Κοροναϊός : Σοκάρουν τα στοιχεία για τους θανάτους στην Ελλάδα
Κοροναϊός : Η εβδομάδα που μπαίνει είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πανδημία. Εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων, τότε η χώρα θα έχει χάσει τον έλεγχο και θα πρέπει να μιλάμε για ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Σε σπιράλ θανάτου κινείται τις τελευταίες ημέρες η χώρα, με τον κοροναϊό να δείχνει το φονικό του πρόσωπο περισσότερο από ποτέ. Μέσα σε δύο 24ωρα πέθαναν 211 άνθρωποι ενώ 540 ασθενείς δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
Τα στοιχεία της πανδημίας σοκάρουν για άλλη μια φορά.
Κάθε μία ώρα περισσότεροι από 4 πολίτες χάνουν τη μάχη με τον κοροναϊό.
Ο Νοέμβριος είναι μακράν πιο φονικός καθώς το χτύπημα της πανδημίας είναι σφοδρός. Πολύ υψηλός είναι ο δείκτης θετικότητας, που έφτασε στο 11,8% (από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν σχεδόν τα 12 ήταν θετικά) τη στιγμή που το όριο συναγερμού του εν λόγω δείκτη τοποθετείται στο 4%.
Πάνω από 1.000 νεκροί έχουν πεθάνει μέσα στις 2-3 τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διανέοσις, από τις 12 Μαρτίου, όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος, η καμπύλη απογειώθηκε, ειδικά από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.
- Από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183 ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς.
- Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.
- Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 900.
- Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200. Δηλαδή, χρειάστηκαν μόλις 6 ημέρες για να καταγραφούν 300 θάνατοι, όσοι καταγράφηκαν τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας.
- Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500 και χθες 1.603. Δηλαδή σε 4 ημέρες πέθαναν σχεδόν 300 ακόμη συνάνθρωποί μας.
Πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία που θα έπρεπε να έχουν ταρακουνήσει όλους εκείνους που αψηφούν τους κινδύνους και προβαίνουν σε ανεύθυνες ενέργειες ή δεν τηρούν με προσήλωση τα μέτρα.
Η εβδομάδα που μπαίνει είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πανδημία. Εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων, τότε η χώρα θα έχει χάσει τον έλεγχο και θα πρέπει να μιλάμε για ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Βεβαίως, ούτε λόγος για άρση του lockdown από την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Όλα μετατίθενται για τις 7 και 14 Δεκεμβρίου, όμως, τα πάντα θα κριθούν με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο.
Μεγάλη σφοδρότητα
Ο κ. Γιάννης Κιούμης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκ. «Παπανικολάου» μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου χθες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που «σφυροκοπά» τη χώρα.
«Οι κλίνες του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες», σημείωσε ο κ. Κιούμης.
«Μέχρι την επόμενη εφημερία θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αδειάσουμε κάποιες κλίνες», πρόσθεσε εξηγώντας πως αυτή η διαδικασία γίνεται με «μια πάρα πολύ καλή ανίχνευση των ασθενών που μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα».
Ουδείς άτρωτος στον κοροναϊό υπογράμμισε ο καθηγητής.
«Ο ιός χτυπά με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις μεγάλες ηλικίες. Όταν έχουμε λιγότερα περιστατικά είναι πιο εμφατικό ότι προσβάλλει τις μεγάλες ηλικίες, τώρα που η διασπορά είναι πιο μεγάλη έγινε φανερό ότι μετατοπίστηκε το φορτίο σε μικρότερες ηλικίες», σημειώνει ξεκαθαρίζοντας ότι κάποιοι από τους νέους που θα νοσήσουν θα εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα και κάποιοι θα χάσουν τη μάχη.
Αναφορικά στα μέτρα κατά της διασποράς κι αν αυτά αποδίδουν, ο κ. Κιούμης σημείωσε ότι το ερώτημα είναι αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τηρούνται, κι αν ο κόσμος τα ενστερνίζεται.
«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με σχολαστική ευλάβεια», τόνισε.
Ερωτηθείς για τις εικόνες «Μπέργκαμο» που οι Ιταλοί γιατροί κλήθηκαν να διαλέξουν ποιους ασθενείς θα περιθάλψουν, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτός είναι ένας καθημερινός φόβος.
«Κάθε μέρα το φοβόμαστε αυτό. Αλλά και κάθε μέρα έχουμε καταφέρει να το αποφύγουμε. Δυστυχώς ότι το αποφύγαμε ως τώρα δεν σήμανει ότι υπογράφει και την αυριανή μας επιτυχία.», ανέφερε.
Ενώ μίλησε για τις στιγμές που βιώνουν όλοι οι υγειονομικοί στο δεύτερο κύμα, όταν σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να φροντίσουν ανθρώπους από τον περίγυρώ τους.
«Είναι πιθανό να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, ιστορικά έχει συμβεί.», απαντά στο κλίμα της δραματικής πρόβλεψης του ειδικού για τον COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έκανε λόγο για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.
Το τραγικό είναι ότι άτομα 20 και 30 ετών καταλήγουν να νοσηλεύονται σε κρεβάτια των ΜΕΘ περνώντας την ασθένεια με βαριά συμπτώματα.
Τα στατιστικά στοιχεία για την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κρουσμάτων δείχνουν πως ουδείς είναι άτρωτος απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο ιό.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει από κοροναϊό 33.888 άνθρωποι ηλικίας 18 – 39 ετών.
- ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-0: Μια άδικη αποβολή έγραψε την ιστορία του παιχνιδιού
- Το προφίλ του νέου αστυνομικού της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
- Μαγδεμβούργο: Νέο βίντεο με τον δράστη – Έπινε χαμογελαστός μπύρες σε σνακ μπαρ 24 ώρες πριν από το μακελειό
- Σεισμός τώρα στην Κρήτη – 4,7 Ρίχτερ
- Φιντάν σε αλ Σάρα: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία
- Megasports: Πρώτος ο Ολυμπιακός