Κλιματική αλλαγή: Αμελητέα η επίδραση της πανδημίας στη συγκέντρωση CO2
Δεδομένου ότι το διοξείδιο του άνθρακα επιζεί στην ατμόσφαιρα για αιώνες, η πτώση των εκπομπών δεν μεταφράζεται σε πτώση των επιπέδων του αερίου στην ατμόσφαιρα
Παρά τη θεαματική πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη διάρκεια των lockdown, η πανδημία δεν ανέστρεψε την τάση αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Τα τελικά δεδομένα για το 2020 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, σύμφωνα όμως με προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 17% στη διάρκεια του πρώτου κύματος lockdown και κατά 4,2 έως 7,5 τοις εκατό σε σχέση με το 2019.
Δεδομένου όμως ότι μεγάλο μέρος του άνθρακα που εκπέμφθηκε τα προηγούμενα χρόνια παραμένει και σήμερα στην ατμόσφαιρα, η συγκέντρωση του CO2 στον αέρα αναμένεται να αυξηθεί και φέτος, έστω και με μειωμένο ρυθμό.
Η αύξηση αναμένεται να περιοριστεί φέτος στο 1 μέρος ανά εκατομμύριο, περίπου όσο και η φυσική ετήσια διακύμανση. «Αυτό σημαίνει ότι σε βραχυπρόθεσμη βάση η επίδραση της των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19 δεν ξεχωρίζει από τη φυσική μεταβλητότητα» επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση CO2 ανήλθε το 2019 στα 410 μέρη ανά εκατομμύριο σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 2,6 μέρη ανά εκατομμύριο σε σχέση με το 2018, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Το 2020 η αύξηση αναμένεται να περιοριστεί στα 0,08-0,23 μέρη ανά εκατομμύριο.
Η πτώση των εκπομπών λόγω της πανδημίας κοροναϊού δεν είναι παρά ένα μικρό σημαδάκι στη μακροπρόθεσμη γραφική παράσταση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια παρατεταμένη ισοπέδωση της καμπύλης» δήλωσε ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
«Το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες και στους ωκεανούς για ακόμα περισσότερο» επισήμανε. «Η τελευταία φορά που η Γη έζησε συγκρίσιμα επίπεδα ατμοσφαιρικού CΟ2 ήταν πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία ήταν 2-3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη και η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν 10-20 μέτρα ψηλότερα σε σχέση με σήμερα. Τότε όμως δεν υπήρχαν 7,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις