Κοροναϊός : Στοιβάζουν τους νεκρούς σε σακούλες – Γέμισαν οι ψυκτικοί θάλαμοι
Ανατριχιαστικές εικόνες με ανθρώπους χωρίς όνομα, κλεισμένους και στοιβαγμένους σε σακούλες στο νοσοκομείο του Βόλου, αποκάλυψαν έναν εγκληματικό εφησυχασμό και την έλλειψη προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ανατριχιαστικές εικόνες με ανθρώπους χωρίς όνομα, κλεισμένους και στοιβαγμένους σε σακούλες στο νοσοκομείο του Βόλου, αποκάλυψαν έναν εγκληματικό εφησυχασμό και την έλλειψη προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Είναι άνθρωποι που πέθαναν και οι σοροί τους δεν μπορούν να διατηρηθούν σε ψυκτικούς θαλάμους επειδή αυτοί γέμισαν και χώρος δεν υπάρχει. Οι νεκροί της πανδημίας ξεπέρασαν τις δυνατότητες των νοσοκομείων να φυλάξουν στους κατάλληλους χώρους τις σορούς. Κάποιοι όμως, λένε πως είχαν προειδοποιήσει ήδη από την περίοδο της πρώτης πανδημίας τους αρμόδιους στην πολιτεία για την εφιαλτική κατάσταση που θα επέφερε το δεύτερο κύμα.
Όπως τόνισε ο Νίκος Αγγελέτος , πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, «όταν είναι γεμάτοι οι θάλαμοι, οι σοροί μένουν εκτός ψυκτικών θαλάμων». Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως από τον Μάρτιο και βλέποντας τι συμβαίνει στην γειτονική Ιταλία και Ισπανία και περισσότερο στο Μπέργκαμο, η Ένωση είχε αποστείλει περισσότερες από 400 επιστολές από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, Βουλευτές κ.α. «Και παρόλο που τους είχαμε αναφέρει ότι το κόστος δημιουργίας των ψυκτικών θαλάμων θα ήταν εξ ολοκλήρου δικό μας, δεν απάντησαν, όπως όφειλαν. Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή, έχουν δικαίωμα σε μια πολιτισμένη κηδεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, το πρόβλημα που προκύπτει έρχεται μέσω καταγγελίας από την Ενωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και αφορά την έλλειψη ψυκτικών θαλάμων για τους νεκρούς, μια έλλειψη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι επαγγελματίες του χώρου από τον περασμένο Μάρτιο στέλνοντας επιστολές στον πρωθυπουργό, τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και στο υπουργείο Υγείας χωρίς να λάβουν ποτέ απάντηση.
Η αλληλογραφία
Το αποτέλεσμα; Σήμερα ζητούν από τα νοσοκομεία ψυκτικούς θαλάμους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα περιστατικά και κανείς δεν τους δέχεται, είτε λόγω έλλειψης, είτε ανυπαρξίας, είτε λόγω των αποφάσεων των διοικήσεων των ιδρυμάτων που επικαλούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας προκειμένου να μη διαθέσουν τα ψυγεία τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
■ Στις 30 Μαρτίου η Ενωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών στέλνει επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και στο υπουργείο Υγείας, με το οποίο τους ζητούν να μεριμνήσουν ώστε να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στα γραφεία τους -με δικό τους κόστος- ψυκτικούς θαλάμους.
Επικαλούνται μάλιστα την πανδημία, αναφέροντας στην επιστολή πως με αυτόν το τρόπο θα ενισχυθούν οι κρατικές δομές, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, ενημέρωναν ότι με τη νέα πραγματικότητα του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να τους διαθέτουν τους δικούς τους ψυκτικούς θαλάμους.
■ Στις 10 Απριλίου κι ενώ δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, στέλνουν το αίτημά τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακολουθεί ερώτηση από βουλευτές διαφόρων κομμάτων – και της κυβέρνησης.
■ Στις 28 Μαΐου απαντά επί του θέματος ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος επικαλείται την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» σε περίπτωση πολλών θανάτων.
■ Στις 9 Ιουνίου σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό στέλνει και η Διεθνής Ομοσπονδία Γραφείων Κηδειών επισημαίνοντας το θέμα.
■ Στις 18 Ιουνίου η Ενωση ζητά συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.
«Εχουμε στείλει άπειρες επιστολές αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης στην Ελλάδα, Νίκος Αγγελέτος. «Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν έχει προηγούμενο. Η συμπεριφορά απέναντι στον νεκρό είναι βασικό κριτήριο του πολιτισμού μας».
Στην ερώτηση ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, λέει ότι εδώ και μέρες το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία αρνούνται να παραχωρήσουν στα μέλη της Ενωσης ψυκτικούς θαλάμους. «Δηλαδή αν πεθάνει κάποιος σπίτι του και χρειαστεί θάλαμο μέχρι να γίνει η κηδεία;», ερωτάται. «Τι να σας πω; Ντρέπομαι που το λέω αλλά καλύτερα να μην πεθάνει γιατί δεν έχουμε πού να τον βάλουμε», μας απαντά.
Σε σχετική αλληλογραφία της Ενωσης με διοικήσεις νοσοκομείων ανά την επικράτεια, επιβεβαιώνεται του λόγου το αληθές. Ενδεικτικά καταγράφονται κάποιες απ’ τις απαντήσεις.
● «Σας ενημερώνουμε ότι το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους», 16 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
● «Σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του αιτήματός σας, λόγω του ότι γίνεται χρήση των ψυκτικών μας θαλάμων για την κάλυψη των δικών μας αναγκών», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Θεαγένειο».
● «Το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης ψυκτικών θαλάμων στο νοσοκομείο μας», 18 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», Θεσσαλονίκη.
● «Το αίτημά σας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό λόγω για λόγους προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς στο νοσοκομείο μας υπάρχει μόνο ένας θάλαμος», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο Καστοριάς.
● «Οι θέσεις φύλαξης νεκρών που διαθέτει το νοσοκομείο μας είναι περιορισμένες κι εξυπηρετούν αυστηρά και μόνο τις ανάγκες του νοσοκομείου», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», Πάτρα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου