Κοροναϊός : «Πόλεμος» δύο εβδομάδων για τον έλεγχο της πανδημίας – Η παράταση του lockdown και οι φόβοι για νέο κύμα
Οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την ανακοπή της πανδημίας του κοροναϊού, λαμβάνουν «πολεμικά» χαρακτηριστικά, με το βλέμμα να είναι στραμμένο πρωτίστως στη Βόρεια Ελλάδα.
Επί ποδός πολέμου, βρίσκονται κυβέρνηση, γιατροί και λοιμωξιολόγοι, προσπαθώντας να ελέγξουν την πανδημία, που -προς το παρόν, σαρώνει τη χώρα, «σπέρνοντας» χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς, και γεμίζοντας τα νοσοκομεία με ασθενείς φέρνοντάς τα στα όριά τους.
Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας καθώς από την εικόνα που θα διαμορφωθεί θα αποφασιστεί η διάρκεια που θα έχει η παράταση του lockdown, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Την ώρα που «μαίνεται» η μάχη και η ανάγκη για τις κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνουν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λήξει η καραντίνα αν δεν χαλαρώσει η πίεση στα νοσοκομεία. Με δεδομένη δε, την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ήδη έχουν αρχίσει οι εισηγήσεις ειδικών για επιβολή καθολικού lockdown στην Βόρεια Ελλάδα.
Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τις επόμενες μέρες μείωση του αριθμού των κρουσμάτων η οποία αρχικά δεν θα είναι θεαματική, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς θύματα.
Σε όλα αυτά, προστίθενται και οι προειδοποιήσεις ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας, αναμένεται μετά τις γιορτές και ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο.
Το σύνολο των στοιχείων από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων θα εκτιμηθεί και θα συζητηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών. Τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι ενώ αυτό που κυριαρχεί είναι ότι το όποιο πλαίσιο εορτασμού των φετινών Χριστουγέννων θα αποκλείει τις μετακινήσεις μεταξύ νομών, ενώ πιθανόν θα διατηρηθεί ο χρονικός περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών.
Βασικοί παράμετροι για τα επόμενα βήματα, στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, είναι οι αριθμοί νοσηλειών και διασωληνώσεων, καθώς και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανά περιοχή σε επίπεδο κρουσμάτων.
«Πολεμικοί» σχεδιασμοί
Οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την ανακοπή της πανδημίας λαμβάνουν «πολεμικά» χαρακτηριστικά, με το βλέμμα να είναι στραμμένο πρωτίστως στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, η κυβέρνηση μπροστά σε ένα νέο στοίχημα 14 ημερών αναμένεται να προτάξε ως κεντρικό μήνυμα τη δραματική έκκληση των επιστημόνων «έξω μόνο για τα απαραίτητα», αλλά και να βγάλει από τη φαρέτρα τα τελευταία της «όπλα»: Επιτάξεις ιδιωτικών εγκαταστάσεων, κινητοποίηση του Στρατού, ελεγκτικό «τείχος» στα σύνορα και τις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές με μπαράζ επιχειρήσεων από ΕΛ.ΑΣ., Δημοτική Αστυνομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και Λιμενικό καθώς και σχέδια διακομιδών με τρένα και αεροσκάφη.
Όπως όλα δείχνουν η παράταση του lockdown, θεωρείται δεδομένη (οι ειδικοί εισηγούνται παράταση τουλάχιστον για μία εβδομάδα) ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι για μία εβδομάδα ή περισσότερο.
Αυτό που θα κρίνει το πόσο θα διαρκέσει τελικά η καραντίνα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας.
«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία στο τέλος αυτής της εβδομάδας» είπε.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα στη Bόρεια Ελλάδα λόγω της σφοδρότητας με την οποία πλήττεται από τον κοροναϊό.
«Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον…»
«Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω», σχολίασε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
«Ηδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα.
Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα.
«Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Οσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα», είπε και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη, μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown.
Στη μάχη και νοσοκομείο εκστρατείας
Στη μάχη κατά της πανδημίας, η κυβέρνηση βάζει και το νοσοκομείο εκστρατείας, που δημιουργείται στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Η κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κοροναϊού στον θώρακα, ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.
Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί – εφόσον απαιτηθεί – ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κοροναϊό εντός του νοσοκομείου.
Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.
Μαζικές επιτάξεις
Παράλληλα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικών επιτάξεων ιδιωτικών δομών στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Το σχέδιο της επίταξης ιδιωτικών κλινικών μελετάται και για τη Θεσσαλία, της οποίας τα νοσοκομεία δοκιμάζονται. Ήδη, στη Λάρισα -όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου, Απόστολος Κομνός, μέσω της κρατικής τηλεόρασης-, αποφασίστηκε η επίταξη ιδιωτικής κλινικής της περιοχής.
Εφιαλτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Εισηγήσεις για σκληρότερο lockdown
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας είναι οριακή. Ενδεικτικό είναι ότι το Παπανικολάου έκλεισε την εφημερία του με 80 νέες εισαγωγές, ενώ το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία, χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι εντατικής θεραπείας.
«Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα», τόνισε στο MEGA, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπράβελος. «Χρειαζόμαστε καθολικό lockdown», συμπλήρωσε.
Όπως είπε οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και η αγωνία έχει μεταφερθεί στα τμήματα, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη.
Πλέον, γίνεται προσπάθεια στο νοσοκομείο να διακινήσουν τους ασθενείς ώστε να εξοικονομήσουν κρεβάτι. «Πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι ΜΕΘ» τόνισε.
Με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, απλώς άνοιξε η πύλη εισόδου, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα ελαφριά περιστατικά δίνοντας χώρο στα βαριά. «Την εφημερία πρέπει να την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, όχι με επιστράτευση αλλά με ένταξη» σημείωσε. Προειδοποίησε πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και δεν ληφθούν και άλλα μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι βαριά ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ, τότε θα αυξηθεί η θνητότητα.
Την άποψη περί καθολικού lockdown στη Βόρεια Ελλάδα, εξέφρασε και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ.
« Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα. Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα, για αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας. Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και το ότι ήμασταν έξω, μας συγχώρησε τα λάθη. Την Άνοιξη είχαμε φοβηθεί επειδή είχαμε δει τις εικόνες στην Ιταλία, και λόγω φόβου τηρήσαμε τα μέτρα. Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown.
» Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς, ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δε γίνεται σωστά εκεί», είπε μιλώντας στο MEGA.
Μετά τις γιορτές το τρίτο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας;
Τον κώδωνα του κινδύνου, για την επέλαση του κοροναϊού, κρούει και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας -Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία προειδοποιεί ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα και ίσως είναι ίσως είναι χειρότερο από το δεύτερο.
Η κ. Παγώνη, εκτιμά ότι ίσως χρειαστεί αν γίνει επίταξη κι άλλων ιδιωτικών κλινών στη Βόρεια Ελλάδα ενώ σημείωσε ότι με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει σίγουρα παράταση κατά μία εβδομάδα. Τόνισε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μείωση στα κρούσματα, όχι όμως σε θανάτους και νοσηλευομένους.
«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα», σημείωσε η κ. Παγώνη.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως. «Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια.
Πώς θα ανοίξει η αγορά – Δύσκολα τα πράγματα για την εστίαση
Στην κυβέρνηση έχουν εκπονήσει βασικό σχεδιασμό για έξοδο από το lockdown σε τρεις φάσεις, με τις ημερομηνίες κάθε βήματος όμως να εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σημειώσει πως η άρση του lockdown στη χώρα μας θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα- προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο της εστίασης. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.
Τον τρόπο που θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown, περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων.
«Δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της, μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και εκτίμησε ότι «είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός».
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά : «ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις