Ελληνικό Ραπ – Ριμάροντας στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα
Το σύγχρονο ελληνικό ραπ δηλώνει παρών και μέσα από ρίμες, beat και το flow του, έχει πολλά να πει.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Τεράστια παραγωγή κομματιών, δεκάδες καθιερωμένοι αλλά και νέοι πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες, εκατομμύρια views στο ΥouTube και στριμαρίσματα στο Spotify και ένα κοινό που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βάση.
Το σύγχρονο ελληνικό ραπ δηλώνει παρών και μέσα από τις ρίμες του, αξεπέραστα beats και flow που κυλάνε, έχει πολλά να πει.
Η ιστορία πίσω από μία ολόκληρη κουλτούρα
Το ραπ γεννήθηκε από και για το μαύρο γκέτο της Αμερικής, ως μία μουσική μορφή διαμαρτυρίας, που απορρίπτει κάθε μορφή θεσμού και εξουσίας.
Μια μουσική οι πρωταγωνιστές της οποίας καινοτομούν συνεχώς, δημιουργώντας το πλαίσιο εκείνο μέσα στο οποίο μπορούν να μιλήσουν για τη βία, την απώλεια και την αγωνία και την πάλη μίας κοινωνικοπολιτικά περιθωριοποιημένης ζωής.
Γύρω και μέσα από το ραπ σχηματίστηκε εν τη γενέσει του μια ολόκληρη κουλτούρα: κώδικες επικοινωνίας, τρόπος ομιλίας (slang) και μόδα, graffiti, breakdance, MCs και DJs, όλα συγκλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, δίνοντας φωνή στα «παράσιτα» των ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Διασχίζοντας τον Ατλαντικό το ραπ, αποκτά τα δικά του μετερίζια, σε χώρες όπως η Γαλλία, η οποία στα τέλη του 20ο αιώνα παλεύει να αποδείξει την πίστη της στις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας, τεστάρει τις αντοχές της στην πολυπολιτισμικότητα και την ανεξιθρησκία και υπόσχεται μία καλύτερη ζωή σε χιλιάδες πολίτες.
Το ραπ εκεί, από την εισαγωγή του μέχρι και σήμερα, εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό, έχοντας να παρουσιάσει σήμερα μια τεράστια μουσική σκηνή με όλους τους ράπερ να συμβάλλουν σημαντικά και ο καθένας με το δικό του στυλ στην εξέλιξη του είδους.
Στην Ελλάδα το ραπ όπως τα περισσότερα μουσικά είδη, φτάνει καθυστερημένα.
Ωστόσο αν και εισαγόμενο ως μουσικό είδος, δεν άργησε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης urban κουλτούρας, εισάγοντας φυσικά τις ιδιομορφίες, τις παθογένειες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.
Η ελληνική γλώσσα δίνει νέες δημιουργικές δυνατότητες στο είδος, με τις ρίμες να προσαρμόζονται αντίστοιχα για να στηλιτεύσουν πρόσωπα και γεγονότα της σύγχρονης εγχώριας πραγματικότητας.
Τα πρόσωπα του ελληνικού ραπ
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι και σήμερα, το old school και το new school ραπ, έχει να επιδείξει μία τεράστια γκάμα πρωταγωνιστών, οι οποίοι έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη του.
Από τους Terror X Crew και τους Active Member, τους FF.C (Fortified Concept), τους Razastarr, τους Άλφα Γάμα, τους Βαβυλώνα, τους Ζωντανούς Νεκρούς τους Goin’ Through και τα Ημισκούμπρια μέχρι τους ΒήταΠεις, τους Ψυχόδραμα, τους Στίχοιμα, τα Βόρεια Αστέρια, τους Bong Da City, τους RNS, τους Λόγος Τιμής και τον 12ο Πίθηκο, το ελληνικό ραπ μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών έχει πάντα κάτι διαφορετικό να παρουσιάσει στο κοινό.
Φτάνοντας στο σήμερα, το ελληνικό ραπ δείχνει πιο ώριμο και έτοιμο για πειραματισμούς και περαιτέρω εξέλιξη από ποτέ.
Καλλιτέχνες όπως οι Λεξ, Μικρός Κλέφτης, Vlospa, Anser, Σαντάμ, Bloody Hawk, Τζαμάλ, Iratus, Ταφ Λάθος, Hatemost, Slogan, Snik, Light και Ypo αλλά και Joker/Two-Face , Complex, Above The Hood, Φ.Β.Σ, Zoro&Buzz και Λόγος Τιμής, γεμίζουν ασφυκτικά συναυλιακούς χώρους, σκαρφαλώνουν στις τάσεις του YouTube εκτοπίζοντας λαϊκούς τραγουδιστές και απαντούν με τον πιο ηχηρό τρόπο στους επικριτές του ραπ, που το συνδέουν με μία σειρά από κλισέ.
Το νέο ελληνικό ραπ παρουσιάζει ολοένα και περισσότερα νέα πρόσωπα και τουλάχιστον από πλευρά δημοτικότητας, μοιάζει να περνάει την καλύτερη φάση στην ιστορία του.
Η ραπ φρενίτιδα συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της, αποδεικνύοντας πως το νέο ελληνικό ραπ είναι πολύ πιο δυνατό, ίσως και από όσο οι πιο φανατικοί του είδους μπορεί να πίστευαν ότι μπορεί να γίνει ποτέ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις