Lockdown και λιανεμπόριο
Το γενικό lockdown στην χώρα σε όλη την επικράτεια είναι γεγονός, εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού και την προστασία του πληθυσμού. Βέβαια είναι αδιαμφισβήτητες οι οικονομικές συνέπειες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με την μείωση της ζήτησης κυρίως στον τομέα του λιανεμπόριου να είναι ιδιαίτερη επώδυνη, καθώς όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Είναι γεγονός ότι η λειτουργία μόνο των σουπερμάρκετ ως καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης δημιουργούσε ένα θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς όπως είναι γνωστό τα σουπερμάρκετ έχουν την δυνατότητα να πωλούν είδη ένδυσης, υπόδησης βιβλία αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ την ίδια στιγμή τα καταστήματα λιανεμπορίου που εξειδικεύονται σε αυτά τα είδη, είναι κλειστά.
Ορθώς λοιπόν η κυβέρνηση έσπευσε να το διορθώσει, ώστε να απαγορευθεί από τα σουπερμάρκετ να πωλούν τα συγκεκριμένα είδη κατά την διάρκεια του απαγορευτικού ώστε να προστατευτεί η αγορά.
Εκτός αυτού απαιτούνται σαφή μέτρα το επόμενο διάστημα, ώστε να ενισχυθεί η αγορά λιανικής στην χώρα και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
Η ψηφιακή μετάβαση για παράδειγμα, δεν είναι δεδομένη για όλες τις επιχειρήσεις, για αυτό χρειάζεται το κράτος να δώσει συγκεκριμένα κίνητρα, τόσο φορολογικά όσο και με επιδοτούμενες επενδύσεις, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κτίσουν τα αντίστοιχα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων, να ενισχύσουν το ψηφιακό marketing μαζί με την σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και τελικά να προκαλέσουν αύξηση των αγορών και των εσόδων.
Θα ήταν επίσης θεμιτό, να υπάρχει ένα διάστημα μετάβασης στην κανονικότητα, τόσο με αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων όσο και με επιδότηση θέσεων εργασίας για το 2021, ώστε να ισορροπήσει η αγορά εργασίας με την προσφορά και την ζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά με τις κατάλληλες παρεμβάσεις από το κράτος, αλλά και την κατάλληλη διοχέτευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, μπορεί να στηρίξει το λιανεμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσει,ς ως ένας μοχλός επιτάχυνσης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι