Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Χαρδαλιάς : Αυτά είναι τα «καμάρια» της Πολιτικής Προστασίας

Νίκος Χαρδαλιάς : Αυτά είναι τα «καμάρια» της Πολιτικής Προστασίας

Ποιοι είναι οι «ιχνηλάτες» του Νίκου Χαρδαλιά - Το δύσκολο έργο τους και οι αρμοδιότητές τους.

Τους 190 ιχνηλάτες οι οποίοι καθημερινά ξεκινούν μία ασταμάτητή κούρσα και έναν διαρκή αγώνα προκειμένου να προλάβουν όσο τον δυνατόν γρηγορότερα την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, πριν διασπαρεί ο ιός, παρουσίασε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η ιχνηλάτηση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να προστατέψουμε το σύστημα υγείας», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς προχωρώντας σε λεπτομέρειες για το έργο των ιχνηλάτων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για 190 εξαιρετικά στελέχη που καθημερινά δουλεύουν πολύ σκληρά, πολύ υπεύθυνα και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αλλά και τα εργαλεία χρησιμοποιούν είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του κ. Χαρδαλιά στο νεοσυσταθέν αυτό Σώμα το οποίο καθημερινά δίνει έναν πολύ σκληρό αγώνα με τον κοροναϊό. Με την ενημέρωση όσων είναι θερικοί, με την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Και σίγουρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είναι περήφανος.

Τι κάνει ένας ιχνηλάτης στη βάρδια του

Τι κάνουν αυτοί οι 190 «ιχνηλάτες» είναι το ερώτημα. Οπως ανέφερε στο in.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου, η υπηρεσία ιχνηλάτησης της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασία χωρίζεται σε δύο ομάδες.

  1. Η μία ομάδα αναλαμβάνει να ιχνηλατήσει τα κρούσματα των περιστατικών που είναι θετικοί εντός Ελλάδα.
  2. Η δεύτερη ομάδα αναλαμβάνει τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας από τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα.

Η βάρδια ουσιαστικά ξεκινά από τις 6 το απόγευμα όπου έρχεται η λίστα του ΕΟΔΥ με τα θετικά ημερήσια κρούσματα (αυτά δηλαδή που ανακοινώνονται καθημερινά).

Από εκεί και πέρα τα περιστατικά μοιράζονται ισόποσα στους ιχνηλάτες οι οποίοι και έρχονται σε επικοινωνία με τα κρούσματα προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, να μάθουν για τις στενές επαφές τους (τις οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσουν εξίσου) και να τους απαντήσουν σε όποια απορία τους.

Κάθε βάρδια έχει περίπου 60 άτομα, ενώ το τελευταίο τηλεφώνημα σε κρούσμα γίνεται στις 11-12 το βράδυ.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι κατανέμονται στην καταγραφή ή εκδίδουν βεβαιώσεις για τις εργασίες θετικών κρουσμάτων.

Έτσι οι ιχνηλάτες ουσιαστικά θα τηλεφωνήσουν σε όλα τα θετικά κρούσματα που θα ανακοινωθούν σε μία μέρα, αλλά και στις στενές επαφές του οι οποίες κατά μέσο όρο είναι περίπου πέντε.

Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, αν σκεφτεί κανείς πως πλέον οι επιβεβαιωμένες διαγνώσεις στη χώρα μας ξεπερνούν καθημερινά τις 1.000.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς το επίπεδο ιχνηλάτησης στη χώρα μας είναι εξαιρετικό καθώς το 92,3% των κρουσμάτων καθώς και οι επαφές του ιχνηλατούνται διεξοδικά ενώ ακόμη και χωρίς σαφής ένδειξη πολλές φορές οι παραδοχές των αλγορίθμων μας είναι οριζόντιοι και δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλων διαρροών σε σχέση με τον όγκο όσων απομονώνονται ή των δομών που κλείνουν.

Τι έγινε όταν είχαμε «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα

Φυσικά η πιο δύσκολη ημέρα για τους 190 ιχνηλάτες ήταν η ημέρα που η χώρα μας έκανε μαύρο ρεκόρ διαγνώσεων με 3.316 διαγνώσεις.

«Ακόμη και την ημέρα που είχαμε τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων με πάνω από 3.000 κρούσματα οι 190 ιχνηλάτες μας χρεώθηκαν ισοσταθμικά 18 περίπου υποθέσεις ο καθένας τις οποίες ολοκλήρωσαν σε διάρκεια 10 με 14 ώρες και μάλιστα μέσα στο πρώτο 24ωρο», ανέφερε ο Χαρδαλιάς.

Εκείνη την ημέρα ουσιαστικά οι 190 άνθρωποι έπρεπε να πάρουν μία μίνι συνέντευξη από 3.316 ανθρώπους.

Οι ιχνηλάτες ακολουθώντας το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ θα ρωτήσουν τα κρούσματα πότε εμφάνισαν συμπτώματα, ποιες ήταν οι στενές επαφές που είχαν και στη συνέχεια θα τους ενημερώσουν σχετικά με τις μέρες που θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα, αλλά και πότε θα πρέπει να επαναλάβουν το τεστ αι τι θα πρέπει να κάνουν αν εμφανίσουν έντονα συμπτώματα.

Οπως υπογράμμισε στο in.gr ο κ. Γεωργίου, η εκπαίδευση των ιχνηλατών γίνεται από τον ΕΟΔΥ και διαρκεί περίπου 1-2 ημέρες.

Οι ιχνηλάτες «προέρχονται» από πέντε υπηρεσίες. Από το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, ενώ σε λίγες ημέρες η Πολιτικής Προστασία θα υποδεχτεί ακόμη 190 εργαζομένους που θα εκπαιδευτούν πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τα καμάρια της Πολιτικής Προστασίας εν δράσει

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι μαζί αποτελούν ένα από τα κυριότερα γρανάζια περιορισμού της πανδημίας, αν σκεφτεί κανείς πως όχι μόνο ενημερώνουν όσους έχουν διαγνωστεί με κοροναϊό, αλλά κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ώστε τα θετικά κρούσματα να μην μεταδώσουν γύρω τους τον φονικό ιό.

Είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να καθησυχάσουν την ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πίστευε ποτέ πως θα κολλήσει κοροναϊό, να μιλήσουν με αυστηρό τόνο σε αυτόν που πιστεύει πως δεν είναι κάτι σοβαρό και να εξηγήσουν όσες φορές χρειαστεί τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κρούσματα μιας και είναι πρωτόγνωρη.

Οι 190 ιχνηλάτες είναι τα «καμάρια» της Πολιτικής Προστασίας και αυτοί για τους οποίους σήμερα δήλωσε υπερήφανος ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο