Εμβόλιο Covid-19 : «Πάνω από 95%» η αποτελεσματικότητα του ρωσικού Sputnik V
Η τιμή του εμβολίου υπολογίζεται στα 20 δολάρια για δύο δόσεις, «πολύ κάτω» από την τιμή των εμβολίων mRNA
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- Κόβουν από τρόφιμα, δίνουν για κινητά οι έλληνες καταναλωτές
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Νεότερη ανάλυση των δεδομένων της Φάσης ΙΙΙ δείχνει ότι το εμβόλιο Sputnik V αποτρέπει πάνω από το 95% των κρουσμάτων κοροναϊού, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο περισσότερες από 50 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθειά του.
Η τιμή του Sputnik V υπολογίζεται σε 20 δολάρια για τις δύο δόσεις, «πολύ λιγότερο» από τα εμβόλια mRNA που προσφέρουν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα (Pfizer, Moderna), ανακοινώθηκε στον επίσημο λογαριασμό του εμβολίου στο Twitter.
Το ποσοστό του 95% έρχεται από τη δεύτερη προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων για 19.000 εθελοντές και αφορά την προστασία που παρέχει το εμβόλιο 42 ημέρες μετά την πρώτη δόση, ανακοίνωσαν το υπουργείο Υγείας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.
Στις 22 ημέρες μετά την πρώτη δόση, ή μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 92%.
Σοβαρές παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα τελικά αποτελέσματα της Φάσης ΙΙ θα δημοσιευτούν στον επιστημονικό Τύπο.
BREAKING: Second interim analysis of clinical trial data showed a 91.4% efficacy for the #SputnikV vaccine on day 28 after the first dose; vaccine efficacy is over 95%
42 days after the first dose.Read More: https://t.co/qfCZ9FG8WH
— Sputnik V (@sputnikvaccine) November 24, 2020
Στην πρώτη προκαταρκτική ανάλυση που είχε ανακοινωθεί προ ημερών, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού υπολογιζόταν στο 92%.
Οι προκαταρκτικές αναλύσεις αποτελεσματικότητας πραγματοποιούνται σε τρία ορόσημα της κλινικής μελέτης, τα οποία αντιστοιχούν στα πρώτα 20, 39 και 78 κρούσματα μεταξύ των συνολικά 42.000 εθελοντών που λαμβάνουν μέρος στην κλινική δοκιμή. Πολλοί από αυτούς δεν περιλαμβάνονται στην τελευταία ανάλυση καθώς δεν έχουν λάβει τη δεύτερη δόση.
Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, γνωστό και ως Κέντρο «Γκαμαλέια», βασίζεται σε δύο αδενοϊούς που αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες του κοροναϊού SARS-CoV-2.
Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021.
Μια παρόμοια προσέγγιση, η οποία αξιοποιεί έναν ιό που προκαλεί κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, ακολουθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης, του οποίου την εμπορική διάθεση έχει αναλάβει η AstraZeneca.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις