Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η«Αυτοδιαχείριση», η ΕΔΕΜ και οι διαπραγματεύσεις για νέο, ενιαίο Οργανισμό

Η«Αυτοδιαχείριση», η ΕΔΕΜ και οι διαπραγματεύσεις για νέο, ενιαίο Οργανισμό

«Το ελληνικό ρεπερτόριο μοιράζεται μεταξύ των δύο ΟΣΔ, Αυτοδιαχείρισης και ΕΔΕΜ, με σημαντικά και κορυφαία ονόματα να βρίσκονται και στις δύο πλευρές»

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση» τοποθετείται ύστερα από την προσχώρηση των Μ. Θεοδωράκη, Δ. Σαββόπουλου, Στ. Ξαρχάκου, Κ. Τσιτσάνη και Γ. Χατζιδάκι στην ΕΔΕΜ: «Δεν τίθεται κανένα ερώτημα προς απάντηση όταν δημιουργοί ή δικαιούχοι συμβάλλονται με την ΕΔΕΜ. Αυτονόητα σέβεται την κρίση τους. Στην περίπτωση των συγκεκριμένων σημαντικών δημιουργών, που μέχρι πρότινος είχαν ακολουθήσει τον δρόμο της ΕΥΕΔ και ποτέ δεν είχαν συμβληθεί με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, κρατάμε τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μαζί τους, τους προβληματισμούς που ανταλλάξαμε, και τις απόψεις τους για την επίτευξη της Ενωσης.

Αναφέρει συγκεκριμένα η «Αυτοδιαχείριση»:

«Επειδή σημειώσατε ότι δεν απαντήσαμε, δηλαδή, δεν κρίναμε ως Οργανισμός  τις αποφάσεις δημιουργών και δικαιούχων, σας λεμε τα εξής: Για τον ΟΣΔ «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», δεν τίθεται κανένα ερώτημα προς απάντηση όταν δημιουργοί ή δικαιούχοι συμβάλλονται με την ΕΔΕΜ. Αυτονόητα σέβεται την κρίση τους.

Στην περίπτωση των συγκεκριμένων σημαντικών δημιουργών, που μέχρι πρότινος είχαν ακολουθήσει το δρόμο της ΕΥΕΔ και ποτέ δεν είχαν συμβληθεί με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, κρατάμε τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μαζί τους, τους προβληματισμούς που ανταλλάξαμε, και τις απόψεις τους για την επίτευξη της Ένωσης,.

Διοικούμε έναν Οργανισμό που λειτουργεί υγιώς, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα, μέσα σε ένα μη υγιές τοπίο. Η επικρατούσα σύγχυση δεν είναι προϊόν ούτε πρόθεση της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ».

Διαπραγματεύσεις

Τον Ιούλιο του 2020, με πρωτοβουλία της Αυτοδιαχείρισης, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου ΟΣΔ που θα ένωνε κάτω από μία στέγη τόσο τα μέλη της Αυτοδιαχείρισης όσο και τα μέλη της ΕΔΕΜ. Ως τότε η ΕΔΕΜ αρνείτο κατηγορηματικά να προχωρήσει σε συζητήσεις ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να πάρει ως μέλη της όλα τα μέλη της ΕΥΕΔ (περίπου 14.000 δημιουργούς) καθώς και ξένους οργανισμούς και πολυεθνικούς εκδότες.

Έως τώρα έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα της περίπου 1.500 μέλη και κανέναν ξένο οργανισμό.  Όπως είναι η κατάσταση σήμερα η συνολική αγορά φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής: Το ελληνικό ρεπερτόριο μοιράζεται μεταξύ των δύο ΟΣΔ, Αυτοδιαχείρισης και ΕΔΕΜ, με σημαντικά και κορυφαία ονόματα να βρίσκονται και στις δύο πλευρές ενώ η Αυτοδιαχείριση έχει περίπου το 70% του συνολικού μεριδίου αγοράς στον τομέα των δημιουργών μουσικής (Ελλήνων και ξένων δικαιούχων) και η ΕΔΕΜ περίπου το 15% δεδομένου ότι υπάρχουν και ανένταχτοι μέχρι στιγμής δημιουργοί και δικαιούχοι.

Οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν προσωρινά προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της αποτίμησης της αξίας των δύο οργανισμών και την απαίτηση της Εδέμ να συνυπολογίσουμε ως αξία της ολόκληρη τη δραστηριότητα της ΕΥΕΔ, ενώ διαθέτει μόνο το ένα δέκατο των δικαιούχων της ΕΥΕΔ. Από την πλευρά μας, ζητήσαμε να συναινέσει η ΕΔΕΜ με προφορική δήλωσή της στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, που εκκρεμεί σε σχέση με την ΚΥΑ, και έτσι θα εμφανιστεί η πραγματική αξία της. Δυστυχώς σε αυτό δεν υπήρχε συναίνεση από την πλευρά της. Μας εντυπωσιάζει πάντως το γεγονός, ότι ενώ βρισκόμαστε τόσο κοντά σε μια λύση, κάποιοι επιμένουν να την κλωτσούν χρονικά, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος όλων των δημιουργών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη δύο οργανισμών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους χρήστες, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν αμοιβές από δύο χωριστά αμοιβολόγια  και μάλιστα σε περίοδο κορωνοϊου. Συγκεκριμένα το αμοιβολόγιο της ΕΔΕΜ -που είναι και νέος οργανισμός- είναι αντίστοιχο αυτού της ΕΥΕΔ ενώ έχει μόνον το ένα δέκατο των μελών της. ( ΕΔΕΜ 1500 προς τα μέλη της  ΕΥΕΔ 14.000 ).

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024