Τζόνσον : Ανταρσία βουλευτών του για το νέο σύστημα μετά το lockdown
Η Βρετανία θα δώσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια λίρες στο σύστημα υγείας της.
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
- Από το πρώτο γραπτό «Merry Christmas» του 1992 στα 20 δισ. SMS ημερησίως
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Αντιμέτωπος με ανταρσία από 70 βουλευτές του είναι ο Μπόρις Τζόνσον με αφορμή την επερχόμενη άρση του lockdown στην Αγγλία στις 2 Δεκεμβρίου.
Η Αγγλία θα επιστρέψει και πάλι στο σύστημα των 3 επιπέδων, το οποίο όμως θα είναι αυστηρότερο, καθώς περισσότερες περιοχές θα είναι στο επίπεδο 3 – το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου – σε σχέση με πριν την καραντίνα.
Εβδομήντα βουλευτές των Τόρις έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ζητώντας του να αποδείξει ότι η επιστροφή του αυστηρότερου συστήματος των 3 επιπέδων δεν θα αποδειχτεί επιζήμια για την οικονομία. Διαφορετικά, δεν θα υποστηρίξουν την επιβολή του, κάτι που σίγουρα αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Τζόνσον.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τζόνσον
Ο Βρετανός ηγέτης αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα το νέο σύστημα. Ανάμεσα στα σχέδια είναι και το άνοιγμα των pub και των εστιατορίων μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ οι πελάτες θα έχουν μία ώρα στη διάθεσή τους (δηλαδή μέχρι τις 11) για να τελειώσουν το φαγητό και το ποτό τους.
Θα συνεχιστούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων σε περιοχές στις οποίες τα κρούσματα παραμένουν ανησυχητικά.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση για τα Χριστούγεννα. Προσανατολίζεται λοιπόν στο να να επιτρέπει σε 3 ή 4 νοικοκυριά να δημιουργούν μεταξύ τους κλειστές ομάδες, ώστε συγγενείς και φίλοι από διαφορετικές οικογένειες να μπορέσουν να περάσουν μαζί τις γιορτές από τις 22 έως 28 Δεκεμβρίου.
H επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για την πανδημία λέει ότι για κάθε μέρα χαλάρωσης των περιορισμών ενδεχομένως να απαιτηθούν πέντε μέρες επιπλέον αυστηρών μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί ο ιός.
Ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αφορά και την Ελλάδα με τη μείωση των ημερών της υποχρεωτικής καραντίνας σε όσες και όσους φτάνουν στη Βρετανία. Σήμερα, όσες και όσοι φτάνουν από την Ελλάδα στη Βρετανία με εξαίρεση πέντε νησιά (Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κρήτη, Κως και Ρόδος) υποχρεούνται σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων.
Ακόμη 3 δισ. λίρες για το σύστημα υγείας
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε την αποδέσμευση μιας επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,36 δισεκατομμύρια ευρώ) για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας (NHS) ώστε να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19.
«Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα… μια επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών» σε διάστημα ενός έτους, «για να βοηθήσουμε το NHS στη μάχη που δίνει ενάντια των επιπτώσεων του κοροναϊού», ανέφερε χθες το υπουργείο Οικονομικών σε ένα δελτίο τύπου.
«Αυτή η σημαντική χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους πολίτες να λαμβάνουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε ο Σουνάκ. Το ένα τρίτο του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις και επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με την Covid-19.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε αναμονή μιας θεραπείας εδώ κι έναν χρόνο αυξήθηκε από τους 1.500 τον Φεβρουάριο σε 140.000 τον Σεπτέμβριο.
Εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες θα αφιερωθούν, επίσης, στον τομέα της ψυχικής υγείας για τη «χρηματοδότηση των νέων υπηρεσιών για τους νέους, την εξάλειψη των καθυστερήσεων στη φροντίδα ενηλίκων και την επιτάχυνση της πρόσβασης σε κάποια μονάδα ψυχολογικής στήριξης για παθολογίες όπως η κατάθλιψη και το άγχος», διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.
Ο Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα ευρύ σχέδιο δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας μετά την κρίση Covid-19, που περιλαμβάνει τη βοήθεια προς το NHS και μια επένδυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών σε υποδομές.
Επισήμανε, εντούτοις, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους Sunday Times, ότι η Βρετανία γνωρίζει ένα πραγματικό «οικονομικό σοκ», προειδοποιώντας πως η χώρα δεν «μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστον να δανείζεται σε αυτό το επίπεδο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις