Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Ανοικτοί Ουρανοί»: Τι προβλέπει η στρατιωτική συνθήκη – Γιατί αποχωρούν οι ΗΠΑ

«Ανοικτοί Ουρανοί»: Τι προβλέπει η στρατιωτική συνθήκη – Γιατί αποχωρούν οι ΗΠΑ

Η συνθήκη, που συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επέτρεπε στα 34 κράτη που την έχουν κυρώσει, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων

Οριστικοποιήθηκε επίσημα χθες, Κυριακή, το τέλος της συνεργασίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών, περίπου έξι μήνες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε πως θα αποσυρόταν από τη συμφωνία αυτή, που έχει σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης επιτρέποντας σε κάθε χώρα-συμβαλλόμενο μέρος να επιθεωρεί τις στρατιωτικές κινήσεις και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της άλλης.

Η συνθήκη, που συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επέτρεπε στα 34 κράτη που την έχουν κυρώσει, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Οι άλλες 33 χώρες έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να συνεχίσουν να την τηρούν.

«Σήμερα, συμμορφούμενες προς την ειδοποίηση που είχαν επιδώσει προηγουμένως, οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών με άμεση ισχύ. Η Αμερική είναι πλέον ασφαλέστερη με την κίνηση αυτή, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» δυνάμει της συμφωνίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι η Μόσχα επιβάλλει περιορισμούς στη συμφωνία, ειδικά στον εναέριο χώρο του Καλίνινγκραντ, θύλακα μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Η Μόσχα έχει δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πτήσεις στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως η αποχώρηση της Ουάσινγκτον δεν καθιστά αυτόματα τη συμφωνία ανώφελη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε πως το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, εξηγώντας πως παραμένει κλειδί στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελεγχθούν οι εξοπλισμοί.

«Λυπούμαστε βαθιά που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να λάβουν το μέτρο αυτό και τώρα το εφαρμόζουν», τόνισε ο Μάας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αξίωσε να λάβει γραπτές εγγυήσεις από τις υπόλοιπες χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών και κράτη μέλη του NATO ότι δεν θα μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν με τις ΗΠΑ στο εξής.

Τόνισε επίσης ότι οι βάσεις των ΗΠΑ στο έδαφος της Ευρώπης δεν θα εξαιρεθούν από τις ρωσικές πτήσεις παρατήρησης.

Η συμφωνία αυτή είχε συναφθεί ώστε «να αποφεύγονται εκπλήξεις» χάρη στη «συνεργασία», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Shiro Oguni έχει δηλώσει πως θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την άνοια και να αλλάξει τις αντιλήψεις γύρω από από αυτήν και τη γήρανση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024