Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το ψηλότερο, το μεγαλύτερο, το ακριβότερο: Εργα που κατέκτησαν το ρεκόρ Γκίνες

Το ψηλότερο, το μεγαλύτερο, το ακριβότερο: Εργα που κατέκτησαν το ρεκόρ Γκίνες

Εργα σύγχρονων δημιουργών ή πρόσφατες καταγραφές που κατέκτησαν μια θέση στον κατάλογο των ρεκόρ Γκίνες

Μπορεί ίσως με ευκολία να απαντήσετε στην ερώτηση ποιος είναι ο πιο παραγωγικός καλλιτέχνης του 20ού αι. ή ποιο είναι το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πωληθεί ως σήμερα σε δημοπρασία. Γνωρίζετε όμως πού βρίσκεται το πιο ψηλό άγαλμα στον κόσμο και ποιος έχει φιλοτεχνήσει τη μεγαλύτερη τοιχογραφία; Και το κυριότερο, έχετε υπόψη σας ότι όλες οι απαντήσεις συνδέονται με ένα κοινό νήμα που δεν είναι άλλο από την καταγραφή τους στο πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο όλων των εποχών παγκοσμίως, εκείνο των ρεκόρ Γκίνες;

Στις σελίδες του (κυκλοφορεί σε ετήσια βάση) είναι επί του παρόντος καταγεγραμμένοι 47.000 τίτλοι και κάθε εβδομάδα οι υπεύθυνοι υποδέχονται περί τα 1.000 νέα αιτήματα, τα οποία ενδέχεται να χρειαστούν και τέσσερις μήνες για να εξεταστούν. Ο κόσμος της τέχνης δεν θα μπορούσε να λείπει από εκείνον των ρεκόρ και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ρεκόρ Γκίνες που γιορτάστηκε προ ημερών (19 Νοεμβρίου) ας δούμε ποιοι καλλιτέχνες και ποια έργα τους βρίσκονται ανάμεσα στα πρωτότυπα ανθρώπινα κατορθώματα, αξιοπερίεργα γεγονότα αλλά και μοναδικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στο φυσικό περιβάλλον και συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο Γκίνες.

Το άγαλμα του Σαρντάρ Βαλαμπχμπχάι Πατέλ, εκ των θεμελιωτών της Δημοκρατίας στην Ινδία, που φιλοτέχνησε ο Ραμ Σουτάρ είναι το υψηλότερο στον κόσμο (182 μ.)

Αγαλμα 182 μέτρων

Το ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο είναι έργο του Ραμ Σουτάρ και βρίσκεται στο Γκουζαράτ της Ινδίας. Το ύψος του φτάνει τα 182 μ. – σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του Αγάλματος της Ελευθερίας – και απεικονίζει τον Σαρντάρ Βαλαμπχμπχάι Πατέλ, τον πρώτο αντιπρόεδρο της χώρας, ο οποίος θεωρείται εκ των θεμελιωτών της δημοκρατίας στην Ινδία. Απαιτήθηκαν τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση του γλυπτού, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν τον Οκτώβριο του 2018. Το κόστος ανήλθε σε 430 εκατ. δολάρια και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων 25.000 τόνοι ατσαλιού και 1.700 τόνοι ορείχαλκου.

Ο μεγαλύτερος πίνακας καλύπτει επιφάνεια 12.086 τ.μ. και απεικονίζει τον Βούδα. Βρίσκεται στην κομητεία Χουαλιέν στην Ταϊβάν και αποτελεί δημιουργία του κινέζου καλλιτέχνη Χουνγκ Τσι Σουνγκ, ο οποίος και τον ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2019. Πίσω από την ιδέα για την κατασκευή αυτής της υπερμεγέθους μορφής του Βούδα, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ήταν η καταστροφή των αγαλμάτων του ιδρυτή του βουδισμού από τους Ταλιμπάν το 2001.

Το ένα τρίτο της έκτασης του μεγαλύτερου πίνακα – 3.595 τ.μ. – καταλαμβάνει η μεγαλύτερη τοιχογραφία που έχει φιλοτεχνηθεί στον κόσμο και δεν είναι άλλη από εκείνη του Χόρχε Λόπεζ ντε Γκερενιού στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας εισόδου στην πόλη ο καλλιτέχνης με ακρυλικά χρώματα δημιούργησε τον Οκτώβριο του 2008 το έργο του που φέρει τον τίτλο «Ματιές πάνω από το Μπιλμπάο».

Μόλις 12 ώρες χρειάστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο η Βρετανίδα Γιοχάνα Μπάσφορντ – πρωτοπόρος στη δημιουργία βιβλίων ζωγραφικής για ενηλίκους – για να δημιουργήσει ένα από τα γεμάτα λουλούδια σχέδιά της, το μεγαλύτερο σχέδιο με μολύβι που έχει φτιαχτεί από έναν και μόνο δημιουργό συνολικής επιφάνειας 501 τ.μ.

Ο απλησίαστος Πικάσο

Ο Χουνγκ Τσι Σουνγκ μπορεί να κατέχει τον τίτλο του δημιουργού που φιλοτέχνησε το μεγαλύτερο σε έκταση έργο ζωγραφικής και η Γιοχάνα Μπάσφορντ εκείνον της δημιουργού του μεγαλύτερου σχεδίου, αλλά δεν μπορούν να συναγωνιστούν επ’ ουδενί τον πλέον παραγωγικό ζωγράφο, η φήμη του οποίου φαίνεται πως συναγωνίζεται τον δημιουργικό του οίστρο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ισπανό πολυπράγμονα καλλιτέχνη και δημιουργό της «Γκερνίκα», τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος έχει κατακτήσει επίσης μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες έχοντας αφήσει πίσω του κληρονομιά που περιλαμβάνει 13.500 έργα ζωγραφικής, 100.000 χαρακτικά και πολλαπλά εν γένει, 34.000 εικονογραφήσεις βιβλίων και 300 γλυπτά και κεραμικά.

Ο Πικάσο ωστόσο μπορεί να έχει τη δική του σελίδα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο πλέον παραγωγικός καλλιτέχνης, αλλά όχι κι εκείνη του πλέον ακριβοπληρωμένου. Αυτή την πρωτιά την έχασε από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και το αμφιλεγόμενο έργο του «Ο Σωτήρας του Κόσμου».

Το έργο που ήταν εξαφανισμένο για δεκαετίες και θεωρούνταν ως αντίγραφο έργο του κορυφαίου της Αναγέννησης βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις τον Νοέμβριο του 2017 και τάραξε τα νερά όταν πωλήθηκε στην αστρονομική τιμή των 450 εκατ. δολαρίων. Τρία χρόνια αργότερα, κανένα έργο τέχνης δεν έχει καταφέρει να σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ, ενώ ούτε οι φήμες έχουν κοπάσει σχετικά με τη γνησιότητά του. Η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει και την αγορά τέχνης, γεγονός που σημαίνει ότι το 2020 δεν είναι η χρονιά μέσα στην οποία θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ αυτό. Ανάμεσα στα ακριβότερα έργα που φέτος έχουν πωληθεί είναι μια σειρά 14 έργων του Σάι Τόμπλι, τα οποία εμπνεύστηκε από την αποστολή «Απόλλων 11» στο Διάστημα. Η σειρά πωλήθηκε από τον Κρίστις προς 38,6 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Από τις σελίδες του βιβλίου Γκίνες δεν λείπουν και τα περίεργα «έργα» που ωστόσο έχουν καταφέρει να καταλάβουν τη δική τους θέση, όπως είναι επί παραδείγματι ο μεγαλύτερος πίνακας που έχει φιλοτεχνηθεί από κόκκους καφέ. Η Οχουντ Αμπντουλάχ Αλάλκι από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Φεβρουάριο χρειάστηκε μόλις 45 ημέρες για να φτιάξει τον 221 τ.μ. πίνακα από σχεδόν 4,5 κιλά ληγμένους κόκκους καφέ, στον οποίο απεικονίζονται οι ιδρυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Ενδιαφέρον είναι ότι με αυτό το έργο η καλλιτέχνις είναι η πρώτη γυναίκα από τη χώρα της που κατακτά ένα ρεκόρ Γκίνες ως μεμονωμένο άτομο.

Must in

Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»

Δείτε όσα είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη media day του αγώνα Ολυμπιακός – Άλμπα και το τι πρέπει να κάνουν οι ερυθρόλευκοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο