Κοροναϊός : «Η μητέρα των μαχών» στις ΜΕΘ μετά τα αρνητικά ρεκόρ των διασωληνωμένων – Τι δείχνουν οι ευρωπαϊκοί χάρτες για την Ελλάδα
Φρακάρουν οι ΜΕΘ - Πάνω από 1.000 νεκροί τον Νοέμβριο
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Συγκλονίζει βίντεο με τη διάσωση γυναίκας στην Ισπανία - Ήταν εγκλωβισμένη 3 μέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Γυναίκα έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
«Διασωληνωμένη» παραμένει η Βόρεια Ελλάδα με την κατάσταση να είναι κρίσιμη ειδικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι νωρίς για άρση του lockdown, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε ακόμη ένα νέο μαύρο ρεκόρ με 549 διασωληνωμένους στη χώρα.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό ξεπερνούν τις 4.000, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 αγγίζει το 86%.
Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων μόνο για τον μήνα Νοέμβριο είναι σοκαριστικός.
Φρακάρουν οι ΜΕΘ – Αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων
Συγκεκριμένα το 12ημέρο από τις 5-16 Νοεμβρίου εισήλθαν στις ΜΕΘ περίπου 540-560 συνάνθρωποί μας.
Την ίδια ώρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέχρι τέλος του μήνα, ενώ σε εκθετική αύξηση θα βρίσκεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Κι ενώ είναι φανερό πως μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, ο κοροναϊός αποδεικνύεται φονικός και για τους νέους.
Είναι ενδεικτικό ότι και στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων» είπε στη σημερινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε επίσης πως όπως και στην εποχική γρίπη, έτσι και στην επιδημία του κοροναϊού, καταγράφονται περιστατικά νέων ασθενών που θα εμφανίσουν επιπλοκές.
Πάνω από 1.000 νεκροί τον Νοέμβριο
Το δεύτερο κύμα έχει αποδειχθεί φονικότερο και στη χώρα μας καθώς πάνω από 1.000 ασθενείς έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία μέσα στον Νοέμβριο, αποτελώντας το 62% όλων των θυμάτων της επιδημίας στη χώρα μας, από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η επιδημιολογική καμπύλη όσον αφορά τους θανάτους στη χώρα μας στους χάρτες του ECDC αποδεικνύει το πόσο σαρωτικός είναι ο ιός κατά το δεύτερο κύμα.
Πλέον η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θανάτους μεταξύ των χωρών που έχουν παρόμοιο αριθμό πληθυσμού.
Όπως φαίνεται στο χάρτη λοιπόν η καμπύλη ενώ ήταν κοντά στο 0 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τώρα κινείται μόνο ανοδικά ξεπερνώντας χώρες όπως η Πορτογαλίας, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας, αυτό παραμένει ακόμη υψηλό για τη χώρα μας. Ειδικότερα η χώρα μας παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες κατά πληθυσμιακή αντιστοιχία θνησιμότητα με 38 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους.
Ξεπέρασε το 11% ο δείκτης θετικότητας
Παράλληλα αυξημένος είναι και ο δείκτης θετικότητας που έφτασε στο 11,18%. Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 διαγνωστικά τεστ που διενεργούνται, περίπου τα 12 είναι θετικά.Υπενθυμίζεται ότι το όριο συναγερμού του συγκεκριμένου δείκτη είναι στο 4%, επομένως το ποσοστό που καταγράφεται τώρα είναι σχεδόν το τριπλάσιο.
Πώς φτάσαμε να έχουμε πάνω από 1.500 θανάτους
Το ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών αποδεικνύεται και από την σύγκριση των αριθμών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183 ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς. Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, ο αριθμός έφτασε τους 600. Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 900. Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, οι νεκροί έφτασαν τους 1.200. Τέλος από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500. Πλέον από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1714.
θάνατοι.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Όσον αφορά την Ευρώπη, η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650.000 ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα.
Όπως ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Γκίγκιας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα.
Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά.
Ενδεικτικά ο Γ. Μαγιορκίνης, ανέφερε τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.
Και συμπλήρωσε ότι «σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις