Κοροναϊός : Συμφωνία EE-Moderna για προμήθεια του εμβολίου
Η ΕΕ έχει παραγγείλει τις πρώτες 80 εκατομμύρια δόσεις
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια εμβολίου κατά της Covid-19, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.
Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο της Ένωσης με την εταιρεία θα υπογραφεί την Τετάρτη. «Αύριο θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο. (Πρόκειται) για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna» δήλωσε.
Τόνισε ακόμα ότι η ΕΕ χτίζει «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την Covid-19» και προσέθεσε ότι «τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία».
Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων κοροναϊού.
Συμβόλαια
Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εκ μέρους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων, με πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων. Η τιμή του εμβολίου εκτιμάται στα 25 ευρώ ανά δόση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει πέντε συμβόλαια: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson & Johnson (για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων από την κάθε μία), το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις), το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις) και την γερμανική CureVac (μέχρι 405 εκατομμύρια δόσεις).
Το εμβόλιο της Moderna βασίστηκε στην ίδια τεχνολογία mRNA που αξιοποιεί και το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer/BioNtech.
Σε αντίθεση όμως με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -80 βαθμούς Κελσίου και δημιουργεί έτσι απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας», το εμβόλιο της Moderna παραμένει σταθερό για έξι μήνες στους -20 βαθμούς και για έναν μήνα σε θερμοκρασία ψυγείου.
Εμβόλια από την άνοιξη
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της Moderna Στέφαν Μπάνσελ είχε εκτιμήσει ότι, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, η κυκλοφορία του θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου έως αρχές Απριλίου.
Για την εμπορική διάθεση του εμβολίου η εταιρεία συνεργάζεται με την ελβετική Lonza Group, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων το χρόνο.
Η Moderna έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 1,5 δισ. δολαρίων για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων στην αμερικανική αγορά, με την προοπτική να αυξηθεί το νούμερο στα 400 εκατομμύρια δόσεις.
Ανάλογα αιτήματα έγκρισης αναμένεται να υποβληθούν και σε άλλες αγορές, με την Moderna να ελπίζει ότι η παραγωγή θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις