Εμβόλιο Οξφόρδης : Το λάθος που «εκτόξευσε» την αποτελεσματικότητά του
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να φθάσει το 90%, όταν η πρώτη του από τις δύο δόσεις χορηγηθεί στο ήμισυ
Χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς με τα πιο έξυπνα μυαλά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού. Ωστόσο, στο τέλος, ένα στιγμιαίο λάθος -και μια δόση καλής τύχης- ήταν αυτό που έστρωσε το δρόμο στην AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο ώστε να υποβάλουν άμεσα προς έγκριση το εμβόλιό τους.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να φθάσει το 90%, όταν η πρώτη του από τις δύο δόσεις χορηγηθεί στο ήμισυ. «Ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία» δηλώνει στο Reuters ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος.
Τι συνέβη
Όπως εξηγεί, περίπου στα τέλη Απριλίου, όταν η AstraZeneca ξεκινούσε τη συνεργασία της με την Οξφόρδη, οι ερευνητές του πανεπιστημίου διαχειρίζονταν τις δόσεις προς τους εθελοντές που λάμβαναν μέρος στις δοκιμές στη Βρετανία.
Γρήγορα παρατήρησαν ότι παρενέργειες όπως εξάντληση, πονοκέφαλοι ή πόνοι στα άνω άκρα, που ήταν ηπιότερες αυτών που αναμένονταν. «Ελέγξαμε, λοιπόν, ξανά τι είχε γίνει και ανακαλύψαμε ότι η δόση του εμβολίου είχε κατά λάθος χορηγηθεί μισή».
Τότε, η εταιρεία αποφάσισε να συνεχίσει σε τμήμα των εθελοντών το πρόγραμμα με τη μισή, πρώτη, δόση.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας.
Στο μεγάλο γκρουπ των εθελοντών, σε εκείνους δηλαδή που χορηγήθηκαν δύο ισοδύναμες δόσεις, το ποσοστό αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε στο 62%. Στην αντίπερα όχθη, στο γκρουπ εκείνο που χορηγήθηκε πρώτα η μισή δόση και έπειτα η πλήρης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε στο 90%. Από τα δύο αυτά ποσοστά προκύπτει -μεσοσταθμικά- το συνολικό 70% της αποτελεσματικότητας.
«Ναι, ήταν λάθος» τόνισε ο Μενέλαος Πάγκαλος, σημειώνοντας ότι απαιτείται περισσότερη ανάλυση για να εξηγηθεί γιατί μια αρχική χαμηλότερη δόση ενίσχυσε το ποσοστό προστασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις