Covid-19 : Το παιδικό εμβόλιο MMR ίσως προσφέρει προστασία
Όσο υψηλότερα είναι τα αντισώματα ενάντια στην παρωτίτιδα χάρη στον εμβολιασμό, τόσο μικρότερη είναι η βαρύτητα της νόσου COVID-19, σύμφωνα με μελέτη
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Το εμβόλιο ιλαράς- ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) φαίνεται να αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στη νόσο COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας «mBio».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και οι συνεργάτες τους είδαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων IgG ενάντια στην παρωτίτιδα (πρόκειται για τα αντισώματα που δείχνουν πιο μακροπρόθεσμη ανοσία σε ένα παθογόνο σε σύγκριση με τα αντισώματα ΙgM) εμφανίζουν αντίστροφη συσχέτιση με τη δριμύτητα της COVID-19 σε ασθενείς που ανέρρωσαν από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο MMR. Κοινώς τα εμβολιασμένα με MMR άτομα είχαν λιγότερο σοβαρή νόσηση από COVID-19.
Η αντίστροφη σύνδεση και η εξήγηση για την παιδική «ανοσία»
«Ανακαλύψαμε μια στατιστικά σημαντική αντίστροφη σύνδεση μεταξύ των επιπέδων των αντισωμάτων ενάντια στην παρωτίτιδα και της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 σε άτομα κάτω των 42 ετών που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο MMR» ανέφερε ο Τζέφρι Γκολντ, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης World Organization στην Τζόρτζια που ήταν κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης.
Kαι προσέθεσε ότι «τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα που αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο MMR μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στην COVID-19. Μπορούν επίσης να εξηγήσουν για ποιον λόγο τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νόσησης σε σύγκριση με τους ενηλίκους καθώς και πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας. Η πλειονότητα των παιδιών υποβάλλεται στον πρώτο εμβολιασμό με MMR στους 12 ως 15 μήνες ζωής ενώ λαμβάνει δεύτερη δόση του εμβολίου στις ηλικίες τεσσάρων έως έξι ετών».
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές μοίρασαν 80 εθελοντές σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα περιελήφθησαν 50 άτομα που είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν με το εμβόλιο MMR και διέθεταν αντισώματα IgG ενάντια στην παρωτίτιδα. Στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν 30 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί με MMR. Οπως προέκυψε υπήρχε σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων των αντισωμάτων στην παρωτίτιδα και της βαρύτητας της νόσου COVID-19.
Τα επίπεδα αντισωμάτων και η βαρύτητα της COVID-19
Συγκεκριμένα στην ομάδα που είχε λάβει το MMR, τα άτομα που διέθεταν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων {134-300 AU (absorbance units)/ml} εμφάνιζαν είτε «λειτουργική» ανοσία στην COVID-19 ή ήταν ασυμπτωματικά. Τα άτομα με ήπια συμπτώματα COVID-19 διέθεταν επίπεδα αντισωμάτων IgG στην παρωτίτιδα κάτω από 134 AU/ml. Τα άτομα με μέτρια συμπτώματα είχαν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων (75 AU/ml), ενώ όσα άτομα χρειάστηκε να νοσηλευθούν και να λάβουν οξυγόνο είχαν επίπεδα αντισωμάτων κάτω από 32 AU/ml.
Πρόταση για εμβολιασμό των άνω των 40 ετών
«Η στατιστικώς σημαντική σύνδεση μεταξύ των αντισωμάτων στην παρωτίτιδα και την COVID-19 που εντοπίσαμε μαρτυρεί ότι υπάρχει συσχέτιση που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση» σημείωσε ο Ντέιβιντ Χάρλεϊ, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιιο της Τζόρτζια, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης και συμπλήρωσε ότι το εμβόλιο MMR είναι ένα ασφαλές εμβόλιο με ελάχιστες παρενέργειες. «Αν έχει και το επιπλέον όφελος είτε της πρόληψης της μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό, είτε της αποτροπής της εξάπλωσης του ιού είτε της μείωσης της βαρύτητας της νόσου COVID-19 – ή έναν συνδυασμό όλων αυτών – θα πρόκειται για μια παρέμβαση χαμηλού κινδύνου με πολύ μεγάλο κέρδος για τον πληθυσμό. Με βάση τη μελέτη μας θα ήταν συνετό να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 40 ετών ανεξαρτήτως του αν εμφανίζουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG στην παρωτίτιδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις