Κοροναϊός : Κίνημα «δεν πληρώνω» στα πρόστιμα για τον κοροναϊό
Το 56% των προστίμων για τους μοιραίους συνωστισμούς σε μπαρ και άλλα καταστήματα μένει στα συρτάρια - Η άγνωστη συνέχεια των παραβάσεων σε γραφεία κρατικών υπηρεσιών – Οι ενστάσεις για τις «αεροφόρους οδούς», οι ιδιώτες που αδυνατούν να πληρώσουν και οι αιτιολογίες εν μέσω έξαρσης της πανδημίας
To 56% των υπευθύνων εστιατορίων, νυκτερινών κέντρων κι άλλων επιχειρήσεων στα οποία είχαν καταγραφεί παραβάσεις σχετικά με τα μέτρα κατά του Covid-19 δεν έχουν πληρώσει από τον Μάιο πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!
Επιπλέον ένα ποσοστό 40% από αυτούς έχουν καταφύγει στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων των ελεγκτικών μηχανισμών ή σε διοικητικά δικαστήρια για να μην πληρώσουν τα υψηλά πρόστιμα.
Κάτι ωστόσο που κατορθώνει τελικά ένας στους τρείς. Επιπλέον τα αρμόδια γραφεία της ΓΑΔΑ κατακλύζονται από «ενστάσεις» τουλάχιστον του 50-60% των πολιτών στους οποίους κόβονται πρόστιμα για μη χρήση μάσκας (σσ. κάθε ημέρα καταγράφονται 700 περίπου τέτοιες παραβάσεις που επιφέρουν πρόστιμο 300 ευρώ) ή και για άσκοπες μετακινήσεις. Με κύρια επίκληση, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για τη μη χρήση μάσκας την «απόφραξη αεροφόρων οδών» που εμφανίζεται – όπως λένε – σαν μία …πάθηση που έχει αποκτΕΛΕΓΧΟΙήσει ξαφνικά τεράστιες διαστάσεις στον πληθυσμό της χώρας.
Με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να προσκομίζουν χιλιάδες πιστοποιητικά από ιδιώτες γιατρούς αφού δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μεταβούν στα δημόσια νοσοκομεία για εξέταση λόγω κοροναϊού. Με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές να προσπαθούν να …διαγνώσουν μέσα από τα πιστοποιητικά και τις γνωματεύσεις που βρίσκεται η αλήθεια και τι αποτελούν αβάσιμες δικαιολογίες. Με κεντρική εντολή σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις να υπάρχει αυστηρότητα…
Επιπλέον σύμφωνα με διαπιστώσεις στελεχών της ΕΛΑΣ, τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 5-10% των πολιτών είχε καταβάλει τα πρόστιμα που είχε δεχθεί για μη τήρηση – σε προσωπικό επίπεδο – την μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Κι οι υπόλοιποι παραπέμπουν αυτές τις καταβολές λόγω και των μεγάλων οικονομικών δυσχερειών τους και της γενικότερης δυσπραγίας, στο μέλλον, όταν πλέον ζητηθούν από την Εφορία.
Η άγνωστη πλευρά των ελέγχων
«Το Βήμα» παρουσιάζει την άγνωστη πλευρά και την συνέχεια των χιλιάδων ελέγχων και της επιβολής προστίμων για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων από την ΕΛΑΣ, της Εθνική Αρχή Διαφάνειας κι άλλων υπηρεσιών που έχουν στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και τον περιορισμό των ανθρωπίνων απωλειών. Καθότι φαίνεται ότι μετά τις σχετικές παραβάσεις που καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινά ένας «πόλεμος» δικαστικών εγγράφων και διοικητικών πράξεων στα γραφεία των αρμοδίων υπηρεσιών που κατακλύζονται από πολίτες, τους νομικούς εκπροσώπους τους. Με τις επιτροπές με συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων να κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες ενστάσεις, αντιρρήσεις κι άλλες ενέργειες από επιχειρηματίες κι απλούς πολίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους μεγάλους «αδικημένους» του… κοροναϊού και των ελέγχων.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας από την 1η Ιουλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 530.000 συνολικά έλεγχοι για τυχόν παραβάσεις των υγειονομικών μέτρων κι έχουν επιβληθεί 21.800 πρόστιμα (ποσοστό παραβάσεων 4%) εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν την χρήση μάσκας, την μη τήρηση αποστάσεων, για περιορισμό της μετακίνησης. Τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι περίπου 9.400.000 ευρώ. Όμως αν συνυπολογισθούν οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τις αρχές Μαρτίου όταν και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να υπολογισθούν προσαυξημένοι κατά 70-80% και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί να προσεγγίζουν τα 17-18 εκ ευρώ.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Ισως το πιο ενδεικτικό δείγμα της αποφυγής καταβολής προστίμων προέρχονται από τις σχετικές αναλύσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (δημιουργήθηκε από την συγχώνευση – ένωση του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και άλλων) που εκτός από το ελεγκτικό έργο παρακολουθεί και τι συμβαίνει με τις σχετικέ καταβολές των προστίμων. Σύμφωνα λοιπόν με σχετική καταγραφή η Εθνική Αρχή υπό τον κ. Άγγελο Μπίνη εντόπισε 247 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ποσού 261.600€, που επέβαλαν οι Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Αρχής το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου 2020 για μη τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και δεν είχαν πληρωθεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου! Αυτό εντοπίσθηκε βάσει της δυνατότητας που έχουν οι υπεύθυνοι της ΕΑΔ να παρακολουθούν την διαδικασία καταβολής παράβολων.
Από την περαιτέρω αναζήτηση προκύπτει ότι εκείνο το διάστημα η ΕΑΔ Μαΐου – Αυγούστου είχε προχωρήσει σε 3837 ελέγχους κι επιβλήθηκαν συνολικά 444 τα πρόστιμα που αφορούσαν συνωστισμό ή μη χρήση μασκών σε μπαρ στην Μύκονο, στις Σπέτσες, στον Πόρο, στο Ναύπλιο και σε παραλίες της Αττικής, έλλειψη υγειονομικών μέτρων σε ξενοδοχείο στην Κεφαλλονιά κλπ. Ενδεικτικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η ΕΑΔ το διήμερο 22-23 Αυγούστου στην Μύκονο όπου σε δύο καφέ μπαρ βρέθηκαν όρθιοι πελάτες και δείγματα συνωστισμού κι επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 10.000€ και αναστολή λειτουργίας 15-30 ημερών. Ακόμη πρόστιμα επιβλήθηκαν σε νυκτερινά κέντρα στην Κρήτη και στην Λάρισα αλλά σε μπαρ κι εστιατόρια σε όλη την Αττική (Μοναστηράκι, Ψυρρή, Γκάζι, Παγκράτι, Πετράλωνα, Χαϊδάρι κι άλλες).
Με βάση λοιπόν τον σχετικό διαχωρισμό – από τα 444 πρόστιμα δεν καταβλήθηκαν τα χρηματικά ποσά σε 247 κι από τα 504.000 χρηματικό ποσό δεν πληρώθηκαν τα 261.600 – διαπιστώνεται ότι το 56% των υπευθύνων κυρίως καλοκαιρινών καφέ μπαρ κι άλλων απέφυγαν να πληρώσουν το πρόστιμο για τις παραβάσεις. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι 164 ιδιοκτήτες κυρίως καταστημάτων στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου (επί συνόλου περίπου 400 ιδιωτών οι οποίοι φέρεται να παράβαιναν τους σχετικούς νόμους κι εντοπίσθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας εκείνη την περίοδο – δηλαδή ποσοστό περίπου 41%) αμφισβήτησαν την ορθότητα των ενεργειών των κρατικών λειτουργών και κατέφυγαν στην αρμόδια Επιτροπή εξέτασης προσφυγών ή σε αρμόδια δικαστήρια. Σύμφωνα με αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς ποσοστό περίπου 67% των ενστάσεων απορρίπτονται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις