Αδελφές Μιραμπάλ: Δολοφονήθηκαν σαν σήμερα για τον αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία
Η δολοφονία τους το 1960, ήταν ο φάρος για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας εναντίον της βίας σε βάρος των Γυναικών
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Patria, Minerva και María Teresa Mirabal —τρεις αδερφές μιας μεσοαστικής οικογένειας από τον Άγιο Δομίνικο- όλες παντρεμένες με παιδιά.
Στα τέλη της δεκαετίας του ´50 κυβερνούσε τη χώρα ο σαδιστής δικτάτορας Rafael Trujillo. Για 31 χρόνια, το καθεστώς κατέπνιγε με ωμή βία κάθε κοινωνική ελευθερία και οι τρεις αδερφές πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του κινήματος ενάντιον του. Συνελήφθησαν, πολλές φορές για την δραστηριότητά τους και στη συνέχεια βρέθηκαν δολοφονημένες.
Οι κόρες της οικογένειας Mirabal ήταν τέσσερις: Η Minerva (María Argentina Minerva Mirabal Reyes), η Patria (Patria Mercedes Mirabal Reyes), η María Teresa (Antonia María Teresa Mirabal Reyes) και η Dede (Bélgica Adela Mirabal Reyes). Χάρη στην καλή οικονομική κατάσταση των γονιών τους τα κορίτσια μπόρεσαν να μορφωθούν. Όλες τους, εκτός της Dede έλαβαν πανεπιστημιακή μόρφωση. Ζούσαν υπό το καθεστώς τρόμου του Trujillo και της μυστικής αστυνομίας που είχε δημιουργήσει για να καταστείλει κάθε αντίσταση.
Οι διαφωνούντες βασανίζονταν, εξαφανίζονταν ή εκτελούνταν. Ο θείος των κοριτσιών «πολεμούσε» υπόγεια τον Trujillo, οπότε και εκείνες αργά ή γρήγορα ακολούθησαν την πορεία του.
Ο Trujillo «ψάρευε» μέσω «συνεργατών» του νεαρά κορίτσια, τα οποία απήγαγε και βίαζε.
Όταν έβαλε στο στόχαστρο τη Minerva ακολούθησε άλλη τακτική λόγω της οικογένειάς της. Διοργάνωσε πάρτυ, εκεί την πίεσε και εκείνη αρνήθηκε. Τον χαστούκισε και έφυγε μαζί με την οικογένειά της αμέσως. Εκείνος κατηγόρησε την οικογένεια ότι τον προσέβαλε και με αυτή τη δικαιολογία τους φυλάκισε. Όμως, η οικογένεια είχε διασυνδέσεις και μπόρεσε να αποφυλακιστεί.
Ο Trujillo έκτοτε, άρχισε να τους καταδιώκει και να τους δημιουργεί προβλήματα. Η Minerva δεν πήρε ποτέ άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου ενώ έπεσε θύμα ομηρίας μαζί με τη μητέρα της. Μετά από μία αποτυχημένη δολοφονική επίθεση Δομινικανών εξόριστων κατά του δικτάτορα οι τρεις αδερφές -εκτός της Dede που δεν την άφηνε ο σύζυγός της- δημιούργησαν το δικό τους αντιστασιακό κίνημα με το ψευδώνυμο «Las Mariposas» (οι πεταλούδες).
To 1960 προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δολοφονήσουν το δυνάστη με αποτέλεσμα να οδηγηθούν για ένα μικρό (λόγω διεθνών πιέσεων) χρονικό διάστημα στη φυλακή. Προσπάθησε να τις εξοντώσει, σκηνοθετώντας το θάνατό τους. Έβαλε στη φυλακή τους συζύγους τους και μετά από μία επίσκεψή των τριών αδελφών η μυστική αστυνομία τις ξυλοκόπησε, τις στραγγάλισε και τις έριξε μαζί με το τζιπ στο οποίο επέβαιναν πάνω σε ένα βράχο ώστε ο θάνατός τους να μοιάζει με ατύχημα. Η άγρια δολοφονία των αδερφών προκάλεσε την οργή των Δομινικανών. Έξι μήνες μετά, και με πρωτοβουλία υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού ο Trujillo δολοφονήθηκε και η χώρα απελευθερώθηκε.
Η Dede ως μόνη επιζήσασα ίδρυσε το Μουσείο των αδελφών Mirabal, το οποίο στεγάζεται στο πατρικό τους.
Η ιστορία τους έγινε βιβλίο με τίτλο «In the time of Butterflies» και μετέπειτα ταινία στη μεγάλη οθόνη.
Με απόφαση του ΟΗΕ η 25η Νοεμβρίου (η ημερομηνία της δολοφονίας τους) ανακηρύχθηκε το 1997 ως Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις