Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βιολογική γεννήτρια τυχαίων αριθμών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο Διαδίκτυο

Βιολογική γεννήτρια τυχαίων αριθμών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο Διαδίκτυο

Μέθοδο δημιουργίας τυχαίων αριθμών, οι οποίοι προκύπτουν από τις χημικές ενώσεις που συνθέτουν το DNA, ανέπτυξαν επιστήμονες

Από έναν δοκιμαστικό σωλήνα του εργαστηρίου ο οποίος περιέχει τους «δομικούς λίθους» του DNA μπορούν να προκύψουν τρία τετράκις εκατομμύρια τυχαίοι αριθμοί, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων με βάση το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) στη Ζυρίχη. Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο το γενετικό υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί για να παράγει αριθμούς που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως κλειδιά για την κρυπτογράφηση δεδομένων στο Διαδίκτυο.

Τυχαίοι αριθμοί από τυχαία μόρια DNA

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αριθμών αυτών είναι ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν, αφού παράγονται με απολύτως τυχαίο τρόπο. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κυρίως φυσικές μεθόδους για να παράγουν τέτοιου είδους αριθμούς, αξιοποιώντας παραδείγματος χάριν τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς αυτό διαπερνά ένα καλώδιο. Τώρα είναι η πρώτη φορά που για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιήθηκε βιολογικό υλικό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως αρχική πηγή ένα διάλυμα το οποίο περιείχε όλα τα νουκλεοτίδια τα οποία αποτελούν τους «δομικούς λίθους» του DNA, δηλαδή την αδενίνη, τη θυμίνη, τη γουανίνη και την κυτοσίνη. Παράλληλα χρησιμοποίησαν ένα καλούπι με 64 θέσεις, στις οποίες προσκολλούταν ένα τυχαίο νουκλεοτίδιο τη φορά. Με αυτή τη μέθοδο, η οποία είναι παραπλήσια με τη μέθοδο με την οποία οι βιολόγοι συνθέτουν τεχνητά μόρια DNA, οι ερευνητές πήραν τρία τετράκις εκατομμύρια διαφορετικά τεχνητά μόρια. Έπειτα, προσδιόρισαν την ακριβή αλληλουχία πέντε χιλιάδων μορίων και με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου «μετέφρασαν» την  αλληλουχία των χημικών βάσεων σε αλληλουχία των ψηφίων 0 και 1, στη γλώσσα δηλαδή των υπολογιστών.

Αριθμοί δυνητικά χρήσιμοι στην κρυπτογράφηση

Αν και μετέπειτα αναλύσεις έδειξαν ότι οι χημικές βάσεις γουανίνη και η θυμίνη είχαν ενσωματωθεί με μεγαλύτερη συχνότητα στα τεχνητά μόρια, χρησιμοποιώντας έναν διορθωτικό αλγόριθμο οι ερευνητές κατέστησαν τη διαδικασία πλήρως τυχαιοποιημένη. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες στη δημοσίευσή τους, ο τρόπος αυτός παραγωγής τυχαίων αριθμών θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί για εφαρμογές κρυπτογράφησης.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024