Τουρκία : Διπλωματική τανάλια σφίγγει την Αγκυρα – Πλοία και υποβρύχια στην «επιτροπή υποδοχής» του Oruc Reis
Με μία διπλωματική κίνηση - τανάλια η Ελλάδα φέρνει την Τουρκία σε «θέση βολής» αδρανοποιώντας επί της ουσίας οποιαδήποτε απόπειρα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis να προσεγγίζει στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.
Με μία διπλωματική κίνηση – τανάλια η Ελλάδα φέρνει την Τουρκία σε «θέση βολής» αδρανοποιώντας επί της ουσίας οποιαδήποτε απόπειρα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis να προσεγγίζει στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.
Η επερχόμενη σύγκληση στις αρχές Δεκεμβρίου του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας με πιο ορατό από ποτέ το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, σε συνδυασμό με την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι, αποτελούν ισχυρό ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα.
Ελληνικό υποβρύχιο
Την ίδια όμως στιγμή, και στο πλαίσιο της παράνομης Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για το Oruc Reis, το ελληνικό Πεντάγωνο οχυρώνει το Καστελλόριζο και πυκνώνει τους σχηματισμούς των πολεμικών πλοίων. Προχωρώντας μάλιστα και σε ένα μήνυμα – επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας, οι Έλληνες επιτελείς έδωσαν εντολή σε υποβρύχιο να περιπολεί γύρω από το νησί πλέοντας στην επιφάνεια ώστε να είναι ορατό από τα γειτονικά παράλια.
Το βράδυ της Κυριακής το Oruc Reis βρισκόταν σε απόσταση 40 μιλίων νοτίως του Καστελλορίζου και αναμένεται την Τρίτη να αλλάξει πορεία και να προσεγγίσει το νησί στα 6 ναυτικά μίλια.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, για λόγους που σχετίζονται τόσο με την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας αλλά και την οργή που έχει συσσωρευτεί στις Βρυξέλλες από τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και σε στρατιωτικά μέτωπα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι την Λιβύη, η δύναμη πυρός της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην επικράτεια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν είναι ισομεγέθης με εκείνη του περασμένου Αυγούστου.
Φοβούνται τον κοροναϊό
Οπως παρατηρούν επιτελείς, η επίδειξη δύναμης της Τουρκίας εξαντλείται σε ορισμένες υπερπτήσεις και σε πολεμικές ιαχές μιας και ο φόβος του κοροναϊού, έχει αναγκάσει πολλά πολεμικά πλοία της Τουρκίας να μείνουν στα λιμάνια.
Έτσι λοιπόν η διπλωματική τανάλια, από τη μία με το ευρωπαϊκό καζάνι που βράζει και από την άλλη με τη στρατιωτική συνεργασία της Αθήνας με τα ΗΑΕ, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Η συμφωνία με το Αμπου Ντάμπι που προβλέπει ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, και της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της Ελλάδας και των ΗΑΕ αποτελεί κίνηση ματ.
Σημαντική στρατιωτική συμμαχία
Κι αυτό γιατί μεταξύ άλλων διευκολύνει τη στάθμευση και τη μεταστάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων καθώς και τη χρήση στρατιωτικών υποδομών. Σε κάθε περίπτωση το πλέον καθοριστικό διάστημα που θα κρίνει το επίπεδο στο οποίο θα περάσουν οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία, είναι το διάστημα μετά τις 11 Δεκεμβρίου. Ήδη το Παρίσι, με κάθε αφορμή, στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα και προσωπικά στον Ερντογάν.
Τελευταία προειδοποίηση της Γαλλίας, που δεν έχει πάρει με καθόλου καλό μάτι την στρατιωτική εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Λιβύη, η ρήση του υπουργού ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριέν «ότι φτάνουν τα λόγια, τα βαρεθήκαμε, προχώρα τώρα σε πράξεις».
«Θα υπάρχουν κυρώσεις»
Την εκτίμηση ότι μετά το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι εξελίξεις θα τρέξουν, διατυπώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Αγγελος Συρίγος.
«Εκτιμώ ότι στο συμβούλιο σίγουρα θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για την Τουρκία και σίγουρα θα υπάρχουν κυρώσεις» σημείωσε ο κ. Συρίγος (Θέμα 104,6), προσθέτοντας: «Οπότε μετά περνάμε σε μία φάση που η Τουρκία πιθανόν να επιχειρήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε έναν διάλογο με τους δικούς της όρους».
«Το κρίσιμο δεν είναι τόσο η αποστρατιωτικοποίηση όσο η αποδοχή ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε προς τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Η αποστρατιωτικοποίηση είναι μία από αυτές τις εκφάνσεις» συμπλήρωσε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας πως ο τούρκος πρόεδρος «πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει την πίεση που χρειάζεται ούτως ώστε όταν θα πάμε να συζητήσουμε – και νομίζω ότι στο μυαλό του δεν είναι να συζητήσουμε σε διμερές επίπεδο- στο μυαλό του είναι ότι θα πάμε σε μία μεγάλη διάσκεψη όπου θα συζητήσουμε τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και εκεί θα ασκηθούν πιέσεις σε εκείνον που βρίσκεται σε ασθενέστερη κατάσταση».
Το προβληματικό παιδί
Για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας με τις κινήσεις του Oruc Reis, ο Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επέλεξε να μην μπει σε μια λογική στρατιωτικοποίησης της κρίσης.
«Θεώρησε ότι πρέπει να ασκήσει πιέσεις από διπλωματικής πλευράς. Βοηθούντος και του Ερντογάν, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι το προβληματικό παιδί της περιοχής, το προβληματικό κράτος. Είναι σαφές σε όλους και παράλληλα η κυβέρνηση φτιάχνει τοπικές συμμαχίες. Διαμορφώνεται ένα τοπικό σύστημα ασφαλείας, διαφορετικό από αυτό στο οποίο συμμετείχαμε, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με κράτη της ευρύτερης περιοχής» πρόσθεσε.
Η Γαλλία περιμένει πράξεις
Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» εκ μέρους της Τουρκίας ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.
«Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην εκπομπή «Le Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI» κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο.
Μεταξύ των ενεργειών που αναμένονται, «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.
«Έχουμε πολλές διαφωνίες»
«Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, επικαλούμενος την «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, μια «πολιτική τετελεσμένων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθενται στην πραγματικότητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» ή ακόμη «στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επαληθεύσει τη στάση της Τουρκίας σε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα κατά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες. Εκείνη τη στιγμή θα εξακριβώσουμε τις δεσμεύσεις», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι και σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΑΚΡ «βλέπει» κοινό μέλλον ΕΕ και Τουρκίας τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα έχει ιστορικούς δεσμούς με την Ευρώπη εδώ και έξι αιώνες.
Ευρωπαϊκό πουκάμισο ξαναφόρεσε ο Ερντογάν
Κοινό μέλλον ΕΕ και Τουρκίας «βλέπει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του AKP, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα έχει ιστορικούς δεσμούς με την Ευρώπη εδώ και έξι αιώνες.
«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, με το οποίο μοιραζόμαστε 600 χρόνια ιστορικών δεσμών» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος σε τηλεδιάσκεψη που είχε με μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolou.
«Καλούμε την ΕΕ να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς μαζί μας, για να τηρήσει την υπόσχεσή τους για πλήρη ένταξη στην Τουρκία» πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιθυμεί να παρουσιάσει ένα πιο φιλικό προφίλ με την ΕΕ, μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις