Νομοσχέδιο Εργασίας : Αγρια κόντρα στη Βουλή για ασφαλιστικές εισφορές και πανδημία
Από αιχμηρές τοποθετήσεις χαρακτηρίστηκαν και οι αναφορές των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων στην συζήτηση του νομοσχεδίου Εργασίας στην ολομέλεια της Βουλής.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Το άρθρο 31, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Κατά του άρθρου 31 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Παρών δήλωσαν Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Αναφορικά με τη στάση του στο άρθρο 31, το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει ημίμετρο και σταγόνα στον ωκεανό τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μπροστά σε αυτά που πρέπει να γίνουν.
Δήλωση Πέτσα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Και όμως δεν είναι fake news! Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Δηλαδή, είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είπε όχι στην αύξηση της απασχόλησης!Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας!
Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη».
Αγρια κόντρα
Από αιχμηρές τοποθετήσεις χαρακτηρίστηκαν και οι αναφορές των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων στην συζήτηση του νομοσχεδίου Εργασίας στην ολομέλεια της Βουλής. Σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποτέλεσαν η διάταξη για την μείωση των εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών, οι ρυθμίσεις που αφορούν την κοινωνική πρόνοια αλλά και εκείνες για την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, έστρεψε τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε δηλώσει ότι δεν υπερψηφίζει την διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ο κ. Μπουκώρος χαρακτήρισε τη διάταξη «εμβληματική», που δείχνει την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής – και παρατήρησε πως – ΣΥΡΙΖΑ «το 2015 έγραφε στο πρόγραμμά του ‘κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ’. Τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια όμως δεν τον θεσμοθετήσατε». Αντίθετα «η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε για μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση δι’ αυτού του τρόπου του εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε να γεννηθούν καινούριες θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί». Ειδικότερα για την επίμαχη διάταξη, ο κ. Μπουκώρος ανέφερε πως «σε ετήσια βάση, για κάθε εργαζόμενο θα επιφέρει ένα έσοδο, που για τον χαμηλόμισθο μπορεί να ξεκινάει από τα 150 ευρώ και να φτάσει για τους υψηλόμισθους τα 600 ή 700 ευρώ» Εμείς, τόνισε «δεν λέμε ότι θα πλουτίσουν οι εργαζόμενοι. Εμείς λέμε ότι παίρνουν μια αύξηση τέτοια, που μπορεί να καταγραφεί στον μισθό τους και λέμε ότι διευκολύνουμε και 265.000 επιχειρήσεις να σταθούν και να μπορούν να προσλάβουν και κάποιους ακόμα εργαζομένους». Σημείωσε επίσης, ότι «εάν για έναν εργαζόμενο το κέρδος μπορεί να είναι 260 ευρώ τον χρόνο, για μία επιχείρηση είναι 2.500 ευρώ – ποσό που μπορεί να αντιπροσωπεύει τα δημοτικά της τέλη, τον ΕΝΦΙΑ της και χίλια δυο άλλα πάγια έξοδά της».
Πυρά Σκουρλέτη
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης, είχε χαρακτηρίσει «υποκριτική» την διάταξη του νομοσχεδίου για μείωση των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ, λέγοντας «ότι μας παρουσιάζετε μια κίνηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ως ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό του 1.5 δισ. ευρώ για τον ΟΑΕΔ, τα οποία όμως θα λείψουν από το Ταμείο του και τα προγράμματα επιμόρφωσής του, ενώ στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, θα επιφέρει ένα ανεπαίσθητο όφελος».
Ο κ. Σκουρέλτης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί απορρίπτει τις τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την διασφάλιση εκ μέρους του κράτους, του δώρου των Χριστουγέννων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, καθώς και της ενίσχυσης των «αχαρτογράφητων» μακροχρόνιων ανέργων και των οικογενειών τους, χορηγώντας 400 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε ακόμα παιδί.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η χώρα μας έμεινε «ουραγός» στο πρόγραμμα Sules, όταν Πορτογαλία και Βέλγιο, χώρες μικρότερες από την Ελλάδα, εξασφάλισαν μεγαλύτερα ποσά. Πως ενισχύεται μόνο το 1/6 από τους 300.000, των οποίων οι συντάξεις εκκρεμούν. Επέκρινε επίσης την κυβέρνησης για την ενίσχυση της Aegean και της Τράπεζας Πειραιώς «χωρίς ανταλλάγματα για το Δημόσιο». Αναφερόμενος στο σχέδιο Πισσαρίδη, το χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη πρόταση παλαιάς κοπής» όπου διευρύνονται οι ανισότητες , εκχωρείται η ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα, το 8ωρο γίνεται λάστιχο και καθιερώνεται η απλήρωτη υπερωρία. Ζήτησε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι ταχυμεταφορείς. Για την κατάσταση της πανδημίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει χάσει τον έλεγχο»: «Μείνατε» είπε, να ξορκίζετε στα λόγια ένα δεύτερο lock down, ενώ «στην Βόρεια Ελλάδα ο κόσμος έχει λυγίσει και οι ευθύνες σας είναι μεγάλες».
ΚΙΝΑΛ : Από θέση ισχύος
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, είπε πως το κόμμα του «έρχεται στην συζήτηση αυτή από θέση ισχύος, γιατί όλες οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν την κοινωνική πολιτική είναι έργα και πολιτικά τέκνα του ΠΑΣΟΚ». Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους «αδύναμους» συμπολίτες μας, είπε πως «το σημαντικότερο μέτρο που ελήφθη ποτέ ήταν το ΕΚΑΣ, που συμπλήρωνε το μηνιαίο και όχι το ετήσιο εισόδημά των χαμηλοσυνταξιούχων, με ένα ποσό που καθιστούσε την ζωή τους αξιοπρεπή».
Αναφέρθηκε στις τροπολογίες που έχει καταθέσει το κόμμα του προκειμένου να ενταχθούν οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, θυμίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε πριν λίγο καιρό δεν το έκανε, ενώ όταν εκείνος ήταν υπουργός Υγείας ενέταξε στα ανθυγιεινά επαγγέλματα τους νοσηλευτές των ιδιωτικών νοσοκομείων και είχε προτείνει στον τότε υπουργό Οικονομικών, να κάνει το ίδιο και για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην τροπολογία του ΚΙΝΑΛ, με την πρόταση να εκπροσωπείται η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στο ΔΣ του ΟΑΕΔ με ένα μέλος, και να έχει πόρους από τον ΟΑΕΔ. Για το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα», ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που έχει κατατεθεί, ώστε αυτό να ενταχθεί ως παράρτημα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής. Αναφέρθηκε και στην τροπολογία για τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται πάρα πολύ σε αυτή την κρίση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
«Πρωτόγνωρη σύμπλευση»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι «οι προτάσεις που καταθέτει το κόμμα του έχουν διακριτικότατη διαφορά από την πλειοδοσία και τον λαϊκισμό». Σχολιάζοντας το άρθρο 31 του νομοσχεδίου για τη μείωση των εισφορών, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι «είμαι φανατικά υπέρ της μείωσης των εισφορών, δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση ότι είναι αναπτυξιακό μέτρο – αλλά πώς αντικαθίστανται οι πόροι υπέρ του ΟΑΕΔ; Με την διάταξη αυτή, δίνεται φέτος κρατική ενίσχυση, εάν όμως του χρόνου δεν υπάρξει κρατική ενίσχυση τι θα γίνει; Εμείς έχουμε ανησυχία, όχι παράλογη, γιατί ξέρουμε πώς λειτουργούν τα δημόσια οικονομικά, καθώς και τις πιέσεις που ασκούνται στους υπουργούς Οικονομικών – και εάν το 2022 δεν αντικατασταθεί ο πόρος υπέρ του ΟΑΕΔ, ο οργανισμός θα χάσει μεγάλες και σημαντικές πλευρές της δραστηριότητάς του».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διαπίστωσε «πρωτόγνωρη σύμπλευση» της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Έκανε λόγο για στρατηγική συμφωνία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, για τη στήριξη των μονοπωλίων όπως η «Aegean» και τη διαχείριση της φτώχειας με διάφορα επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ζητώντας από τον λαό να βολευτεί με τα ελάχιστα. Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η φτώχεια δεν πέφτει από τον ουρανό, την γεννάει η καπιταλιστική ανάπτυξη που συσσωρεύει τον πλούτο σε λιγότερα χέρια. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, με τις τροπολογίες που κατέθεσε, δεν ζητάει κάποια επιδόματα, αλλά την αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Πυρά για τις επιτάξεις
Ο βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα του ΚΚΕ για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν υλοποίησε, ενώ χαρακτήρισε «επίταξη-μαϊμού» την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας που κάνει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πραγματική επίταξη είναι χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών – και το ΚΚΕ το λέει διότι είναι υπέρ της κατάργησης των ιδιωτικού τομέα Υγείας. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σημειώνοντας ότι πέρα από τη σωματική, λεκτική και σεξουαλική βία, υπάρχει και η βία που τσακίζει τη μητρότητα, τα εργασιακά δικαιώματα, την ατομική και οικογενειακή ζωή. Πρόσθεσε ότι πρέπει να διεκδικηθούν μέτρα στήριξης των ανέργων και μονογονεϊκών γυναικών, όπως και μόνιμη και σταθερή δουλειά για τις γυναίκες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει, καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη της χώρας μας, και της φιλελεύθερης κεντρώας, δικής μας πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο». Η πολιτική, είπε, που εφαρμόζεται, είναι η μείωση ή συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων κάτω από την παραγωγικότητα των εργαζομένων, η ευέλικτη εργασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και του κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις όλων των κρατικών επιχειρήσεων.
Εμείς είπε «πιστεύουμε επιπλέον στη στήριξη της μεσαίας τάξης μαζί με τη χαμηλότερη και στην ισορροπημένη αναδιανομή των εισοδημάτων, στον περιορισμό της παγκοσμιοποίησης που προκαλεί πολλαπλά μεταναστευτικά προβλήματα, μειώνοντας παράλληλα το βιοτικό μας επίπεδο». Το νομοσχέδιο αυτό, υποστήριξε, προωθεί τις εντολές της «νεοφιλελεύθερης τρόικας, η οποία στην ουσία μάς κυβερνάει σήμερα». Καταντήσατε είπε, πάμπτωχους τους Έλληνες. Καταλόγισε στη κυβέρνησης ότι από τους 400.000 μακροχρόνιους ανέργους, τελικά επιδοτήθηκαν μόνο 168.000 τον περασμένο Απρίλιο και τώρα πάλι οι υπόλοιποι αφήνονται εκτός οιασδήποτε βοήθειας. Υποστήριξε τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει «χάσει εντελώς τον λογαριασμό σε όλους τους τομείς, στην υγεία, την οικονομία και στα εθνικά, ενώ αναφερόμενος στον κυβερνητικό στόχο για νέες θέσεις εργασίας, είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.
Μητρώο Καλλιτεχνών
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξε την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για την κάλυψη «των υπερ-επειγουσών αναγκών που έχει πλέον το ΕΣΥ, προκειμένου αυτό να συνεχίσει να λειτουργεί, και να χάνουμε από εδώ και πέρα, όσο το δυνατόν λιγότερους συνανθρώπους μας». Εμείς είπε, «σας αντιπολιτευόμαστε με πάθος και μανία και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για την υπεράσπιση του ανυπεράσπιστου λαού μας – αλλά η τροπολογία αυτή δεν είναι αντιπολιτευτική, ούτε εκφράζει το όραμα που έχουμε για ένα κανονικό ΕΣΥ, αλλά για να αντιμετωπίσει αυτά που είναι τώρα άμεσα αναγκαία». Παράλληλα σημείωσε, ότι ο προϋπολογισμός της Υγείας για το 2021 είναι μειωμένος κατά 500 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε και στο Μητρώο Καλλιτεχνών ζητώντας να ξανανοίξει, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα εγγραφούν σ’ αυτό 40.000 καλλιτέχνες και ενεγράφησαν μόλις 16.000, ενώ μαθαίνουμε ότι 2.000 ηθοποιοί που εγγράφηκαν εκπρόθεσμα δεν θα λάβουν τα επιδόματα Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρουν κανένα επίδομα από εδώ και πέρα». Επίσης, ζήτησε να επανεξεταστεί το πλαίσιο για την χορήγηση των συγγενικών δικαιωμάτων και να διερευνηθεί η βάση είσπραξης από όλους τους χρήστες, όπως και περιοριστεί το ποσοστό παρακράτησης στο 20%, λέγοντας πως αυτές οι ανάγκες είναι κατεπείγουσες, όχι για διαφάνεια και νομιμότητα, αλλά για εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσει τους νέους και λιγότερους γνωστούς καλλιτέχνες. Τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ25, απευθύνθηκε και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ρωτώντας τον σκωπτικά, εάν «σκοπεύει να συλλάβει τον Γιάνη Βαρουφάκη που συμμετείχε στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο πριν από τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής, που σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου είναι κατά συρροή δολοφόνος και την έχει ‘κοπανήσει’ εδώ και ένα και πλέον μήνα».
Πηγή : ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις