Γερμανία: Η Βουλή δεν θα ενέκρινε ανάπτυξη του στρατού στο εξωτερικό σε μάχιμο ρόλο
Η Γερμανία έχει γενικά πάψει να αναπτύσσει στρατεύματα στο εξωτερικό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι επί του παρόντος δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ – την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή – η οποία θα ενέκρινε την ανάπτυξη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων στο εξωτερικό σε μάχιμο ρόλο.
Το ζήτημα των «σθεναρών αποστολών σε μάχιμο ρόλο είναι, για τη Γερμανία βεβαίως, το πιο προβληματικό, δεν βλέπω» πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί «πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ» που θα υποστήριζε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ανέφερε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τοποθετούμενη σε φόρουμ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ωστόσο, επισήμανε ότι ο γερμανικός στρατός έχει στη διάθεσή του ευρύ φάσμα επιλογών μεταξύ της ανάπτυξης μονάδων του σε καθαρά μάχιμο ρόλο και σε καθαρά εκπαιδευτικό ρόλο, υποδεικνύοντας τη συμμετοχή του στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος σχηματίστηκε για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Διεθνείς επιχειρήσεις
Γερμανικά αεροσκάφη αναγνώρισης αναπτύχθηκαν για μακρά περίοδο σε βάση στην Ιορδανία, συμβάλλοντας στις διεθνείς επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στη Μέση Ανατολή.
Η Γερμανία έχει γενικά πάψει να αναπτύσσει στρατεύματα στο εξωτερικό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα.
Γερμανικά αεροσκάφη είχαν πάρει μέρος στη σύρραξη στο Κόσοβο (1999), βομβαρδίζοντας θέσεις των Σέρβων.
Χερσαίες δυνάμεις ενεπλάκησαν επίσης επανειλημμένα σε μάχες στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ανάπτυξής τους στο βόρειο τμήμα της χώρας της Ασίας υπό τη διοίκηση του NATO.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το Βερολίνο δέχθηκε έντονη πίεση από πλευράς Ουάσινγκτον προκειμένου να αυξήσει τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες στο επίπεδο που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (2% του ΑΕΠ) και να επωμιστεί μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- 17 Κλωστές: Συγκλονιστικές οι εξελίξεις στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Θεσσαλονίκη: «Η πόλη θέλει να σε ξεχάσει – Ντροπή σας!» – Ξέσπασε η μητέρας της Έμμας κατά του δήμου
- Μητσοτάκης: Αφωνία για Σαμαρά στην κυριακάτικη ανασκόπηση
- Η Παπαδοπούλου πάει Ουάσιγκτον – Συνομιλίες για τη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο
- Φοιτητές: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πλατφόρμας αιτήσεων μετεγγραφών – Πώς να κάνετε αίτηση
- Όταν ο παραλογισμός της Χούντας λογόκρινε την Αλίκη Βουγιουκλάκη