Αλβανία : Στα όριά του το σύστημα υγείας – Ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για θεραπεία στην Τουρκία
Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου η Αλβανία είχε περισσότερα από 15.000 κρούσματα κοροναϊού, 424 ασθενείς που νοσηλεύονται ενώ πάνω από 650 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Συνελήφθησαν 4 ανήλικες στην Κόνιτσα - Επιτέθηκαν σε 12χρονη και τράβηξαν βίντεο
- Από τον Guardian μέχρι τον Στίβεν Κινγκ, μαζικές αποχωρήσεις από το X - «Αποτυχία των δημοκρατιών» λένε οι RSF
Η πανδημία του κοροναϊού με τις τραγικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ήρθε να αναδείξει με τον πιο κυνικό τρόπο και τις έντονες ταξικές ανισότητες στην Αλβανία, και όχι μόνο.
Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου η Αλβανία είχε περισσότερα από 15.000 κρούσματα κοροναϊού, 424 ασθενείς που νοσηλεύονται ενώ πάνω από 650 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.
Όσοι έχουν λεφτά έχουν και περίθαλψη, οι άλλοι…
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, επιλέγουν να νοσηλευτούν στην Τουρκία, ενώ άλλοι δίνουν την δύσκολη -και άνιση σε πολλές περιπτώσεις- μάχη με τον ιό στην Αλβανία.
Το σύστημα υγείας της χώρας φαίνεται πως έχει «γονατίσει», με πολλούς αλβανούς πολίτες να επιλέγουν να νοσηλευτούν στην Τουρκία, με την ελπίδα ότι θα σωθούν από τον φονικό ιό.
Ξεγραμμένος στην Αλβανία, σώθηκε στην Τουρκία
Το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) φιλοξενεί την ιστορία 54χρονου, ο οποίος νόσησε από κοροναϊό, με τους γιατρούς του να τον ενημερώνουν πως «δεν πρόκειται να τα καταφέρει».
Στο νοσοκομείο η κατάσταση του χειροτέρεψε. Οι συγγενείς του πήραν την πρωτοβουλία και συγκέντρωσαν λεφτά ώστε να πετάξει για την Τουρκία, μέσω πτήσης charter.
Συνολικά, ξόδεψε 45 χιλιάδες ευρώ: 15 χιλιάδες ευρώ μόνο για την πτήση charter και 30 χιλιάδες ευρώ για την νοσηλεία του, η οποία διήρκησε 20 μέρες.
Σύμφωνα με το BIRN, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι πήραν την ίδια απόφαση, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
H Πολιτική Αεροπορία της χώρας δήλωσε στο BIRN ότι μέχρι τις 18 Νοεμβρίου είχαν γίνει 565 «ιατρικές πτήσεις» από τον Διεθνή Αερολιμένα των Τιράνων, με τις περισσότερες εξ’ αυτών να ήταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Εξωπραγματικά ποσά
Στοιχεία που συλλέχθηκαν από εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών, δείχνουν ότι οι Αλβανοί έχουν ξοδέψει 6,7 εκατ. ευρώ μόνο για τις πτήσεις στο εξωτερικό, ενώ το ελάχιστο κόστος για τις μέρες νοσηλείας σε τουρκικά νοσοκομεία εκτιμάται άλλα 12 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το BIRN, η μέση τιμή για μια πτήση charter είναι 12.000 ευρώ ενώ μια διανυκτέρευση σε νοσοκομείο της Τουρκίας κοστίζει κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ασθενείς με κοροναϊό μένουν τουλάχιστον 15 μέρες στο νοσοκομείο.
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία
Ερωτηθείς για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η υπηρεσία που παρείχαν τα νοσοκομεία της Αλβανίας ήταν η ίδια, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση «δεν σταμάτησε κανέναν» από το να πραγματοποιήσει το ταξίδι.
Αλλά με την αυξανόμενη καμπύλη μόλυνσης και τα νοσοκομεία COVID να εξαντλούνται, δεν είναι σαφές πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία της χώρας.
Μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο Shefqet Ndroqi είπε στο BIRN ότι εκτός από την έλλειψη κρεβατιών, η έλλειψη προσωπικού είναι ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα.
«Μέλη του προσωπικού έχουν μολυνθεί και ο φόρτος εργασίας είναι εξωπραγματικός. Κάποιοι σκέφτονται ακόμα και να παραιτηθούν» είπε.
Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα, καθώς οι πολίτες νιώθουν πως διαχωρίζονται σε «πλούσιους που θεραπεύονται στην Τουρκία» και σε «φτωχούς που πεθαίνουν στην Αλβανία».
Αυτό ακριβώς το σύνθημα υιοθέτησαν και ακτιβιστές στην Αλβανία, κρεμώντας ένα γιγαντοπανό στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις