Κοροναϊός : Φως στο τούνελ της πανδημίας, αλλά η έξοδος αργεί ακόμα – Το… εορταστικό lockdown
Την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, κάτι που ήταν ήδη γνωστό από τις προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η οποία πλέον τηρεί στάση αναμονής αναμένοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για χαλάρωση των μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, κάτι που ήταν ήδη γνωστό από τις προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η οποία πλέον τηρεί στάση αναμονής αναμένοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για χαλάρωση των μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού.
Σε μια περίοδο, όπου ολόκληρη η Ευρώπη προχωρά δειλά δειλά σε χαλάρωση των μέτρων τύπου καραντίνας, προκειμένου να κινηθούν οι αγορές εν όψει των Χριστουγέννων, ο ΠΟΥ προειδοποιεί για άνοιγμα με προσοχή και χωρίς συνωστισμούς τις γιορτινές μέρες, καθώς ένα λάθος μπορεί να καταστρέψει όλα όσα χτίζουμε τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει και στη χώρα μας η συζήτηση για σταδιακή άρση του lockdown. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αρχίσει να πέφτουν οι πρώτες προτάσεις στο τραπέζι της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε… υποδεχτούμε το 2021 με SMS στο 13033, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας.
Πάντως, ούτε οι αριθμοί βρίσκονται με το μέρος μας, αφού μπορεί τα κρούσματα να παρουσιάζονται μειωμένα τις τελευταίες μέρες, επιμένουν σε νούμερα πάνω από 2.000, ενώ οι διασωληνωμένοι σημειώνουν σε καθημερινή βάση νέο αρνητικό ρεκόρ, σπάζοντας σήμερα το φράγμα των 600, ενώ και οι θάνατοι κινούνται γύρω στους 100 ημερησίως, ενώ έχουν ξεπεράσει του 2.000 από την αρχή της πανδημίας στη χώρα.
Πώς θα γίνει το άνοιγμα της χώρας
Η παράταση των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό και ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λέσβο και την Αχαΐα.
Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, μετά από την 7η του Δεκέμβρη, ενδεχομένως να σχεδιαστεί μία σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 7 Δεκεμβρίου και στις 14 να ακολουθήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Ειδικότερα, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι -παρόλο που θα ανοίξουν (αν τελικά ανοίξουν) για μία εβδομάδα, μιας και θα ακολουθήσουν οι διακοπές των γιορτών, θα… ανέβει η ψυχολογία των μαθητών.
Η 14η Δεκεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία και για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου, ενώ τα εμπορικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 20 του μηνός και όσο γίνεται πιο κοντά στις ημέρες των γιορτών, προκειμένου να… προλάβουν να πάρουν μπρος για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Το… νούμερο «7» για τα ψώνια των Χριστουγέννων
Τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν, ωστόσο το πως θα μπορούμε να μετακινούμαστε προς και από αυτά παραμένει ακόμα ερωτηματικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά δύο σενάρια για το νέο άνοιγμα των καταστημάτων:
- Το πρώτο σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένας ακόμη κωδικός. Για παράδειγμα η αποστολή SMS με κωδικό 7 ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου, ή για παραλαβή προϊόντων από αυτό.
- Το δεύτερο σενάριο είναι με την σταδιακή άρση του lockdown να καταργηθεί η αποστολή sms και η αγορά να κινηθεί με τους περιορισμούς που ισχύσουν ανά τετραγωνικό μέτρο.
«Αγκάθι η εστίαση»
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εστίαση, καθώς όσο τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι όλο και πιο δύσκολο να επαναλειτουργήσει.
Η απόφαση για την εστίαση θα καθορίσει και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που ναι μεν θα παραμείνει σε ισχύ, ωστόσο -αν τελικά ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια- θα αλλάξουν οι ώρες και σίγουρα δεν θα αρχίζει στις 9 το βράδυ, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του MEGA από την κυβέρνηση εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τον τρόπο που θα γίνουν οι εορτασμοί αυτών των ημέρων και θα δώσει ιδιαίτερες συστάσεις ώστε να μην υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης.
Τι λένε οι επιστήμονες
O Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο ιατρικής της Πενσιλβάνια, κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι πρόωρο να συζητάμε πότε θα ανοίξουν. Είμαστε ακόμα σε μία κατάσταση με αυξημένα κρούσματα και γεμάτες ΜΕΘ… Η παράταση του lockdown ήταν αναπόφευκτη. Δεν είμαστε σε κάποιο σημείο που θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε κανονικότητα».
Από την πλευρά της, η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής μίλησε στο MEGA για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown.
Σύμφωνα με την κ. Τσολιά είναι ακόμα πολύ δύσκολα τα πράγματα κυρίως στη Β. Ελλάδα. Η ίδια, έκανε λόγο για μια επιπέδωση και μάλλον μια μείωση των κρουσμάτων στην κεντρική και νότια Ελλάδα, ωστόσο ακόμα το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά.
«Εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ, η τάση εισαγωγή στις εντατικές είναι αυξητική, παίρνει αρκετό χρόνο για να δούμε μια επιβράδυνση. Εξακολουθούν οι αριθμοί αυτοί να είναι μεγάλοι, υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας» τόνισε.
Ερωτηθείσα για τη σταδιακή άρση του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, τόνισε ότι είναι νωρίς για μεγάλη χαλάρωση, ωστόσο τα σχολεία στη Νότια Ελλάδα είναι κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί.
Τέλος, από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Σκουτέλης, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως «αυτό είναι το τσουνάμι που βλέπουμε, ο σεισμός έχει αρχίσει και καταλαγιάζει, κι αυτό φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων. Ακόμα και να σταματούσαμε τη ροή στις ΜΕΘ, να είχαμε μηδέν κρούσματα, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε και την πίεση και τους θανάτους» πρόσθεσε.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Μπορεί για ακόμα μια μέρα τα κρούσματα να παρουσιάστηκαν μειωμένα στη χώρα μας, ωστόσο οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κάθε μέρα που περνάει, σπάζοντας το θλιβερό φράγμα των 600, τη στιγμή που ακόμα 99 θάνατοι προστέθηκαν σε μόλις 24 ώρες, με την μακάβρια λίστα να ξεπερνάει τους 2.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Μπορεί για ακόμα μια μέρα τα κρούσματα να παρουσιάζονται μειωμένα στη χώρα μας, ωστόσο οι διασωληνωμένοι αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει, σπάζοντας το θλιβερό φράγμα των 600, τη στιγμή που ακόμα 99 θάνατοι προστέθηκαν σε μόλις 24 ώρες, με την μακάβρια λίστα να ξεπερνάει τους 2.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, αφού σύμφωνα και με τους επιστήμονες, η συμπρωτεύουσα δεν είναι στο σημείο που θα έπρεπε μετά από 3 εβδομάδες lockdown.
Από τα 2.018 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 562 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 408κρούσματα. Πρόκειται δηλαδή για 970 κρούσματα από τα συνολικά 2.018 στο σύνολο της χώρας.
Την τετράδα των περιοχών με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων συμπληρώνουν η Λάρισα με 115 και η Πιερία με 113.
Υψηλά νούμερα καταγράφονται σε Πέλλα και Πιερία με 70 κρούσματα στην κάθε περιοχή.
Αναλυτικά:
- 2 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 408 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 562 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
- 115 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 113 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
«Αγγίζουν» τις 100.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99.306, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες, ενώ 4.851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25.924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 166 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 99 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.001 θανάτους συνολικά στη χώρα. 806 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις