«Μίλησέ μου» για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Η βία κατά των γυναικών μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας μέχρι τη λεκτική και ψυχολογική βία, τη σωματική βία ακόμα και τη γυναικοκτονία
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» είδε ο Ανδρουλάκης - Ποιοι τον συνόδευαν
- Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Westminster – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας άνδρας
- Μέι Καλαμάουι: Η απουσία της Παλαιστίνιας-Αιγύπτιας ηθοποιού από τoν «Μονομάχο ΙΙ» πυροδότησε αντιδράσεις
Η 25η Νοεμβρίου είναι η ημέρα η οποία έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1991 ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική και ισότιμη κοινωνία.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Anastasios παρουσιάζει την καμπάνια «Μίλησε μου», προβάλλοντας ένα σαφές μήνυμα: Η έμφυλη βία πρέπει να τελειώσει.
Η έμφυλη βία διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας, καθώς πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όσο οι γυναίκες βιώνουν διακρίσεις τόσο θα παραμένουν ευάλωτες στη βία.
Η βία κατά των γυναικών μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας μέχρι τη λεκτική και ψυχολογική βία, τη σωματική βία ακόμα και τη γυναικοκτονία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δείχνουν πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών, ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών.
Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό.
«Μίλησε μου»
Οι Λένα Παπαλιγούρα, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Μαριέλλα Σαββίδου και Κατερίνα Μισιχρόνη, αναγνωρίσιμα πρόσωπα από τον χώρο της υποκριτικής, αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Aναστάσιου να συμμετάσχουν στην καμπάνια «Μίλησε μου», για την οποία θα επιμεληθεί ο ίδιος την εικόνα τους ώστε να φωτογραφηθούν, συμβάλλοντας η κάθε μία με αυτόν τον τρόπο σε μια σημαντική ενέργεια ευαισθητοποίησης απέναντι στην έμφυλη βία.
Ο φακός της Ιωάννας Τζετζούμη αποτυπώνει το προσωπικό τους συναίσθημα σε άσπρο και μαύρο, το πορτρέτο αποκτά παλμό, γίνεται θέση, δήλωση. Μια πρόσκληση απέναντι στον ρόλο που οφείλουμε όλοι να διαδραματίσουμε προς την εξάλειψη του φαινομένου.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Παράλληλα η καμπάνια «Μίλησε μου» έλαβε και τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μέρος των εσόδων από τις υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στα κομμωτήρια Anastasios Hair Style Studio , θα δοθούν στο Κέντρο Διοτίμα, τη γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το1989 με όραμα τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, και αποστολή την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της
- Κλιματική κρίση: Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
- Πήρε τον βαθμό στο 90+3′ ο Πανιώνιος (2-2) – Εύκολη νίκη για τον Μακεδονικό (3-1, vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις