Μητσοτάκης για τη βία κατά γυναικών: Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος
«Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
«Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Μην αποποιούμαστε την ευθύνη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο ρόλο των τρίτων προσώπων, όπως οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γείτονες, οι οποίοι πολλές φορές γνωρίζουν και προτιμούν να σιωπούν αντί να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης γυναικών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευθύνη της καταγγελίας δεν πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά το θύμα. «Μην αποποιούμαστε την ευθύνη. Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος. Να το πούμε καθαρά. Η γυναίκα που θα υποστεί βία έχει μεγαλύτερη δυσκολία να αντιδράσει».
Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους φορείς που συμμετείχαν στη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση υπογράμμισε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα: Υπάρχει βόηθεια. Είστε εσείς» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι πλέον είναι πιο εύκολο να καταγγελθούν φαινόμενα βίας κατά των γυναικών καθώς όπως τόνισε «κανείς δεν είναι αναγκασμένος να ζει σε αυτό τον εφιάλτη».
Σκοτεινός κόσμος
Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «σκοτεινό κόσμο βίας, ενοχής, σιωπής και παράλυσης» στον οποίο ζουν και υποφέρουν τα θύματα.
Κατά τη συζήτηση που έγινε ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το νομικό μας οπλοστάσιο είναι επαρκές. Το ζήτημα είναι αν οι νόμοι εφαρμόζονται με ταχύτητα ή στο πνεύμα του νομοθέτη. Αναζητούμε τα πραγματικά δεδομένα και βλέπουμε ποιες πολιτικές αποδίδουν, μαζεύουμε στοιχεία. Η έκθεση μας δίνει ερεθίσματα για το πώς μπορούμε να κάνουμε και να κάνετε τη δουλειιά σας πιο αποτελεσματική».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει την τελευταία 10ετία αναφορικά με τα έμφυλα στερεότυπα και πρόσθεσε ότι «η πανδημία ήταν μια ευκαιρία για να αναδειχτεί περισσότερο αυτό το πρόβλημα» καθώς «για κάποιες γυναίκες το «μένουμε σπίτι» δεν σήμαινε μένουμε ασφαλείς».
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι παρά τις περισσότερες δυνατότητες για τις γυναίκες να αντιδράσουν, η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο ρόλο των τρίτων προσώπων που γνωρίζουν και θα πρέπει να στηρίξουν αυτές τις καταγγελίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «δεν θα κλείσει κανένα κέντρο» ή δομή που σχετίζεται με τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και εξέφρασε το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου και της συζύγου του. Παράλληλα έκανε λόγο για την αφορμή μιας κανούργιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε ότι αφορά το θέμα της πρόληψης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ότι «θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο θύτη και να καταλάβουμε τη δική του ψυχολογία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις