Κοροναϊός : 7 στους 10 δηλώνουν ότι στη δουλειά τους λαμβάνονται μέτρα προστασίας
Τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα τις έκτακτες καταστάσεις κινδύνου στους χώρους εργασίας και κατοικίας στην εποχή της πανδημίας Covid-19, ανακοίνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).
Τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα τις έκτακτες καταστάσεις κινδύνου στους χώρους εργασίας και κατοικίας στην εποχή της πανδημίας Covid-19, ανακοίνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).
H έρευνα πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο σε 1.288 άτομα, μέσω διαδικτύου με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας την περίοδο από τις 8/9/2020 έως τις 13/10/2020, σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα.
Αφορά στους βασικούς θεσμούς για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στους χώρους εργασίας για την προστασία από τον κοροναϊό, την αντίληψη κινδύνου, την ευαισθητοποίηση και το βαθμό προετοιμασίας του κοινού όσον αφορά σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και επιδημίες.
Μεταξύ των συμπερασμάτων ξεχωρίζουν τα εξής:
- Επτά στους δέκα εργαζόμενους δηλώνουν ότι στον εργασιακό χώρο τους λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό (SARS-CoV-2). Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως σε παροχή αντισηπτικών διαλυμάτων και μέσων ατομικής προστασίας, επαρκή αερισμό των χώρων, ενημέρωση εργαζομένων/τρίτων για ορθές πρακτικές ατομικής υγιεινής και άλλα μέτρα προστασίας, τακτικό καθαρισμό των χώρων και των επιφανειών εργασίας, περιορισμό συναθροίσεων και συναντήσεων και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συνεργασιών με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. τηλεδιάσκεψη/τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία).
- Περίπου το 40% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι, μετά την εκδήλωση του Covid-19, η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου προσαρμόστηκε στα σημερινά δεδομένα στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων και διαδικασιών για την πρόληψη των κινδύνων από τον κοροναϊό.
- Σε ό,τι αφορά στις οργανωτικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν, με σκοπό τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους εργασίας, ένας στους δύο εργαζόμενους ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δηλώνει ότι υιοθετήθηκαν μορφές τηλεργασίας. Σε ποσοστό 22,6% των απαντήσεων αναφέρθηκε ότι εφαρμόστηκε η εκ περιτροπής εργασία και 28,9% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οργανώθηκε η σταδιακή προσέλευση-αποχώρηση των εργαζομένων ως μέτρο πρόληψης κινδύνων από τον κοροναϊό.
- Οι θεσμοί της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία (ΥΑΕ) λειτούργησαν θετικά στην προστασία από τον κοροναϊό, ενώ η μάσκα φαίνεται ότι κερδίζει τη μάχη στα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, καθώς 7 στους 10 εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους, δηλώνουν ότι την χρησιμοποιούν. Η ύπαρξη των θεσμών της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία (ΥΑΕ) και η εκπαίδευση στους χώρους εργασίας επιδρούν θετικά ως προς την ετοιμότητα σε έκτακτες καταστάσεις.
- Η πανδημία φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο τους ερωτηθέντες σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές σχέσεις, τα οικονομικά-εργασιακά, την ψυχική υγεία και λιγότερο ως προς την αρνητική επίδρασή της στην υγεία γενικά. Αυτό το συμπέρασμα πιθανόν σχετίζεται με την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, δεδομένου ότι το διάστημα εκείνο οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην υγεία του πληθυσμού δεν βρίσκονταν στα σημερινά επίπεδα.
- Τέλος, η έρευνα καταγράφει ότι ένας στους έξι ερωτηθέντες δηλώνει ότι αισθάνεται από αρκετό έως πάρα πολύ άγχος τους τελευταίους έξι μήνες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι, όσο αυξανόταν ο βαθμός αρνητικής επίδρασης της πανδημίας, τόσο συχνότερα αναφερόταν άγχος από τους ερωτηθέντες.
- Σε ό,τι αφορά στα γενικά θέματα προστασίας, πέραν του κορονοϊού, τα συχνότερα αναφερόμενα θέματα για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί οι ερωτηθέντες στο χώρο εργασίας είναι η χρήση πυροσβεστικών μέσων (43,0%), οι πρώτες βοήθειες (42,1%) και η εκκένωση χώρων εργασίας (41,3%), ενώ μόλις το 12,2% ανέφερε ότι έχει εκπαιδευτεί για προστασία από φυσικές καταστροφές. Η τελευταία αποτελεί το συχνότερα αναφερόμενο θέμα για το οποίο οι συμμετέχοντες επιθυμούν να ενημερωθούν ή να εκπαιδευτούν. Την αντίληψη κινδύνου σε σχέση με τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κ.λπ., φαίνεται να επηρεάζει στατιστικά σημαντικά ο τόπος κατοικίας, καθώς και η εμπειρία από αντίστοιχα γεγονότα στο παρελθόν.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έρευνα ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν από την εκ νέου έξαρση του Covid-19 και τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ακολούθησαν.
Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας, η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, Ρένα Μπαρδάνη, δήλωσε: «Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι είτε στον εργασιακό τους χώρο είτε στο σπίτι τους χαρακτηρίζονται ως έκτακτες. Η πανδημία έχει μεταβάλει ριζικά τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτές. «Πρόληψη» είναι η λέξη «κλειδί» που διατρέχει την έρευνα που εκπόνησε το ΕΛΙΝΥΑΕ. Ωστόσο, η έρευνα, εκτός των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, ερευνά και μία σειρά άλλων εκτάκτων καταστάσεων, όπως η πυρκαγιά στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που ζήσαμε πρόσφατα (σεισμό, πλημμύρα, κ.λπ.) και αποτυπώνει την υποκειμενική εκτίμηση των ερωτηθέντων για τις καταστάσεις αυτές και το πώς αξιολογούν τον απορρέοντα κίνδυνο. Τα συμπεράσματα οφείλουμε να τα συζητήσουμε την επόμενη μέρα τόσο σε επίπεδο Πολιτείας όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και εργαζομένων για τη διαμόρφωση πολιτικών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όχι μόνο συγκυριακά και υπό το καθεστώς της πανδημίας».
- Αστέρας Τρίπολης – Άρης 2-1: Ανατροπή σε 17 λεπτά και πρώτη νίκη μετά από 1.5 μήνα
- «Famagusta»: Έπεσε η αυλαία για τη μεγάλη παραγωγή του MEGA
- Μ. Καρυστιανού: Πολιτικούς όπως τον Κ. Ax. Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Λαβρέντι Μπέρια: «Πάρε τα μέτρα σου»
- Εύβοια: «Το κίνητρο του γαμπρού ήταν τα χρήματα» λέει η μητέρα των πατροκτόνων