Λιβύη : Γαλλία-Βρετανία-Ιταλία -Γερμανία απειλούν με κυρώσεις όσους «εμποδίζουν» την ειρηνευτική διαδικασία
Η Τουρκία, σύμφωνα με το Der Spiegel δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία απείλησαν σήμερα να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.
“Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή”, ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρίσι.
“Καλούμε όλες τις διεθνείς και λιβυκές πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε παράλληλη και μη συντονισμένη πρωτοβουλία, η οποία κινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ”, συνεχίζουν οι τέσσερις χώρες.
«Στα εργαλεία της διεθνούς κοινότητας περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις»
Λίβυοι αντιπρόσωποι αρμόδιοι να ορίσουν μια ενωμένη εκτελεστική αρχή αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την πρώτη τους συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου στην Τύνιδα, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2024, αλλά όχι στα ονόματα των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης.
Η υπηρεσιακή απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς είχε προειδοποιήσει τότε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, όσους ανήκουν στην καθεστηκυία τάξη που ανησυχούν πάνω απ΄όλα “να διατηρήσουν τα προνόμοιά τους”.
“Η διεθνής κοινότητα έχει εργαλεία στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει όλους όσοι εμποδίζουν, περιλαμβανομένη και την επιβολή κυρώσεων”, είχε τονίσει η Ουίλιαμς.
Οι αντιπρόσωποι πρέπει να ορίσουν έναν επικεφαλής κυβέρνησης και τα τρία μέλη ενός προεδρικού συμβουλίου που θα ασκούν την εκτελεστική εξουσία και θα αναλάβουν τα ηνία από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που υπάρχουν στη Λιβύη.
“Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και οικειοποίησης από τους Λίβυους του πολιτικού μέλλοντος της χώρας τους”, υπογράμμισαν Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο καταγγέλλοντας οποιαδήποτε “ξένη παρέμβαση”.
«Μπλόκο» σε έλεγχο ύποπτου τουρκικού πλοίου
Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε στην ιστοσελίδα του, ότι η ‘Αγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.
Η Τουρκία, προσθέτει το περιοδικό, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.
Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις