Hιστορία της Διπλής Ανάπλασης είναι μια κουραστική ιστορία, όπως όλες αυτές που δεν έχουν ένα ορατό τέλος. Ο κόσμος την παρακολουθεί γιατί μέρος της Διπλής Ανάπλασης είναι και η κατασκευή ενός γηπέδου στον Βοτανικό – γηπέδου που θα χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός πληρώνοντας ένα ενοίκιο -, τουλάχιστον αυτό έλεγε η συμφωνία που είχε υπογραφεί ανάμεσα στον δήμο και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα χρόνια του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Τελευταία προέκυψαν κάποια καινούργια στοιχεία, όχι χάρη σε ανακοινώσεις του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ή της ΠΑΕ ή του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αλλά χάρη σε δύο ρεπορτάζ. Το πρώτο δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» προ μηνός και το δεύτερο στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής. Και τα δυο με έκαναν να κάνω μερικές ερωτήσεις για να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει.

Ολοι

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αντίθετα από ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενα επεισόδια της ατελείωτης αυτής ιστορίας, τώρα θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να προχωρήσει. Δεν ήταν πάντα έτσι. Τα χρόνια της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ ΠΑΟ θα προτιμούσαν ο ΠΑΟ να αποκτήσει το ΟΑΚΑ. Ιδια επιθυμία είχε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που υπήρξε και πρόεδρος του Ερασιτέχνη: κι αυτός είχε παρουσιάσει το περίφημο σχέδιο Athens Alive που προέβλεπε τη δημιουργία μιας Ντίσνεϊλαντ στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ. Σήμερα όλοι θέλουν το έργο να προχωρήσει: και ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ και η ΠΑΕ και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης που είχε υποσχεθεί εξελίξεις για το γήπεδο του Παναθηναϊκού την πρώτη εβδομάδα της εκλογής του και η κυβέρνηση που σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει το «Βήμα της Κυριακής» έχει αρχίσει να ασχολείται.

Θόρυβος

Η αλήθεια είναι ότι το δεύτερο και πιο πρόσφατο δημοσίευμα, αυτό της «Καθημερινής», δεν μας έκανε και πάρα πολύ σοφότερους μολονότι προκάλεσε θόρυβο. Σε αυτό, αφού αναφέρονται περιληπτικά όλες οι προηγούμενες περιπέτειες του σχεδίου (κυρίως ο τρόπος που αυτό κάποτε παραλίγο να ναυαγήσει μετά τις προσφυγές στο ΣτΕ και τις αξέχαστες ενστάσεις για τους κορμοράνους κ.λπ.), εξηγείται ότι το σχέδιο είναι «καθαρό νομικά» (δηλαδή δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες δικαστικές εμπλοκές). Το δημοσίευμα περιγράφει το γήπεδο, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα έχει από 33 έως 40 χιλιάδες θέσεις, θα υπάρχουν σε αυτό 7.500 τετραγωνικά μέτρα για να στεγαστούν εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και θα έχει και καταστήματα: οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου με βάση την παλιά συμφωνία θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από όσους αναλάβουν την αποπεράτωση του διπλανού εμπορικού κέντρου που ξεκίνησε κάποτε να κατασκευάζει ο Μπάμπης Βωβός αλλά σταμάτησε.

Ωστόσο, ενώ στο ρεπορτάζ τονίζεται πως θα υπάρχουν ανακοινώσεις μέσα στον Δεκέμβριο (και υπογραφές ενός μνημονίου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ και στον δήμο) δεν γίνεται κατανοητό κάτι πολύ σοβαρό. Δηλαδή ποιος θα πληρώσει για τη Διπλή Ανάπλαση. Το υπογραμμίζω γιατί αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Και η μεγάλη απορία.

Βήμα

Το προ μηνός ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» ήταν σε αυτό διαφωτιστικότερο. Και σε εκείνο το ρεπορτάζ υπήρχε αναφορά σε «ένα μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟ, του δήμου και του υπουργείου Ανάπτυξης», η υπογραφή του οποίου είχε προκύψει «έπειτα από συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου και κρατήθηκε μυστική».

Τότε είχε αναφερθεί ότι η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι οι πλευρές είχαν συμφωνήσει «να υπάρξει αποδέσμευση πόρων (δηλαδή χρηματοδότηση) από ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία και φυσικά από την πάντα γαλαντόμο Περιφέρεια Αττικής». Σε εκείνο το ρεπορτάζ ήταν απαραίτητα 200 εκατ. ευρώ για το γκρέμισμα του γηπέδου της Λεωφόρου, τη δημιουργία πάρκου και υπόγειου γκαράζ στην περιοχή των Αμπελοκήπων, καθώς και για την κατασκευή γηπέδων στον Βοτανικό (πρώτα ενός ποδοσφαιρικού και μετά ενός γηπέδου μπάσκετ). Στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το κόστος του γηπέδου προσδιορίζεται στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ για το γήπεδο του μπάσκετ αναφέρεται ρητά πως δεν υπάρχει στο σχέδιο και θα εξεταστεί προσεχώς. Αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: για την ώρα δεν υπάρχει Ταμείο Ανάκαμψης!

Είναι ένα δημιούργημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που όμως ακόμα δεν έχει πόρους προς διάθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμα προγραμματίσει έργα που απαιτούν χρηματοδότηση, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες να μην είναι και ιδιαίτερα ευχαριστημένες από τη δημιουργία του, μολονότι σίγουρα και αυτές θα έχουν ανάγκες χρηματοδότησης εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει ο Covid-19. H Ελλάδα βέβαια είναι έτοιμη και το περιμένει. Εδώ και καιρό.

Ανάγκες

Το καλό είναι ότι με βάση κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις Ταμείο Ανάπτυξης θα υπάρχει στα τέλη Φεβρουαρίου. Η ερώτηση που προκύπτει είναι γιατί ένα ταμείο θεσμοθετημένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να καλύψει αναπτυξιακές ανάγκες των χωρών-μελών (για δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές κ.λπ.) να καταβάλει χρήματα για την κατασκευή ενός γηπέδου. Η απάντηση είναι ότι το Ταμείο Ανάπτυξης δεν θα χρηματοδοτήσει το γήπεδο. Θα χρηματοδοτήσει περιαυτολογικές παρεμβάσεις στο Βοτανικό και ίσως και την ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας – ξέρω ότι το «ίσως» αυτό δημιουργεί ακόμα περισσότερη ανησυχία αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Ποιος θα δώσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για το γήπεδο; Η απάντηση που έλαβα από τους μόνους που σε αυτή την ιστορία εμπιστεύομαι είναι πως αρχικά το γήπεδο θα μπει στο ΕΣΠΑ, αλλά 70 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ μού μοιάζει δύσκολο να βρεθούν και επίσης δεν ξέρω αν αρκούν. Κάτι θα δώσει η Περιφέρεια σίγουρα – αλλά πόσα; Το λέω και γιατί και τα δικά της χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα. Τέλος, υπάρχουν οι τράπεζες που μπορεί να δανειοδοτήσουν τον δήμο. Αλλά οι δυο εμπλεκόμενες (η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς) ενδιαφέρονται βασικά να πουλήσουν το ακίνητο του Βωβού που έχει περιέλθει στην κατοχή τους. Και δεν ξέρω αν ο δήμος θα ‘θελε ένα δάνειο ειδικά για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ. Ισως για αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων αναβάλλει συνεχώς τις εξαγγελίες. Εχει και μια σκληρή αντιπολίτευση: ας μην το ξεχνάμε.

Δυσαρέσκεια

Την περασμένη εβδομάδα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γιατί δεν ενημερώνεται. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πριν φύγει είχε πει ότι διαφωνεί με την υλοποίηση του σχεδίου γιατί δεν προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου μπάσκετ. Ολες αυτές οι εσωστρεφείς αντιδράσεις εντός του ΠΑΟ έχουν μικρή σημασία. Το θέμα σε όλες αυτές τις ιστορίες είναι τα χρήματα. Αν δεν βρεθούν, θα διαβάζουμε ρεπορτάζ, σκέψεις, ευχές κ.λπ. Και γιατί όλα αυτά είναι τζάμπα.