Σίμος Κυπαρισσόπουλος, ιδρυτής Micro μ Festival: Η τέχνη πρέπει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία προς όφελος της
Η δέκατη επετειακή διοργάνωση του International Micro μ Festival έρχεται να μας θυμίσει αυτά που έχουν πραγματικά σημασία και με έναν περίεργο τρόπο να υπογραμμίσει την αξία της ιδέας που πριν μια δεκαετία ξεκινήσαμε, να ενώσουμε "ζωντανά" μέσω της τεχνολογίας το κινηματογραφικό κοινό σε όλη την Ελλάδα
Η δέκατη επετειακή διοργάνωση του International Micro μ Festival έρχεται να μας θυμίσει αυτά που έχουν πραγματικά σημασία και με έναν περίεργο τρόπο να υπογραμμίσει την αξία της ιδέας που πριν μια δεκαετία ξεκινήσαμε, να ενώσουμε «ζωντανά» μέσω της τεχνολογίας το κινηματογραφικό κοινό σε όλη την Ελλάδα.
Το 10ο επετειακό IMMF μπορεί λοιπόν να μην έχει πυροτεχνήματα αλλά από 26-29 Νοεμβρίου θα βρεθεί με συνέπεια όπως κάθε χρόνο δίπλα στο κοινό του σε συνεργασία με την Ψηφιακή Πλατφόρμα του FESTHOME.Με τον τρόπο αυτόν θα έχουμε όλοι δωρεάν την ευκαιρία να απολαύσουμε τόσο το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ που αποτελείται από 15 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, όσο και το Διεθνές που θα προβάλλει επιλεγμένες ευρωπαϊκές ταινίες μικρού μήκους, όλες με σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Παράλληλα για ακόμη μια χρονιά το κοινό θα κληθεί με την ψήφο του να επιλέξει την φετινή αγαπημένη του ελληνική ταινία μικρού μήκους.
Ο διευθυντής του φεστιβάλ Σίμος Κυπαρισσόπουλος μιλάει για την νέα αυτή πραγματικότητα!
Μοναδική διέξοδος για την Τέχνη το διαδίκτυο. Είστε κι ο ίδιος καλλιτέχνης εκτός από διευθυντής του micro m. Πιστεύετε ότι μπορεί να αντικατασταθεί η πραγματική επικοινωνία με τον εικονικό -μη αληθινό – κόσμο;
Δυστυχώς η Τέχνη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα αυτό το χρόνο εξαιτίας της πανδημίας. Όντας και ο ίδιος ηθοποιός, βλέπω πως τα πράγματα για το θέατρο και τον κινηματογράφο είναι πολύ δύσκολα. Η Τέχνη είναι ο μόνος τρόπος έκφρασης ενός καλλιτέχνη, η μόνη δίοδος επικοινωνίας με τους αποδέκτες του και αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί βαθύτατα φέτος. Αναμφισβήτητα, δεν γίνεται να αντικατασταθεί η πραγματική επικοινωνία καλλιτέχνη – αποδέκτη με τον εικονικό κόσμο. Χάνεται η μαγεία της! Ωστόσο, αυτό που μπορεί να κάνει η Τέχνη είναι να “εκμεταλλευτεί” τα τεχνολογικά μέσα προς όφελος της, προκειμένου να διοχετεύσει όλα τα μηνύματά της, όλα τα συναισθήματά της σε μια τόσο ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδο.
Ποιος είναι ο στόχος μιας διοργάνωσης εν μέσω πανδημίας;
Όπως είπα και παραπάνω, ο δίαυλος τέχνη – κοινό πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Μια διοργάνωση αυτήν την εποχή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας των σκηνοθετών με το κοινό, ένας τρόπος προβολής του έργου τους και φυσικά είναι διέξοδος τόσο για το ίδιο το κοινό όσο και για την ομάδα του φεστιβάλ. Όλη η ομάδα του φεστιβάλ δούλεψε σκληρά για αυτήν την επετειακή διοργάνωση. Η διοργάνωση θα προσαρμοστεί στις επιταγές της εποχής αλλά θα διεξαχθεί κανονικά.
Ποια είναι η θεματική των ταινιών που θα δούμε φέτος διαδικτυακά;
Κάθε χρόνο οι ταινίες που μας στέλνουν οι σκηνοθέτες είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Στο site του φεστιβάλ ήδη έχουν αναρτηθεί τα στοιχεία των ταινιών που θα προβληθούν, οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί αν ανατρέξει και να δει τις πληροφορίες. Αυτό που εγώ μπορώ να σας αναφέρω επιγραμματικά είναι ότι καθώς το Micro μ Festival δεν έχει συγκεκριμένη θεματική όσον αφορά τις ταινίες που επιλέγει η εκάστοτε προκριματική επιτροπή, η θεματολόγια των ταινιών, ως επί το πλείστον, αντλείται από την καθημερινότητα των δημιουργών τους. Το γεγονός αυτό είναι που, κατά την γνώμη μου, επιτρέπει των θεατή να παρακολουθήσει το πρόγραμμα με αμείωτο ενδιαφέρον. Βλέπετε οι κινηματογραφιστές κινούνται στον ίδιον κόσμο που κινούμαστε όλοι μας συνεπώς τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται στις ταινίες τους είναι τα ίδια με αυτά που προβληματίζουν, που αγγίζουν και τους θεατές. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που κάνει το Micro μ τόσο αγαπητό σε τόσο ετερόκλητο κοινό όλα αυτά τα χρόνια. Εξάλλου με σιγουριά αυτό που μπορώ να πω είναι πως το κινηματογραφικό επίπεδο της χώρας μας έχει ανέβει πολύ. Θα τις παρακολουθήσετε και θα χαρώ πολύ να το συζητήσουμε.
Ένας από τους στόχους σας είναι η σύνδεση όλης της χώρας; Γιατί φέτος δεν συμμετέχουν άλλες χώρες;
Στόχος του Micro μ Festival είναι η ταυτόχρονη προβολή ταινιών σε πολλές πόλεις τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Είναι μαγικό να ξέρεις πως ό,τι παρακολουθείς αυτή τη στιγμή εσύ από την Αθήνα, για παράδειγμα, το παρακολουθεί και ένας άλλος θεατής στην Θεσσαλονίκη. Σε προηγούμενες διοργανώσεις υπήρχαν και πόλεις του εξωτερικού, όμως οι συνθήκες, φέτος, δεν μας επέτρεψαν να επεκτείνουμε το δίκτυό μας. Ελπίζουμε του χρόνου να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην …κανονικότητα.
Με ποια κριτήρια θα θεωρήσετε πετυχημένη τη φετινή διοργάνωση;
Θεωρούμε επιτυχημένες όλες τις διοργανώσεις, από την πρώτη μέχρι σήμερα, εφόσον ο κόσμος μας παρακολουθεί, γνωρίζει τους σκηνοθέτες και έρχεται σε επαφή με την μικρού μήκους ταινία. Αν, λοιπόν, καταφέρουμε το στόχο μας και φέτος, θα βάλουμε τα δυνατά μας και στις επόμενες διοργανώσεις, με πλούσιο υλικό (και ελπίζουμε από κοντά!).
Ραντεβού λοιπόν στις 26 σε ποια διεύθυνση;
Ραντεβού 26 με 29 Νοεμβρίου μέσα από την πλατφόρμα Festhome με ενδιαφέρουσες ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Την ηλεκτρονική διεύθυνση για να παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί το φεστιβάλ θα την βρει στο site του Micro μ www.micromfestival.gr .
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις