ είναι νομικός και εργάζεται ως συντονίστρια στο Ουράνιο Τόξο των Βρυξελλών. Μάχεται για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως ακριβώς έκανε και όταν εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση της Κομισιόν να παρουσιάσει για πρώτη φορά στρατηγική για την προστασία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι κάτι για το οποίο μάχεται εδώ και χρόνια.
«Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι, πολύ ευχαριστημένοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε και έθεσε τη σημασία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ παρουσιάζοντας αυτή τη στρατηγική. Eίναι περίπου δέκα χρόνια που πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πει κάτι σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι που συνέβη το 2020» σημείωσε.
Ο Κρίστιαν Βίγκαν, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ισότητας, επεσήμανε ότι «θα προτείνουμε την επέκταση της λίστας των εγκλημάτων της ΕΕ, ώστε να καλύπτει τη ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους. Είναι σημαντικό όλοι να νιώθουν ασφαλείς στην ΕΕ και να έχουν ίσες ευκαιρίες και πλήρη συμμετοχή στη ζωή».
Η Ρέιτσελ Μουρ, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια Ειρήνη Ζαρκαδούλα, τόνισε ότι «Ναι, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξακολουθούν να είναι θύματα διάκρισης. Πιστεύω ότι το να ανήκεις στους ΛΟΑΤΚΙ, κι αυτό δεν είναι άποψη, ότι οι ΛΟΑΤΚΙ ακόμη υποφέρουν από διακρίσεις, φυσικές και ψυχικές».
Την ίδια ώρα, σε ένα μικρό στενό, πολύ κοντά στο κέντρο των Βρυξελλών, κοσμούν γκραφίτι που στέλνουν το μήνυμα της ισότητας. Ένα από τα πιο γνωστά, τα πιο εμβληματικά έργα, δύο άνδρες που φιλιούνται στο στόμα, έχει φιλοτεχνήσει η Ελληνίδα Φωτεινή Τίκκου.
«Αυτό το πρότζεκτ ήταν η διπλωματική μου εργασία στο μεταπτυχιακό που έκανα στις Βρυξέλλες το 2014 με θέμα το social design. Στόχος του πρότζεκτ ήταν η ορατότητα της LGBT κοινότητας μέσα από την πληθώρα πορτρέτων που, στην ουσία, προβάλλουν μια σειρά στερεοτύπων και λανθασμένων αντιλήψεων σε σχέση με την κοινότητα, με σκοπό την προβολή διακρίσεων που συχνά δέχεται η κοινότητα. Το πρότζεκτ συμπεριλήφθηκε στο επίσημο Gay Pride των Βρυξελλών το 2015» ανέφερε η Φωτεινή Τίκκου στην ΕΡΤ.
Ωστόσο, ακόμη τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Όμως, έχει γίνει η αρχή…
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων